Το προσφυγικό διχάζει την Ευρώπη

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Το «άλυτο» μεταναστευτικό πρόβλημα πονοκέφαλος για την Αθήνα. Μία ακόμη κρίση προς διαχείριση βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση σε μια στιγμή που το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και η αλλαγή σελίδας.

Η κρίση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, που φαίνεται να έχει επανακάμψει από τις αρχές του φθινοπώρου, δείχνει να κλιμακώνεται μετά την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που περιλαμβάνει η συμφωνία

Ε. Ε. - Τουρκίας του 2016.

Η πρόταση αυτή έρχεται ακριβώς τη στιγμή που, εν όψει του χειμώνα, η κυβέρνηση αναζητά από τη μία τρόπους βελτίωσης των όρων διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και παράλληλα λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών αυτών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος.

Βέβαια, μετά τις αντιδράσεις από χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα αλλά και από τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο, η πρόταση αυτή αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε μια ηπιότερη εκδοχή της, απ’ την οποία έχουν αφαιρεθεί οι αναφορές περί «διχαστικού και αναποτελεσματικού» μέτρου (για το σύστημα των ποσοστώσεων). Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ήδη κλείσει με αυτό τον τρόπο το μάτι στις χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) που πρωτοστατούν στις πιέσεις για μη εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας σχετικά με την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

Η τροποποιημένη πρόταση που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ με την επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι στην πράξη τα πράγματα να κινηθούν δια της διολισθήσεως προς την κατεύθυνση που υπέδειξε ο Τουσκ, ακόμη και αν το μέτρο των ποσοστώσεων συνεχίσει να λαμβάνει τη στήριξη χωρών όπως η Γερμανία, η οποία όμως ταλανίζεται από το θέμα του προσφυγικού που επηρεάζει σφόδρα τη γερμανική πολιτική ζωή, ειδικά σε αυτή τη φάση των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης.

Αποσυμφόρηση με τη βούλα της Ε.Ε.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα όχι μόνο να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην προοπτική που έθεσε η αρχική επιστολή Τουσκ, μα παράλληλα να θέσει το ζήτημα της αναζήτησης «παράθυρου» στην ευρωτουρκική συμφωνία, με απώτερο στόχο να βρεθεί μια διέξοδος για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ειδικότερα, στη συνάντηση που αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τους Γιούνκερ και Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος την ανάγκη να στηριχθεί η ευρωτουρκική συμφωνία για να μην καταρρεύσει αλλά και η προφορική συμφωνία που υπήρξε με τον Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Τι λέει αυτή η προφορική συμφωνία; Να μπορούν να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε κλειστά κέντρα κράτησης - εννοείται πέρα από τις ευάλωτες ομάδες (ασυνόδευτα παιδιά και ασθενείς) - αιτούντες άσυλο (όσο δηλαδή βρίσκονται σε αναμονή της διαδικασίας έγκρισης ή μη) και η Τουρκία να δέχεται πίσω όσους λαμβάνουν αρνητική απάντηση, παρ’ όλο που «επιστρέφονται» από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά (οπότε θα μπορούσε η Τουρκία να μην τους δεχτεί, υπό το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για μετανάστες που πέρασαν από τα τουρκικά παράλια). Αντιστοίχως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει ότι όσοι μετακινούνται στην ενδοχώρα χωρίς να έχει κριθεί η διαδικασία ασύλου, δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση αυτή που θα έχει ως αντικείμενο το προσφυγικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των αναθεωρητικών δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ μέτωπο άνοιξε με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την «εκρηκτική κατάσταση» στο νησί σε κυβέρνηση και υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Προχθές δε επιχείρησε να εμποδίσει την εγκατάσταση 50 οικίσκων (κοντέινερ) στο κέντρο της Μόριας. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε μαζί του και δεσμεύτηκε πως οι οικίσκοι προορίζονται μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές και δεν θα αποτελέσουν υλικό για τη δημιουργία νέας δομής. Πάντως το Μαξίμου κατηγόρησε τον Σπ. Γαληνό ότι, αντί να συμβάλει στην κυβερνητική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί πολιτικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προσπάθεια αποσυμφόρησης αποδίδει καρπούς καθώς «από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς». Από την άλλη ο δήμαρχος Λέσβου υποστηρίζει ότι τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση ισοφαρίζονται από τις αφίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό - μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό.

Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε πως το υπουργείο εξετάζει νέα ρύθμιση για το άσυλο, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών. Κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την αριστερή και δικαιωματική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αν θεωρηθεί ότι η επίσπευση των διαδικασιών θα οδηγήσει σε εκπτώσεις ως προς τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και, κατ’ επέκταση, σε χορήγηση ασύλου σε λιγότερους πρόσφυγες.

μεταναστευτικόπροσφυγικόΕυρώπηπρόσφυγεςΜετανάστεςhot spotΤουσκΜουζαλάςIssue: 1999Issue date: 14-12-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα