Το παρασκήνιο της απόφασης για δημοψήφισμα: Η σύσκεψη στις Βρυξέλλες και το «μούδιασμα» της Μέρκελ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

αναδημοσίευση από: tanea.gr/ Βούλα Κεχαγιά

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής και προτού ο Αλέξης Τσίπρας συναντήσει τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ελήφθη η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.

Μετά το άκαρπο Eurogroup και την απροθυμία των

ευρωπαίων ηγετών να συζητήσουν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για το μεταναστευτικό το πρόβλημα της Ελλάδας ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς και συνεργάτες του που βρίσκονταν μαζί του στις Βρυξέλλες να συναντηθούν για να πάρουν αποφάσεις.

Έτσι το πρωί στον 25ο όροφο, στην αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείου The Hotel όπου είχε καταλύσει η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα πρόκριναν ως καλύτερη λύση για την χώρα την διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα προς τον ελληνικό λαό για το εάν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση μέτρων των δανειστών. «Όσο περισσότερες παραχωρήσεις κάνουμε τόσο πιο αδιάλλακτοι και σκληροί γίνονται. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τελεσίγραφα ούτε να μας ταπεινώνουν. Είναι προφανές ότι θέλουν να πέσει η κυβέρνησή μας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δραματική συνεδρίαση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Την πρόταση για δημοψήφισμα συναποφάσισαν πλην του πρωθυπουργού οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Βαρουφάκης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ακολούθησε η σκληρή δήλωση Τσίπρα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα και εκβιασμούς λίγο πριν από την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες.

Στο αεροπλάνο της επιστροφής τέθηκαν επί τάπητος όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, ενώ το Μαξίμου ειδοποίησε τους υπουργούς στην Αθήνα να είναι stand by γιατί επρόκειτο να ακολουθήσει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Τόσο το κυβερνητικό συμβούλιο όσο και το υπουργικό συμβούλιο αργότερα ενέκριναν ομόφωνα την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση να ενημερώσει σχετικώς τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήδη είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με Μέρκελ και Ολάντ. Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε μουδιασμένη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την είδηση από τον Αλέξη Τσίπρα και του είπε ότι «το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ"».

ΤσίπραςΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΔημοψήφισμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα