Το σώμα στα «Open Nights» της Λάρισας

Στην δημιουργία και όχι απλά στην παρουσίαση έτοιμων έργων εστιάζει φέτος το 7ο Φεστιβάλ “Open Nights”, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 14 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου. Με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου και μετά την εμπειρία 6 χρόνων, το Φεστιβάλ κρατάει ενεργή την ερευνητική του διάσταση και το πολιτισμικό, δημιουργικό και καλλιτεχνικό του όραμα.


Οπως ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων κ. Π. Σάπκας “το open nights είναι ένα διακαλλιτεχνικό

και διεπιστημονικό φεστιβάλ που θέτει ερωτήματα στους καλλιτέχνες και το κοινό, για ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία, πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, (παλιότερα, την τροφή, την ντροπή…), φέτος το σώμα. «Ολοι έχουμε ένα σώμα, όλοι είμαστε το σώμα μας» λέει η Γαλλίδα περφόρμερ Ορλάν.
Το open nights προσκαλεί – προκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να τολμήσουν, να πειραματιστούν, να ανοιχτούν, να δοκιμάσουν, να δημιουργήσουν. Και το κοινό να ρισκάρει κι αυτό, παρακολουθώντας, συμμετέχοντας ενεργά ή όχι, να προβληματιστεί, πώς για παράδειγμα το γυναικείο σώμα γίνεται θυσία στην κατανάλωση, τι είναι το τραύμα στο σώμα και στην ψυχή, τι σημαίνει σωματική έκφραση, βιοηθική, αυτοδιάθεση, ποιος ορίζει τα πρότυπα της ομορφιάς, από πού πηγάζει η επιθυμία, πώς προκύπτει η ταυτότητα.
Είναι ένα φεστιβάλ ριζοσπαστικό τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως φόρμα, ευφάνταστο, αυτοσχεδιαστικό, που στόχο έχει να ανοίξει ένας διάλογος με όχημα τις τέχνες, με αφορμή τις τέχνες, εξαιρετικά παραγωγικό, και έχοντας ως βάση τον Μύλο του Παππά, απλώνεται σε όλη την πόλη.
Για δέκα ημέρες, από τις 14-23 Οκτωβρίου, θα ζήσουμε μικρές ιστορίες για το σώμα, διερευνώντας τη σημασία, τη θέση, τις χρήσεις του στην τέχνη και τη ζωή. Άλλωστε, σύμφωνα με την Αμερικανίδα χορογράφο Μάρθα Γκράχαμ “Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ.” Ο κ. Σάπκας ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους υποστηριχτές και απηύθυνε κάλεσμα σε όλος τους Λαρισαίους να το απολαύσουν.

Π. Σάπκας- Ρ. Καραφέρη


Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπεριφειάρχης Τουρισμού κ. Γ. Μπουτίνας, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Β. Πινακάς, αναφέρθηκαν στην σημασία του πολιτισμού για την προβολή της Λάρισας και στο εξωτερικό, αλλά και στην προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων για την τόνωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι στην Θεσσαλία.
Τέλος η χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Ρ. Καραφέρη επεσήμανε ότι “μετά από 6 χρόνια δράσης, το φεστιβάλ συνεχίζει να θέτει ερωτήματα. Συνεχίζει να φέρνει αξιόλογους καλλιτέχνες και επιστήμονες και να υπηρετεί τις έννοιες «διακαλιτεχνικό» και «διεπιστημονικό». Στο 7ο φεστιβάλ πραγματοποιούμε επίσης, έναν σημαντικό μας στόχο. Αυτόν της υποστήριξης και καλλιέργειας νέων δημιουργών από την πόλη και την Περιφέρεια, συμβάλλοντας στην πολυμορφία και στην πολιτισμική της ενδυνάμωση. Έτσι φέτος, χαιρόμαστε για τις παραγωγές του φεστιβάλ, αποτέλεσμα της φιλοξενίας καλλιτεχνών, με στόχο να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν έργο για το φεστιβάλ.
Σε λίγες μέρες έρχονται πολλοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην πόλη μας.
Ένα από τα ονόματα που έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε, είναι αυτό της χορεύτριας Anna Wehsarg, βασική συνεργάτιδα της θρυλικής χορογράφου Pina Baush, που θα έρθει ως χορεύτρια με την ομάδα Tanzgebiet από το Essen για μια βραδιά στο Θεσσαλικό Θέατρο- σκηνή Κώστας Τσιάνος.
Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι πως η συγκεκριμένη ομάδα, θα μας παρουσιάσει και μια παιδική παράσταση χορού, στον χώρο του κουκλοθεάτρου ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ.
Κάτι που θα γίνει επίσης για πρώτη φορά, είναι μια βραδιά με 3 χορογράφους, στον αρχαιολογικό χώρο της Δεξαμενής του Διοκλητιανού στην Μανωλάκη, αλλά και προβολή μιας νέας ταινίας για τον σημαντικό εικαστικό Χρόνη Μπότσογλου στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.
Το πιο σημαντικό όμως, για ένα φεστιβάλ είναι η εξέλιξη. Έχουμε γίνει δυνατοί μέσα από την εμπειρία και έχουμε μετατρέψει τις δυσκολίες σε δημιουργία. Από το ΟΥΗΛ, στο Μουσουλμανικό Τέμενος, από εκεί στο Διαδίκτυο και στις βιτρίνες καταστημάτων και φέτος επιστροφή στη βάση μας, στον Μύλο του Παππά.
Τέλος, φέτος έχουμε την τιμή να έχουμε πλάι μας, εκτός της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συμπαραγωγό και βεβαίως τους πιο σημαντικούς φορείς της πόλης ως δυνατούς υποστηριχτές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα