Το μνημόνιο «δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο», λέει τώρα ο Φίλης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μνημόνιο δεν καταργείται αλλά ξηλώνεται, όμως «δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο».

Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην πολιτική εκπομπή του thepressproject.gr.

Ο Ν. Φίλης, που νωρίτερα την ίδια μέρα είχε χαρακτηρίσει άκαιρη τη δήλωση Μητρόπουλου, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μνημόνιο,

είπε πως το μνημόνιο «καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους» και επισήμανε ότι δεν καταργείται αλλά ξηλώνεται αλλά «δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο». Έκανε δε λόγο για ανάγκη ρύθμισης του χρέους, σημειώνοντας ότι το 47σέλιδο των ελληνικών προτάσεων «συνοδεύεται με ρήτρα χρέους».

«Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε», είπε ακόμα, αναφερόμενος στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών που βρίσκεται «στα σκαριά», ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση.

Είπε ακόμα ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε». «Η διαπραγμάτευση που θέτει σε αμφισβήτηση το πλαίσιο που περνά τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, είπε ότι «οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη λειτουργία - ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρέπει να διευρύνει τους πόρους του».

«Η Κωνσταντοπούλου θα υποταχθεί στη διαπραγμάτευση»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον τόσο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, όσο και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Χαρακτήρισε «βλακώδη» την κίνηση του Γ. Πανούση να περιφρουρήσει με 8 διμοιρίες διαδήλωση 100 ατόμων τη Τετάρτη, ενώ τον κάλεσε «να σταματήσει τις δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις», τις οποίες χαρακτήρισε αντιπερισπασμούς εν μέσω διαπραγμάτευσης. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν συμφωνεί με την εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως «με πληγώνει ως Αριστερό».

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι στήνει αντιπαραθέσεις, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι πέφτει σε παγίδες και ότι την χτυπούν για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερά έχει μάθει να δίνει αγώνες, τόνισε αλλά «όχι με προσωπικές βεντέτες και αντιδικίες», είπε.

Σχολιάζοντας την «επιτροπή αλήθειας» της Βουλής για το δημόσιο χρέος, ο Νίκος Φίλης είπε πως «η κ. Κωνσταντοπούλου θα υποταχθεί στη διαπραγμάτευση» καθώς «τις αποφάσεις θα τις πάρει η Βουλή» αφού «αυτό ορίζει το Σύνταγμα».

Δείτε ολόκληρη της συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο thepressproject.gr

Νίκος ΦίληςΖωή ΚωνσταντοπούλουδιαπραγμάτευσημνημόνιοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα