Τούρτα κωκ (Boston Cream Pie)

Το κλασσικό αμερικάνικο επιδόρπιο με αφράτο κέικ βανίλιας, βελούδινη κρέμα πατισερί και γυαλιστερή γκανάζ σοκολάτας δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις.

Υλικά για τη συνταγή

Για το κέικ

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμμάρια ζάχαρη (1 φλιτζάνι)

120 ml γάλα πλήρες (1/2 φλιτζάνι)

70 γραμμάρια βούτυρο

140 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. (1 φλιτζάνι

+ 2 κουταλιές της σούπας)

1 ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γκανάζ

60 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (1/4 φλιτζανιού)

115 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

1 κουταλιά της σούπας σιρόπι καλαμποκιού ή γλυκόζης (προαιρετικά)

Για την κρέμα

6 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

2/3 φλιτζανιού ζάχαρη

¼ φλιτζανιού κορν φλάουρ

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

480 ml πλήρες γάλα (2 φλιτζάνια)

15 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Για την κρέμα, βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση. Κλείστε τη φωτιά, αφήστε στην άκρη και σε ένα μπολ χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Κοσκινίστε πάνω από το μπολ, το κόρν φλάουρ και ανακατέψτε καλά έτσι ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι. Ρίξτε το ¼ φλιτζανιού από το ζεστό γάλα, χτυπώντας το με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί και να ζεσταθεί το μίγμα. Αδειάστε προσεκτικά και το υπόλοιπο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε το μίγμα από μια σίτα για να εξαλείψετε τυχόν κομματάκια. Βάλτε πάλι την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα. Αφήστε την επιπλέον 1-2 λεπτά μετά το βράσιμο και μόλις είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά και βάλτε το βούτυρο, αναδεύοντας καλά. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη που να ακουμπάει στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα και μόλις κρυώσει, τοποθετήστε στο ψυγείο. Για το κέικ, προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C και αλευροβουτυρώστε (στρώνοντας και τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί) μια στρογγυλή φόρμα 20 εκατοστών με αποσπώμενα τοιχώματα.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε και κοσκινίστε τα στέρεα και σε ένα άλλο χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 4 λεπτά. Εντωμεταξύ ζεστάνετε (για 30 δευτερόλεπτά σε υψηλή θερμοκρασία) το βούτυρο με το γάλα, σε φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αχνίσει το γάλα. Ρίξτε και τη βανίλια και αφήστε στην άκρη. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το μίγμα των στέρεων στο μίγμα των αυγών μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Συνεχίστε με το ζεστό γάλα στο μίγμα των αυγών, χτυπώντας μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Ξύστε τα τοιχώματα του μπολ, για τυχόν υπολείμματα αλευριού και αδειάστε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα. Ψήστε για περίπου 33 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο και το κέικ να τραβιέται σιγά – σιγά από τα τοιχώματα της φόρμας. Μόλις κρυώσει αρκετά, ξεφορμάρετε και κόψτε το στη μέση οριζόντια. Τοποθετήστε το κάτω μισό με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε μια πιατέλα. Απλώστε την παγωμένη κρέμα αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών από τις άκρες, τοποθετήστε το άλλο μισό κέικ και πιέστε ελαφρά από πάνω, έτσι ώστε να απλωθεί η κρέμα ως τις άκρες. Καλύψτε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή καλύτερα όλο το βράδυ. Για το σερβίρισμα ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με το σιρόπι μέχρι να αχνίσει, ρίξτε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφού την αφήσετε για 5 λεπτά να μαλακώσει, ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια πηκτή σάλτσα και περιχύστε το κέικ.

Διαβάστε επίσης

Σπαγγέτι με πεσκανδρίτσα και σάλτσα διαβολική

Ιταλικά μπισκότα, τα ρόδα της ερήμου

Μπαλονάτες σπιτικές πίτες (τσέπες) για γέμισμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρτα, Boston Cream Pie,tourta, Boston Cream Pie