Τουρκία: Αποφυλακίστηκε η ακτιβίστρια που είχε ζητήσει έρευνα για χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων (Photos/Videos)

Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, ιατροδικαστής και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί, έκανε το … λάθος να ζητήσει την διενέργεια έρευνας για την χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων μαχητών.

Οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για διασπορά προπαγάνδας υπέρ των τρομοκρατών. Η Δρ. Φιντσαντσί εξέτισε μέρος της ποινής της και αφέθηκε ελεύθερη αργά το βράδυ.

İçerde ya da dışarıda farketmez, hep yan yana hep omuz omuza olmaya, her durumda gülmeye devam edeceğiz…#ŞebnemKorurFincancı

pic.twitter.com/6ivbo3GW3n

— mericeyuboglu (@mericeyuboglu1) December 23, 2022

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η σύλληψη της Δρ. Σεμπνέμ Κορούκ Φιντσαντσί ήταν μία σαφέστατη προσπάθεια φίμωσής της και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ακτιβιστές.

States are duty-bound to protect HRDs in the course of their work to prevent human rights violations, and to provide an enabling environment for their work as defenders. Turkey must ensure the immediate release of @SKorurFincanci, and that all charges against her are dropped. pic.twitter.com/wkpjVJPWJr

— The Arrested Lawyers (@ArrestedLawyers) December 22, 2022

Η Δρ. Φιντσαντσί συνελήφθη όταν μιλώντας σε φιλοκουρδικά ΜΜΕ είχε ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις κατηγορίες ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Αφορμή ήταν ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΡΚΚ, τον Οκτώβριο, στο οποίο εμφανίζονται Τούρκοι στρατιώτες να ρίχνουν κάποια ουσία σε σπηλιά. Στη συνέχεια του βίντεο εμφανίζονται δύο Κούρδοι – ένας άνδρας και μία γυναίκα- που δείχνουν τα τραύματα που υπέστησαν από την ουσία αυτή, που κατά το ΡΚΚ ήταν χημικά. Το ΡΚΚ υποστήριξε ότι 17 μαχητές του έχασαν τη ζωή τους από τα απαγορευμένα χημικά του τουρκικού στρατού.

Η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει τις καταγγελίες του ΡΚΚ, αλλά η Δρ. Φιντσαντσί ζήτησε να γίνει ανεξάρτητη έρευνα και αυτό ήταν το … λάθος της. Κατά τις τουρκικές αρχές οι δηλώσεις της συνιστούσαν διασπορά προπαγάνδας των τρομοκρατών και προσβολή για την Τουρκία.

Η Δρ. Φιντσαντσί οδηγήθηκε στα δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες και καταδικάστηκε. Ενώπιον των δικαστών πρόλαβε να καταγγείλει ότι η δίκη της ήταν πολιτική και είχε στόχο τις δημοκρατικές αξίες και τη ελευθερία της έκφρασης. Η δίκη έγινε σε μια μικρή αίθουσα, όπου δεν χωρούσαν πάνω από 100 άτομα, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον.

TTB Merkez Konseyi Başkanı #ŞebnemKorurFincancı'nın tahliye edilmemesi adliyede kitle tarafından sloganlarla protesto ediliyor.#ŞebnemHocaOnurumuzdur !!! pic.twitter.com/YfJui9XZDA

— Zeynep Kuray (@zeynokuray) December 23, 2022

Η Έμα Σινκλέρ, επικεφαλής της οργάνωσης HumanRightsWatch στην Τουρκία, δήλωσε ότι η δίκη της κυρίας Φιντσαντσί έγινε «για να σταλεί έναν ισχυρό μήνυμα προς όλους να παραμείνουν σιωπηλοί». Η κυρία Σινκλέρ εξέφρασε φόβους ότι την τύχη της κυρίας Φιντσαντσί μπορεί να έχουν κι άλλα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (ΤΤΒ).

Şebnem Korur Fincancı duruşması önceki basın açıklaması.
“Şebnem Hoca onurumuzdur”#SebnemHocaylayızTTBninYanındayız @dilsatcanbaz @musaproglu @OyaErsoy @gergerliogluof @IpekyuzNecdet @FilizKer pic.twitter.com/2fqVnOMcIm

— Züleyha Gülüm (@zuleyhagulum) December 23, 2022

«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ούτε η χώρα μας θα παραδοθεί στο σκοτάδι», σχολίασε ο Ιατρικός Σύλλογος.

H Τουρκία υιοθέτησε πέρυσι ένα νέο νόμο για τα Μέσα Ενημέρωσης, που προβλέπει ποινές φυλάκισης τριών χρόνων για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «φόβο και ανησυχία στην κοινή γνώμη».

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τον νόμο αυτό «άλλη μία σκοτεινή μέρα για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον Διεθνή Κατάλογο για την Ελευθερία του Τύπου, του 2022, που συντάχθηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ των 180 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στην Τουρκία, λέγοντας ότι «συνεχίζεται η δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των Μέσων Ενημέρωσης και των πολιτικών».

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Παραιτείται η Μαρία Αρενά από πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου

Πέθανε η Τατιάνα Πάτιτζ – Ήταν supermodel των 90s (Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτίθεται με «ουκρανικά» όπλα από την… εποχή της ΕΣΣΔ (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα