Τρίκαλα: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας

ΕΛΛAΔΑ

«Ως αρχαιολόγος και ανασκαφέας θέλω να δηλώσω πολύ ευτυχής ότι είχα αυτή την τεράστια εμπειρία και τύχη, αλλά επίσης αισθάνομαι ότι καταφέραμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά: όχι μόνο ανασκαφή, που θα απευθυνόταν κυρίως σε ειδικούς επιστήμονες, αλλά και ανάδειξη του χώρου ώστε να γίνει προσβάσιμος και επισκέψιμος από το κοινό και επιπλέον με τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, μπορεί κανείς να βλέπει σχεδόν όλα τα ευρήματα των ανασκαφών και να μπει στο πνεύμα της προϊστορίας. Αυτή η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός

αρχαιολογικού χώρου, πιστέψτε με, είναι από τις λίγες ανάλογες στη χώρα μας».

Αυτά ανέφερε,ανάμεσα σε άλλα, χθες βράδυ, η αρχαιολόγος κ. Nίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ανασκαφέας του σπηλαίου στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Ακόμα, η αρχαιολόγος υπογράμμισε πως οι επισκέπτες στο Κέντρο μπορούν όχι μόνο να ενημερωθούν για το πώς έγινε η έρευνα, πώς δημιουργούνται τα σπήλαια και πώς επιβίωσαν οι απώτεροι πρόγονοί μας μέσα σε αυτά, αλλά και να εκπαιδευτούν παίζοντας αρχαιολογικά παιχνίδια και να "εξασκηθούν", σε μια πρώτη ανασκαφική πρακτική, διευκρινίζοντας στη συνέχεια:

«Με δύο λόγια, εδώ θα δουν την αρχή της ανθρώπινης παρουσίας και του πολιτισμού στη Θεσσαλία, που οδήγησαν στις ώριμες πλέον νεολιθικές κοινωνίες και σε όσες, ακόμη πιο εξελιγμένες ακολούθησαν».

Το Κέντρο, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, υλοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στο πλαίσιο του Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο, του οποίου η ανάδειξη έδωσε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, τις δομές και τη μεθοδολογία ανασκαφής μιας από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Εποχής του Λίθου στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας το Κέντρο Τεκμηρίωσης μεταφέρει τη φυσική εμπειρία του επισκέπτη από το χώρο της προϊστορικής εγκατάστασης στο μουσειακό χώρο μέσα από την έκθεση κινητών ευρημάτων και την επεξεργασία της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης με τη βοήθεια εποπτικού και ψηφιακού υλικού και ενημερωτικών κειμένων.

Εικονική περιήγηση στο σπήλαιο

Στο Κέντρο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στους χώρους του σπηλαίου και να γνωρίσουν από κοντά με διαδραστικό τρόπο το χαρακτήρα και τη φύση των προϊστορικών κοινωνιών.

Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική), αλλά και τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων, δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή. Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, που στοχεύει στη διαμόρφωση της πληρέστερης δυνατής εικόνας για τους τρόπους διαβίωσης των ανθρώπων και των κοινωνιών τους στις εκάστοτε προϊστορικές περιόδους. Στο κτήριο έχει διαμορφωθεί επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με διαδραστικές οθόνες αφής και ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς και χώρος προβολής εκπαιδευτικών ταινιών και διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Φωτογραφία: trikalanews.gr

εγκαίνιαΚέντρο Τεκμηρίωσης και ΕκπαίδευσηςΣπήλαιο ΘεόπετραςΝίνα Κυπαρίσση - ΑποστολίκαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα