Το τραπέζι είναι στρωμένο για ελληνοτουρκικό διάλογο

Το τραπέζι για έναν ακόμη γύρο ελληνοτουρκικών συνομιλιών είναι ήδη στρωμένο, όπως διαβεβαιώνουν οι γνωρίζοντες. Την προετοιμασία σε πρώτο πλάνο έχουν αναλάβει οι Γερμανοί, με τους Αμερικανούς να έχουν την υψηλή εποπτεία από το παρασκήνιο.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται, η αντικατάσταση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις δύο χώρες είναι επιβεβλημένη προκειμένου να δοθεί εικόνα της εξαρχής καλλιέργειας σχέσεων. Συνομιλητής του νέου Τούρκου ΥΠΕΞ Φιντάν πιθανότατα θα είναι κάποιος του «τύπου» Κωστή Χατζηδάκη,

ενώ αναπληρωτής θα είναι τεχνοκράτης του ΥΠΕΞ, δηλαδή υψηλόβαθμη γυναίκα διπλωμάτης με στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Επί της ουσίας, τώρα, καλές είναι οι προετοιμασίες και οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις, αλλά τα δύσκολα ξεκινούν από τον προσδιορισμό της ατζέντας. Και αυτό περιγράφει την πρώτη ελληνική υποχώρηση με την εκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών, καθώς στο τραπέζι δεν θα βρεθεί η μια και μόνη διαφορά (οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών) που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά.

Το τι έχουμε να περιμένουμε μας το δείχνει ξεκάθαρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – αν βεβαίως έχουμε τη διάθεση να τον ακούσουμε και να τον κατανοήσουμε:

«Κύριε πρωθυπουργέ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους, «σταματήστε τώρα τους εξοπλισμούς. Πού θα φτάσετε; Η Αμερική σας δίνει συνεχώς πολλά όπλα. Είναι επειδή σας τα δίνει δωρεάν; Μάλλον θα τα συζητήσουμε μαζί. Να ξέρετε ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Εκτός της υφαλοκρηπίδας, λοιπόν, η μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος (που περιλαμβάνει και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στη μεθόριο) βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Μένει να δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει…

Διαβάστε επίσης:

Έως και 30% ψηφίζει… κόμματα διαμαρτυρίας!

Μπογδάνος: Παρασκήνιο στην Ακροδεξιά – Οι συζητήσεις με Βελόπουλο για εκλογική συνεργασία

ΠΑΣΟΚ: Η εμφάνιση του Χάρη Καστανίδη που «αγκάλιασε» το twitter

Keywords
Το τραπέζι είναι στρωμένο για ελληνοτουρκικό διάλογο,