Τουρκική βόμβα στο προσφυγικό

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε.

«Βόμβα στα θεμέλια της προσφυγικής κρίσης» έβαλε την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την επανεισδοχή στη γειτονική χώρα όσων προσφύγων και μεταναστών συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα δίχως να διαθέτουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων, εφόσον

η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διευθετήσει το εκκρεμές ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, άφησε αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά τη μη εφαρμογή της πρόσφατης δέσμευσης προς την Τουρκία για τη μετεγκατάσταση σημαντικού αριθμού από τους συνολικά 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας και πόλεις της γειτονικής χώρας, στα κράτη -μέλη της Ε.Ε.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν, με επιστολή του στην αγγλική εφημερίδα «Guardian», είχε καλέσει την Ευρώπη να «κάνει περισσότερα όσον αφορά την υποδοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Σύρων προσφύγων». Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των τουρκικών και ξένων ΜΜΕ, είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να υποδεχθεί περισσότερους από 500.000 από τους συνολικά 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει τα έξι τελευταία χρόνια στην Τουρκία…

Όμως, το ναυάγιο του Συμφώνου Επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας ουσιαστικά θα αφήσει μετέωρους πάνω από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερους από δύο μήνες σε κάποιο από τα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Το «πάγωμα της διαδικασίας» ουσιαστικά ακυρώνει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχει υποβάλει η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών, αφού παγώνει η διαδικασία επανεισδοχής όσων κρίνονται παράνομοι από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στους καταυλισμούς στη Μόρια της Λέσβου και στις παλιές εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ στη Χίο παραμένει εκρηκτική. Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες και οι εντάσεις μεταξύ τους αλλά και με τις αστυνομικές δυνάμεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Κατακραυγή

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο μήνες προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην εκκένωση του καταυλισμού των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Γενική κατακραυγή έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη, με εικόνες ντροπής να κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στον καταυλισμό, ανάμεσα τους και χιλιάδες μικρά παιδιά. Επίσης, τεράστια οικονομική ζημιά ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ υπέστησαν οι Έλληνες εξαγωγείς από τον δίμηνο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, με συνέπεια πολλές πολυεθνικές εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως διαμετακομιστικό σταθμό.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της επιχείρησης από την Ελληνική Αστυνομία, περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες συνολικά είχαν μεταφερθεί με πούλμαν στα πλησιέστερα κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, δίχως αντιδράσεις από τη μεριά των προσφύγων.

Ωστόσο, η «ενημέρωση» αυτή είναι αδύνατον να διασταυρωθεί, αφού το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτίμησε να φιμώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κρατώντας αποκλεισμένους δημοσιογράφους και τεχνικούς των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ.

Μαύρη σελίδα

Αργά ή γρήγορα, είτε με το καλό είτε με το άγριο, ο καταυλισμός της Ειδομένης θα περάσει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της προσφυγικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας. Το μεγάλο στοίχημα όμως για την ελληνική πολιτεία είναι πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί τους σχεδόν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Οριακή θεωρείται πλέον η κατάσταση στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, όπου παραμένουν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες. Η εντολή για κατεπείγουσα έρευνα της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών, ύστερα από τις καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου - Ελληνικού για φαινόμενα πορνείας ανήλικων προσφυγόπουλων στον καταυλισμό, βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς πάντως προς το παρόν να υπάρχει κάποια επίσημη καταγγελία στις διωκτικές αρχές.

Επιπλέον, ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των προσφύγων είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αφού οι συνθήκες παραμονής των προσφύγων, ειδικά στους ερειπωμένους στεγασμένους χώρους του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου (σ.σ.: υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.500), είναι επιεικώς άθλιες.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στον καταυλισμό στο Σχιστό, καθώς και σε πολλές άλλες εγκαταστάσεις, όπου οξύνονται οι αντιδράσεις των προσφύγων, οι οποίοι βλέπουν τις ημέρες και τους μήνες να περνούν περιμένοντας, άλλοι προκειμένου να υποβάλουν αίτημα για τη χορήγηση ασύλου και άλλοι αναμένοντας την εξέταση της αίτησής τους από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στελέχη της Υπηρεσίας, μιλώντας στο «Π», υποστήριξαν ότι έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα camps σε όλη τη χώρα οι Κινητές Ομάδες Ασύλου, με σκοπό την καταγραφή των προσφύγων και την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της Υπηρεσίας Ασύλου, στόχος είναι η παραπάνω διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα έχει αρχίσει και η εξέταση των αιτήσεων.

Όσοι πρόσφυγες εξασφαλίσουν άσυλο εξάμηνης διάρκειας, θα αποκτήσουν τέσσερις επιλογές: Να ταξιδέψουν και να παραμείνουν σε όποιο άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. επιθυμούν να μεταβούν, για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών. Να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε ένα από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Να αιτηθούν τον οικειοθελή επαναπατρισμό στη χώρα από την οποία κατάγονται.

ΕρντογάνΤουρκίαΕΕσυμφωνίαπροσφυγικόIssue: 1918Issue date: 26-05-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα