Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ερντογάν – Συμφωνία για συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την πρώτη τους τηλεφωνική επαφή από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία επικαλείται πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, ο Τζο Μπάιντεν έκανε την Παρασκευή το… πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ,

που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει επικοινωνία επίσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχήμ Kαλίν με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Σάββατο, ημέρα μνήμης για τους Αρμενίους, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται στο μήνυμά του να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τις τακτικές εξόντωσης των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την Άγκυρα η οποία δεν αποδέχεται τη γενοκτονία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις είναι μεταβατικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα