Το συγκλονιστικό μήνυμα του συζύγου της Κοξ - «Μάχη κατά του μίσους»

ΚΟΣΜΟΣ

Ο σύζυγος της Βρετανίδας Jo Cox, μέλους του Κοινοβουλίου που δολοφονήθηκε χθες, κάλεσε τους πολίτες της Βρετανίας να δώσουν μάχη κατά του μίσους που σκότωσε τη γυναίκα του, καθώς η αστυνομία εξετάζει την πιθανότητα το κίνητρο του δολοφόνου να ήταν πολιτικό γράφει ο Guardian.

Η 41 ετών, μητέρα δύο παιδιών, ήταν το θύμα της επίθεσης ενός άνδρα που σύμφωνα με τις μαρτυρίες φώναζε «Πρώτα η Βρετανία» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η δολοφονία ήταν η πρώτη μέλους

του Βρετανικού Κοινοβουλίου από το 1990, συγκλόνισε το Βρετανικό κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη και οδήγησε στην αναστολή των εκστρατειών για το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Η Cox είχε λάβει μέρος σε μία ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση την Τετάρτη υποστηρίζοντας την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Η Αστυνομία συνέλαβε ένα 52χρονο που κατηγορείται για την δολοφονία. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δολοφόνος την πλησίασε έξω από δημόσια βιβλιοθήκη στο Birstall την πυροβόλησε τρεις φορές και την μαχαίρωσε.

Σε δήλωσή του ο άνδρας της Cox, Brendan Cox, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Save the Children» και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Gordon Brown, είπε η σύζυγός μου θα ήθελε περισσότερο από κάθε άλλο, να συμβούν δύο πράγματα αυτή τη στιγμή. Το πρώτο να δοθεί απεριόριστη αγάπη στα παιδιά μας και δεύτερο να ενωθούμε όλοι ενάντια στο μίσος που την σκότωσε. Δεν έχει θρήσκευμα, φυλή ή θρησκεία, είναι δηλητηριώδες. Η Jo πίστευε σε ένα καλύτερο κόσμο και μαχόταν καθημερινά με ενεργητικότητα και ζέση που θα εξαντλούσε τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν θα μετάνιωνε για τίποτα, έζησε την κάθε μέρα της στο μάξιμουμ».

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία

Η επίθεση και ο θάνατος της Κοξ προκάλεσαν «σεισμό» στην πολιτική ζωή της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι μια τραγωδία. Ήταν μια αφοσιωμένη και ευαίσθητη βουλευτής. Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της, Μπρένταν, και τα δύο μικρά παιδιά της».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ολόκληρο το Κόμμα και η οικογένεια των Εργατικών -ολόκληρη η χώρα- θα τελεί σε κατάσταση σοκ από τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ. […] Η Τζο πέθανε κάνοντας το καθήκον της στην καρδιά της Δημοκρατίας, ακούγοντας και αντιπροσωπεύοντας τους ανθρώπους που εξελέγη να εκπροσωπεί. Είναι μια βαθύτατα σημαντική ευθύνη για όλους μας. […] Στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ερωτήματα για το πώς και το γιατί πέθανε. Όμως τώρα οι σκέψεις μας είναι με τον σύζυγο της Τζο, τον Μπρένταν, και τα δύο μικρά παιδιά τους. […] Τους στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας. Χάσαμε μια αγαπητή συνάδελφο, ένα αληθινό ταλέντο και μια αληθινή μαχητή για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, αλλά εκείνοι έχασαν σύζυγο και μητέρα και οι καρδιές μας είναι μαζί τους».

Την θλίψη τους για την απώλεια της Τζο Κοξ εξέφρασαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βρετανίας και πολιτικοί από όλο το φάσμα, ενώ οι προεκλογικές καμπάνιες εν όψει του δημοψηφίσματος παγώνουν μέχρι νεωτέρας.

Σχόλιο για την επίθεση κατά της Τζο Κοξ έκανε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «Η κατάληξη της Τζο Κοξ μας γεμίζει θλίψη. Η μνήμη της θα συνοδεύει τους αγώνες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις συνέπειες του Brexit, εις ένδειξη σεβασμού για το θάνατο της Τζο Κοξ, ενώ τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.

Τζο Κοξδολοφονία Κοξμήνυμα του άνδρα της ΚοξHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα