Τουρισμός: Με όπλο την… ελληνική ακρίβεια και τη… Ρωσία, η Τουρκία παίρνει τεράστιο μερίδιο επισκεπτών

Με όπλο τις χαμηλές τιμές στα τουριστικά πακέτα η Τουρκία παίρνει κεφάλι αλλά και μερίδιο αγοράς από τη χώρα μας …22 εκατομμύρια επισκέπτες κατέφθασαν  στην Τουρκία  ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 100 δολάρια ο καθένας για  διανυκτέρευση, συμφωνα με στοιχεία της Turkstat. Την ίδια ωρα τα έσοδα τους αυξήθηκαν κατά 27% κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα 21,7 δισ. δολάρια.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy τόνισε οτι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη αφού τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιούν 

προωθητικές ενέργειες σε 200 χώρες για την αναδείξη της γαστρονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, της φύσης και των πολιτιστικών  δράσεων της χώρας.

Μάλιστα από  την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλοί Ρώσοι έχουν κατευθυνθεί  πλέον στη γείτονα χώρα για διακοπές λόγω των κυρώσεων που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Δύσης.

Θυμίζουμε και ότι την Τουρκία επισκέφτηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 περίπου 2,3 εκατομμύρια Ρώσοι, 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί, 1,5 εκατομμύρια Βρετανοί υπήκοοι, 1,3 εκατομμύρια Βούλγαροι και 1 εκατομμύριο Ιρανοί.  Επιπλέον το ίδιο διάστημα επισκέφτηκαν τη χώρα 1,6 εκατομμύρια άτομα από δέκα διαφορετικές αραβικές χώρες ξοδεύοντας περισσότερα από 162 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί οτι το νόμισμα τους η λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 40% έναντι των άλλων νομισμάτων  το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Στην χώρα μας από την άλλη η τιμολόγηση των υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται στο «value for money», τονίζουν μεγάλα τουριστικά γραφεία διεθνώς αναγνωρισμένα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τους στην Ελλάδα μειώθηκαν οι μέρες διανυκτερεύσεων!

Μάλιστα η Tui προσπαθώντας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα έναντι της χώρας μας έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις τιμών έως και 20%.

Παράλληλα οι αυξήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων  φθάνουν έως και 30% ακριβότερα σε σχέση με το 2022. Για παράδειγμα  το εισιτήριο Βερολίνο – Αθήνα – Βερολίνο Οικονομικής θέσης σε ελληνική αεροπορική εταιρεία για τα τέλη Ιουλίου είχε φθάσει στα 840 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες τιμές για Τουρκία ήταν γύρω στα 250-350 ευρώ.

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ούτε λόγος… έχουν υποστεί αύξηση έως 40% μέσα στο καλοκαίρι !

Στα χαρτιά η χώρα μας πάντως εμφανίζει αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σύμφωνα και με την ΤτΕ, η οποία οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 60,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,5%. Οι καθαρές εισπράξεις όμως από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών ήταν αυτές που αντιστάθμισαν κατά 3,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 24,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ακόμη και τον φετινό Αύγουστο, μήνα που συγκέντρωσε το 22% των ετήσιων αφίξεων και το 21,6% των ετήσιων εσόδων, είτε η μέση δαπάνη ήταν μειωμένη είτε οι τουρίστες μείωναν τις συνολικές ημέρες των διακοπών τους!

Διαβάστε επίσης:

Εύβοια: «Πιστή» χαστούκισε ιερέα για τις νέες ταυτότητες

Φωτιές από κεραυνούς σε Νάξο, Χίο και Αττική – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλη τη χώρα

Αυτή είναι η «υπεύθυνη δήλωση» με την οποία θα αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες όσοι φοβούνται το… τσιπ!  

Keywords
Τυχαία Θέματα