Το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Ένα καλογραμμένο χρονικό της δεκαετούς κρίσης, από την οικονομική καταβαράθρωση της χώρας (2009) μέχρι την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, είναι πάντα μια καλή είδηση.

Κυρίως όταν είναι όντως ένα χρονικό, με πιστή τήρηση της σειράς των σημαντικότερων γεγονότων, με αξιολόγησή τους, με παράθεση προσωπικών βιωμάτων. Αυτό ακριβώς είναι το βιβλίο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ενός ανθρώπου

ιδιαίτερα μαχητικού μεν, αλλά σεμνού, ψύχραιμου, με οξεία πολιτική σκέψη.

«Η μεγάλη κρίση 2009-2019 – Μύθοι και αλήθειες – Χρονολόγιο – Μια κριτική αποτίμηση» είναι ο τίτλος και ξεφυλλίζοντάς το ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί σε όλα όσα, επί μια δεκαετία, σημάδεψαν την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεφύγει από τη μέγγενη της χρεοκοπίας. Από τις σελίδες του παρελαύνουν όλες οι πτυχές της πολυεπίπεδης κρίσης, οι πρωταγωνιστές, τα γεγονότα, οι χειρισμοί, οι κίνδυνοι και οι ριζικές πολιτικές ανατροπές.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Τάσος Γιαννίτσης, «αποτελεί συμβολή ενός πολιτικού προσώπου που όχι μόνο έζησε “από το εσωτερικό της πολιτικής” – ως σημαντικό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην κρίση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνέβαλε σε αυτές».

Επιπλέον ο Παπαϊωάννου «ανέλαβε το επώδυνο φορτίο να αναζητήσει με ψυχρό μάτι ποιες σχέσεις αναπτύχθηκαν μεταξύ ΠΑΣΟΚ, κρίσης, κοινωνίας και πολιτικών δυνάμεων και ποιες εξελίξεις επηρέασαν το πολιτικό σκηνικό καταθέτοντας τη δική του, συχνά πρωτότυπη, ματιά».

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Αιόλου 82-84 και Σοφοκλέους). Θα μιλήσουν ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλης Ράπανος και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης- Γεραπετρίτης: Ετοιμάζονται να αποκλείσουν με νόμο το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές;

Οικονόμου «αδειάζει» Κυρανάκη

Μπακογιάννη: «Ο Κυριάκος βγήκε καλύτερος απ’ό,τι περιμέναμε – Κανείς δεν ήξερε ότι είχε τέτοιες ηγετικές ικανότητες» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιλτιάδη Παπαϊωάννου,miltiadi papaioannou