Το Μαξίμου αδειάζει Καμμένο για το εναλλακτικό σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Πολιτική

Την προσήλωσή της στην Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει η κυβέρνηση καθώς μέσω επίσημης διαρροής «αδειάζει» τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο για το εναλλακτικό σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (χωρίς επίλυση του ονοματολογικού) που παρουσίασε στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Αναλυτικότερα,

το Μαξίμου έκανε το εξής σχόλιο:

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Είναι εμφανές ότι το Μαξίμου όχι μόνο τηρεί αποστάσεις αλλά εκφράζει και την εκτίμηση ή ανησυχία ότι η «πρωτοβουλία» Καμμένου επηρεάζει τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι σε εξέλιξη στην ΠΓΔΜ και ειδικότερα τις ψηφοφορίες που εκκινούν την ερχόμενη Τρίτη.

Το εναλλακτικό σενάριο Καμμένου έρχεται σε μια στιγμή όπου αφενός κορυφώνονται οι δυτικές πιέσεις αποκλείοντας εναλλακτικά σενάρια ή εκλογές κι ενώ ο Ζόραν Ζάεφ αναζητεί ψήφους στην αντιπολίτευση για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το σχέδιο Καμμένου

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Μέγαρο ΜαξίμουΚυβέρνησηΠάνος ΚαμμένοςΣκοπιανόσυμφωνία των ΠρεσπώνΜακεδονικόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαξίμου, Καμμένο, Σκοπίων, ΝΑΤΟ,maximou, kammeno, skopion, nato