Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στην Τουρκία από τον σεισμό στη Σάμο - Κατάρρευση κτιρίων σαν τραπουλόχαρτα (Video)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Καταστροφές σημειώθηκαν σε Τουρκία και Σμύρνη από τον ισχυρότατο σεισμό που έγινε ανοιχτά της Σάμου. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter φαίνεται ότι έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις κτηρίων, πόλη σκεπάστηκε από τεράστια σύννεφα σκόνης, ενώ εκδηλώθηκε και τσουνάμι. Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες. Για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 120 τραυματίες στη Σμύρνη έκανε λόγο η ΕΡΤ,

επικαλούμενη την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο twitter λέγοντας ότι «με όλα τα μέσα του κράτους μας είμαστε δίπλα στους πολίτες που έχουν πληγεί από το σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να ξεκινήσουμε την απαραίτητη εργασία στην περιοχή με όλες τις σχετικές υπηρεσίες και τους υπουργούς».

İzmir’de meydana gelen #deprem'den etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 30, 2020

Οι αρχές της Σμύρνης αναφέρουν πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 30 κτίρια και πολυκατοικίες, ενώ δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, το επίκεντρο θεωρείται ότι είναι σε μικρή απόσταση από τη Σμύρνη σε μια περιοχή που ονομάζεται Σεφερί Χισάρ.

Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπετε τις συγκλονιστικές στιγμές της κατάρρευσης κτηρίων.

İzmir’de hemen #deprem sonrasında yıkılan bir binanın görüntüsü. Dilerim yıkım, bina tahliye edildikten sonra gerçekleşmiştir pic.twitter.com/vjOCcLivX3

— Ata Benli (@atabenli) October 30, 2020

Allahım sen koru ya çok kötü 50 bin kere geçtiğim yerler #İzmir #Deprem pic.twitter.com/JLjKG8XVnk

— JT26 (@JohnTerry____) October 30, 2020

Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, επηρεάστηκαν κυρίως κτήρια στις γειτονιές Μπορνόβα και Μπαϊρακλί.

Ο περιφερειάρχης Σμύρνης ανέφερε πως έχουν καταρρεύσει περόπου 20 κτίρια, ενώ ο κυβερνήτης της πόλης Γιαβούζ Σελίμ Κέσγκερ ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ζωών. Ωστόσο οι εικόνες από τη Σμύρνη, που δείχνουν πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι και τον τρόμο των κατοίκων, μαρτυρούν πως βρίσκεται σ΄ εξέλιξη μια τραγωδία.

Βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο δείχνει ένα μικρό τσουνάμι στη Σμύρνη με το νερό να παρασύρει διάφορα αντικείμενα.

Small tsunami has been observed on the coastline following the #earthquake in #Izmir in Turkey. pic.twitter.com/ZJ8kXyyuOl

— Celil (@csagir2015) October 30, 2020

More videos about small tsunami following the #earthquake in #Izmir in Western Turkey.
pic.twitter.com/67Sc9VEZHk

— Celil (@csagir2015) October 30, 2020

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπησει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

Στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για δεύτερο τσουνάμι. «Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά αν έχουμε υποθαλάσσια κατολίσθηση, το δεύτερο τσουνάμι θα έχει μεγαλύτερη ένταση από το πρώτο και αυτό που σας λέω είναι σίγουρο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο μετά την εξέταση παλλιροιογράφων, εάν υπάρχουν εγκατεστημένοι στην Σάμο η σε κάποιο άλλο νησί, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Τηλεπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες που δέιχνουν ότι υπήρξαν καταρρεύσεις κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

Pray for the people of Izmir
I hope everything will get better as soon as possible . #izmir #deprem pic.twitter.com/NrOXzHUXHJ

— Sabina Veyisli (@sabinaveyisli) October 30, 2020

#İzmir'den gelen görüntüler korkutucu umarız can kaybı yoktur.#deprem pic.twitter.com/xI6VJ6n9xg

— Deprem Raporu (@Deprem_Raporu) October 30, 2020

İZMİR ve çevresinde hissedilen deprem paniğe neden oldu! İşte ilk gelen görüntüler #deprem #izmir pic.twitter.com/1dsbVXC1vB

milliyet.com.tr (@milliyet) October 30, 2020

the #earthquake caused the sea overflow and settlements flooded in #seferihisar, #izmir #Turkey pic.twitter.com/vPkBAxubvD

Global News (@GlbBreakNews) October 30, 2020

Water rising.#Izmir #Turkey pic.twitter.com/SlTqJ88qJm

— Aleph א (@no_itsmyturn) October 30, 2020

HAPPENING NOW - The water is receding in #Izmir #Turkeypic.twitter.com/V0ba3UStDk

— Disclose.tv (@disclosetv) October 30, 2020

ΣάμοςτσουνάμιΤουρκίασεισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα