Το ρόβερ «Curiosity» της NASA απαθανάτισε παράξενα και πολύχρωμα σύννεφα στον Άρη (Photo | Video)

Ο φωτογραφικός φακός του ρομποτικού ρόβερ «Curiosity» της NASA, απαθανάτισε πολύχρωμα σύννεφα αρκετά πιο ψηλά από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Όπως αναφέρει η NASA, οι συννεφιασμένες μέρες είναι σπάνιες στη λεπτή, ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Τα σύννεφα βρίσκονται συνήθως στον ισημερινό του πλανήτη την πιο κρύα εποχή του χρόνου, όταν ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο. Ωστόσο, οι επιστήμονες

παρατήρησαν ότι σχηματίζονται σύννεφα, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Τα χρώματα των συννέφων οφείλονται στο γεγονός ότι τα σωματίδιά τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος», δήλωσε ο Μαρκ Λέμον, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, με εξειδίκευση στην μελέτη της ατμόσφαιρας.

Τα σύννεφα στον Άρη είναι συνήθως σε υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτά τα πρώιμα-για την εποχή- σύννεφα, βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη. Σε εκείνο το υψόμετρο οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και ίσως τελικά να πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει.

Sometimes you just need to stop and watch the clouds roll by… on Mars.

Cloudy days are rare here because the atmosphere is so thin and dry, but I’ve been keeping my cameras peeled and wanted to share some recent pictures with you. https://t.co/Gtgz9Iu822 (1/4) pic.twitter.com/iJOLmnXMVo

Curiosity Rover (@MarsCuriosity) May 28, 2021 Περιπετειώδης πτήση

Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε η αποστολή, προέκυψε στην έκτη πτήση του Ingenuity, του μικρού ελικοπτέρου της NASA. Το πρόβλημα εμφανίστηκε περίπου ένα λεπτό μετά την έναρξη της έκτης δοκιμαστικής πτήσης του ελικοπτέρου, το περασμένο Σάββατο σε υψόμετρο 10 μέτρων.

Το ελικόπτερο άρχισε να αλλάζει ταχύτητα και να κινείται εμπρός και πίσω με ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμό, ενώ οι αισθητήρες έδειξαν κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας και μία κλίση 20 μοιρών. Τελικά, το ελικόπτερο προσεδαφίστηκε σε απόσταση πέντε μέτρων από την προβλεπόμενη θέση του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το πρόβλημα προέκυψε όταν μία από τις εικόνες που τράβηξε το ρόβερ, χάθηκε, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να αναφέρουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του σκάφους.

Παρόλα αυτά, η NASA εντυπωσιάστηκε τόσο από τις προηγούμενες πέντε επιτυχημένες πτήσεις, που επέκτεινε την αποστολή της για τουλάχιστον ένα μήνα.

Sometimes you just need to stop and watch the clouds roll by… on Mars.

Cloudy days are rare here because the atmosphere is so thin and dry, but I’ve been keeping my cameras peeled and wanted to share some recent pictures with you. https://t.co/Gtgz9Iu822 (1/4) pic.twitter.com/iJOLmnXMVo

Curiosity Rover (@MarsCuriosity) May 28, 2021

Πηγή: ABC

Ειδήσεις σήμερα

«Ένα λικεράκι;» – Το κέρασμα που έστειλε στον θάνατο τουλάχιστον 25 Ινδούς

Ισραήλ: Το τέλος της εποχής Νετανιάχου δεν αποκλείεται στο συνεχιζόμενο πολιτικό δράμα

Ο ΟΗΕ ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τους νεκρούς στην Κολομβία

Keywords
Τυχαία Θέματα