Το κρεσέντο με τα εγκαίνια, το υπόμνημα Καραμανλή, το χαμηλό ενδιαφέρον για τα πράσινα ψηφοδέλτια και το νέο μπέρδεμα του ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη

Καλημέρα σας

Έργα, κορδέλες, παροχές, νομοθετικές πρωτοβουλίες, διευθετήσεις προβλημάτων… Αυτά μαζεύει τούτο τον καιρό το Μαξίμου για να κάνει ένα δυνατό πρόγραμμα αντεπίθεσης. Το σχέδιο είναι απλό. Να φτάσει στη ΔΕΘ η ΝΔ με ποσοστό στην πρόθεση ψήφου κοντά στο 30%. Δηλαδή το 30% να μην είναι απλά στην ευχέρεια των δημοσκόπων να της το δώσουν με τη λεγόμενη «εκτίμηση ψήφου», αλλά να καταγράφεται λίγο πιο απτά και αδιαμφισβήτητα.

Εξ ου και ετοιμάζονται εξαγγελίες, εγκαίνια και άλλα μέτρα. Με κλιμάκωση έως τα μέσα Ιουλίου,

που γίνονται τα τελευταία γκάλοπ της σεζόν.

Αδιαφορία οι μεν, ανενόχλητος ο δε

Το Μαξίμου ενοχλήθηκε από την προχθεσινή παρέμβαση του Νίκου Δένδια – με τις αιχμές κατά Γεραπετρίτη -, αλλά δεν θέλησε να το κάνει μείζον θέμα. Ακολούθησε και δω τη γραμμή του… κατευνασμού ή αλλιώς της αδιαφορίας, τύπου «δεν καταλάβαμε να είπε κάτι κακό ο υπουργός Άμυνας».

Απέφυγαν να ασχοληθούν λοιπόν και το μόνο που επέλεξαν να κάνουν οι κυβερνητικοί ήταν να βγει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου και να πει ότι δεν… είχε κάποια αιχμή στις δηλώσεις του Δένδια.

Πιθανόν αυτή να είναι η πλέον ενδεδειγμένη τακτική αυτή την ώρα από την πλευρά της ηγεσίας έναντι του Κερκυραίου δελφίνου.

Διότι αν δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει χάσμα, τότε η κουβέντα θα επικεντρωθεί στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Μόνο που έτσι ο Δένδιας φιλοτεχνεί ανενόχλητος προφίλ και όταν έρθει η ώρα μπορεί να τους πιάσει όλους στον ύπνο – δεν λέω με τις πιτζάμες για να μην γίνει παρεξήγηση…

Υπόμνημα Καραμανλή

Πληροφορούμαι ότι ο Κώστας Καραμανλής μελετά τα στοιχεία της δικογραφίας για τα Τέμπη και θα ετοιμάσει, είτε αναλυτική δήλωση, είτε κατευθείαν υπόμνημα προς την προανακριτική επιτροπή, όταν αυτή συγκροτηθεί.

Δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαρίσει εάν θα αποδεχθεί την παραπομπή του σε δικαστικό συμβούλιο, όπως έγινε με τον Τριαντόπουλο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως θα το συζητούσε, λένε κάποιες κυβερνητικές πηγές, μόνο εάν η παραπομπή αφορά σε πλημμέλημα. Για κακούργημα ούτε λόγος, λένε. Και αυτό το γνωρίζει το Μαξίμου, το οποίο θα δώσει μάχη με την αντιπολίτευση, ώστε να δικαιολογήσει την επιλογή για πλημμέλημα. Άλλωστε το βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο το ίδιο μπορεί, εφόσον το κρίνει ορθό, να αναβαθμίσει την κατηγορία και να στείλει το φάκελο ξανά στη Βουλή για τη σχετική απόφαση. Και σε μία τέτοια εξέλιξη, η ΝΔ δεν θα πει όχι, διαβεβαιώνουν…

Ατόνησε το ενδιαφέρον

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το topontiki.gr για το ποιες περιφέρειες θα επιλέξουν προβεβλημένοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα δεν είναι στη Βουλή – ή είναι επικρατείας – για να εκλεγούν βουλευτές. Σπυρόπουλος, Τσουκαλάς, Δουδωνής, Μάντζος ακόμα και η Διαμαντοπούλου θα πρέπει να δώσουν τη μάχη του σταυρού.

Κρίμα που το ρεπορτάζ δεν μπορούσε να συνεχίσει και με λιγότερο προβεβλημένα στελέχη, καθώς δεν… παρατηρείται και συνωστισμός. Όπως μου έλεγε έμπειρος παράγοντας και άριστος γνώστης των όσων συμβαίνουν στο χώρο, τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο με την «έκρηξη» που σηματοδότησε η μάχη ηγεσίας και το δημοσκοπικό μπαμ, υπήρχε ουρά από επίδοξους υποψήφιους. Αλλά πλέον το ενδιαφέρον έχει ατονήσει…

– Τα νεότερα λένε ότι το συνέδριο που είναι στα σκαριά, πάει για το… 2026. Που σημαίνει ότι η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει παραλυτικά.  

Τα μπερδεμένα του ΣΥΡΙΖΑ

Σαν να… τα έχει μπερδέψει τώρα τελευταία τα θέματα με τη δικαιοσύνη, εκεί που δεν την εμπιστευόταν καθόλου ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι πού εμπιστεύεται δηλαδή το θεσμό, τι περιμένει και αν έχει διάθεση να αποδέχεται όλες τις αποφάσεις της ή να τοποθετείται α λα καρτ, όπως κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι κάνουν.

Κατ’ αρχάς, ήρθε στην Κουμουνδούρου λίγο απότομο που η Ομάδα Αλήθειας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, μετά τις κατηγορίες Φάμελλου. Και η Κουμουνδούρου άρχισε να ψελλίζει κάτι του τύπου ότι δεν είναι δυνατόν να κατατίθενται εξώδικα και αγωγές κατά του προέδρου του κόμματος.

Από την άλλη, το ίδιο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, πανηγύριζε γιατί καταδικάστηκε (με αναστολή) ο Κασσελάκης για το πόθεν έσχες – δεν είχε αποχωρήσει από εταιρεία πριν γίνει πρόεδρος πρόπερσι. Μάλλον δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι δεν ήταν το πρόβλημά του ο Κασσελάκης, αλλά ούτε και θα γίνει η… σωτηρία του όσο κι αν ασχολείται μαζί του.

–  Παρεμπιπτόντως αυτό το σαββατοκύριακο το Κίνημα Δημοκρατίας έχει συνέδριο. Ιδρυτικό. Και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί.

Ακτοπλοΐα σε ομηρία: Η απελευθέρωση της αγοράς έφερε ολιγοπώλιο

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν εξελιχθεί σε πραγματικό αγκάθι για την ελληνική κοινωνία, καθώς οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανηφόρα, μετατρέποντας το ταξίδι σε νησί σε προνόμιο – κι όχι σε επιλογή – για πολλές οικογένειες. Όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα, το κράτος και οι αρμόδιοι θεσμοί εμφανίζονται με καθυστέρηση και ρυθμούς αργόσχολης γραφειοκρατίας, διαπιστώνοντας, ως συνήθως, τα αυτονόητα. Πράγματα που καταλαβαίνουν ακόμα και τα παιδιά του Δημοτικού.

Και φτάνουμε στο 2025, για να έρθει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να μας ενημερώσει για κάτι που όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια: ότι η ακτοπλοϊκή αγορά θυμίζει ολιγοπώλιο. Δύο μεγάλοι όμιλοι ελέγχουν το 60% του στόλου στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Παρά το γεγονός ότι η αγορά «απελευθερώθηκε» ήδη από το 2002 με την άρση του καμποτάζ, τίποτα δεν δείχνει να έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η ποιότητα υπηρεσιών – από την ηλικία των πλοίων μέχρι τη διάρκεια των ταξιδιών – παραμένει χαμηλή, η προσβασιμότητα σε πολλά νησιά ανεπαρκής, και ο ανταγωνισμός… άφαντος.

Η είσοδος νέων εταιρειών είναι ανύπαρκτη, οι τιμές ανεβαίνουν, και το επιβατικό κοινό καλείται απλώς να «προσαρμοστεί». Και κάπου εδώ γεννάται το προφανές ερώτημα: ποιος τελικά έχει τον έλεγχο της κατάστασης; Γιατί αν περιμένουμε από την Πολιτεία να παρέμβει ουσιαστικά, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να κλείνουμε εισιτήρια… για το 2035.

Διαβάστε επίσης:

Η… επιστροφή του Σαμαρά, ο «Σουηδός» Κυρανάκης, ο ανυπόμονος Δένδιας, το δόγμα «κάνουμε ό,τι θέλουμε» του Λιβάνιου και η αδυναμία σύνθεσης στο ΠΑΣΟΚ

Οι εξυπνακισμοί του Κυρανάκη, το μήνυμα του Μαρκόπουλου, ο αιφνιδιασμός του Γερουλάνου και τα στοιχεία για τον Τσίπρα   

Αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτια ΝΔ, η φήμη για τον Λοβέρδο, ο προφητικός Νότης, το μήνυμα της Ζαχαράκη και το παράδοξο με τη δικογραφία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καραμανλή, ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη,karamanli, syriza, kasselaki