Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο ξεκινά τις δοκιμές (Videos)

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έδωσε πιστοποίηση για να δοκιμαστεί το όχημα που μία καινοτόμος εταιρία στην Καλιφόρνια περιγράφει ως «το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο».

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα που μπορεί εξίσου να κινηθεί στον δρόμο, αλλά και να πετάει και στόχος είναι μετά τις απαραίτητες δοκιμές η εταιρία να πάρει άδεια παραγωγής.

Η εταιρία Alef Automotive λέει ότι το όχημα/αεροσκάφος, που ονομάζεται «Model Α» είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο, καθώς κινείται με άνεση στους

δρόμους, παρκάρει όπως όλα τα αυτοκίνητα, αλλά συγχρόνως έχει δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Μπορεί να μεταφέρει ένα ή δύο άτομα και έχει τη δυνατότητα να διανύσει στο δρόμο 200 μίλια, ή 110 μίλια στον αέρα.

Η εταιρία εκτιμά ότι η τιμή του ιπτάμενου αυτοκινήτου θα είναι περίπου 300.000 δολάρια και οι πρώτες παραδόσεις θα αρχίσουν στα τέλη του 2025.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έδωσε στην εταιρία ειδικό πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας του οχήματος, που καλύπτει επιδείξεις, ερευνητικές πτήσεις και ανάπτυξη.

Η Υπηρεσία Αεροπορίας λέει ότι το όχημα της Alef δεν είναι το πρώτο του είδους που παίρνει ειδικό πιστοποιητικό πτητικής δυνατότητας. Αλλά η εταιρία υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο όχημα είναι διαφορετικό, διότι μπορεί να λειτουργεί εξίσου καλά στον δρόμο και στον αέρα, μοιάζει με ένα κανονικό αυτοκίνητο, παρκάρει σε ένα τυπικό χώρο στάθμευσης, αλλά έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που πήραμε το πιστοποιητικό. Είμαστε πιο κοντά στον στόχο να δώσουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ταχύ μεταφορικό μέσο, με το οποίο εξοικονομούνται σε άτομα και εταιρίες πολλές ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα. Είναι ένα μικρό βήμα για τα αεροσκάφη, αλλά ένα γιγάντιο βήμα για τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Τζιμ Ντούκοβνι, διευθυντής της Alef. 

Στην ιστοσελίδα της εταιρίας αναφέρεται ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο θα έχει άδεια «οχήματος χαμηλής ταχύτητας», δηλαδή δεν θα μπορεί να κινείται με ταχύτητα πάνω από 25 μίλια. «Το συμπέρασμα είναι ότι αν ο οδηγός θέλει πιο γρήγορο δρόμο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πτητικές δυνατότητες του οχήματος», γράφει η Alef στην ιστοσελίδα της.

Η σύντομη ιστορία του ιπτάμενου αυτοκινήτου

Η ανάπτυξη του οχήματος άρχισε το 2015, όταν τέσσερις φίλοι εμπνεόμενοι από τις ταινίες «Back to the Future», στις οποίες εμφανίζονται ιπτάμενα οχήματα, αποφάσισαν να κάνουν μία εταιρία για να προσπαθήσουν να φτιάξουν το πρώτο εμπορικό μοντέλο του είδους.

Η πρώτη πτήση μία εκδοχής του ιπτάμενου οχήματος, που είχε μόνο σκελετό, έγινε με επιτυχία το 2018 και το πλήρες πρωτότυπο όχημα πέταξε ένα χρόνο αργότερα.

Η εταιρία λέει ότι έχει ήδη παραγγελίες για 400 οχήματα και μάλιστα όσοι βιάζονται να το αποκτήσουν μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας, πληρώνοντας επιπλέον 1.500 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Αγγλία: Άνδρας βρήκε φίδι κρυμμένο μέσα σε σακούλα με μπρόκολο (photo)

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες από πυροβολισμούς στο Τέξας

Ισραήλ: Επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ – Τουλάχιστον 6 τραυματίες (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Videos,