Το φράγμα στον Νείλο που διχάζει Αίγυπτο και Αιθιοπία
Κολοσσιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα, που χτίζεται στα πεδινά της Αιθιοπίας στον ποταμό Νείλο, απειλεί την επιβίωση αγροτικών πληθυσμών στην Αίγυπτο, 3.000 χιλιόμετρα βόρεια από το προτεινόμενο σημείο. Η διένεξη μεταξύ Καΐρου και Αντίς Αμπέμπα γύρω από το Μέγα Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης, που θα δημιουργήσει τεχνητή λίμνη στο μέγεθος του Λονδίνου, έχει αναδειχθεί σε εθνική ψύχωση, πυροδοτώντας επικίνδυνα εθνικιστικά αντανακλαστικά.
Oπως αναφέρει η Καθημερινή,
Υστερα από χρόνια προβλημάτων, με σκάνδαλα και τον μυστηριώδη θάνατο του επικεφαλής μηχανικού, οι δύο πρώτες τουρμπίνες εγκαθίστανται αυτές τις ημέρες, ενώ Αιθίοπες αξιωματούχοι επιμένουν ότι η τεχνητή λίμνη θα αρχίσει να γεμίζει τον Ιούλιο.
Η προοπτική αυτή προξενεί φόβο στην Αίγυπτο, που αντιμετωπίζει το φράγμα ως καίριο ζήτημα για την ίδια την επιβίωση της χώρας. Η Αίγυπτος είναι μία από τις ξηρότερες χώρες στον κόσμο, με το 95% του πληθυσμού να ζει κοντά στις όχθες του Νείλου και στο εύφορο δέλτα του. Αιγύπτιοι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα σε περίπτωση ολοκλήρωσης του φράγματος, ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έχει δηλώσει από το βήμα του ΟΗΕ ότι η προστασία του Νείλου αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα του.
Εδώ και οκτώ χρόνια, Αιγύπτιοι, Αιθίοπες και Σουδανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν μάταια να φθάσουν σε συμφωνία για το φράγμα. Οι Αιγύπτιοι ανησυχούν ότι σε περίπτωση ταχείας πλήρωσης του ταμιευτήρα νερού η παροχή ύδατος στην Αίγυπτο θα συρρικνωθεί επικίνδυνα.
Η «μετακόμιση» της διαπραγμάτευσης στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Τραμπ να ισχυρισθεί ότι το έμφυτο ταλέντο του για συμφωνίες θα δώσει λύση και θα του εξασφαλίσει Νομπέλ Ειρήνης. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ δυσχερέστερη.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Υδάτων της Αιθιοπίας, Σελέσι Μπεκέλε, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της Αιγύπτου «το πιο παράλογο αίτημα» που έχει ακούσει. Το Κάιρο υποστηρίζει ότι η διαχείριση των υδάτων υπόκειται σε συνθήκη της αποικιακής εποχής και σε διμερή συμφωνία του 1959 με το Σουδάν.
Η Αντίς Αμπέμπα δεν αναγνωρίζει όμως τις συνθήκες αυτές, ενώ όταν ο πρώην ηγέτης της Αιθιοπίας, Μενγκίστου, είχε προτείνει για πρώτη φορά το 1978 την κατασκευή του φράγματος, η πρότασή του είχε κάνει την Αίγυπτο να απαντήσει με συγκεκαλυμμένες απειλές.
Την ώρα που οι δύο χώρες ερίζουν γύρω από την κατασκευή του φράγματος, ειδικοί υδατολόγοι προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον Νείλο είναι η πληθυσμιακή έκρηξη και η κλιματική αλλαγή. Ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο κάθε έξι μήνες, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις πόσιμου ύδατος έως το 2025.
Α'ίγυπτοςΑιθιοπίαΛευκός ΟίκοςHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Εφιάλτης» στην Πράγα για 17 μαθητές από τη Ρόδο
- Έσωσαν τη ζωή της Κατερίνας μετά από αλλεργικό σοκ - «Την παρέλαβαν ημιθανή»
- Κορωνοϊός: Πάνω από 100 τα «ύποπτα» κρούσματα στην Ελλάδα - Αγωνία για 33χρονο στο Αττικόν
- Εως το τέλος Ιουνίου η προθεσμία για την δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων
- Επιστρέφουν στη Βρετανία ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε
- Oh god τι πόδια είναι αυτά; Η Jennifer Aniston φόρεσε το πιο μίνι της φόρεμα και μας άφησε άφωνες
- Πώς η Τουρκία κινδύνεψε να μείνει χωρίς πολεμική αεροπορία
- Υπό κράτηση ο πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν
- Συγκλονίζει μιλώντας για τη μεγαλύτερη μάχη του: «Ήταν κακός καρκίνος, δεν ήταν αστεία ιστορία»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ένοπλες ληστείες σε Ιλίσια και Μενίδι
- Kίνα-κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί - 100 θάνατοι ημερησίως
- Νεκρή ηλικιωμένη από φωτιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο
- Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαλίφα επιτίθεται με πυροβολικό στην πρωτεύουσα Τρίπολη
- Όταν η ανεξαρτησία της Ελλάδας υπογράφτηκε χωρίς την Ελλάδα
- Το φράγμα στον Νείλο που διχάζει Αίγυπτο και Αιθιοπία
- Ταξίδι με τρένο από το ένα στο άλλο άκρο των ΗΠΑ
- Εύβοια: Βρέθηκε πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη
- Κορωνοϊός: Κορύφωση αγωνίας στο Αττικόν για τον 33χρονο - Έχουν εξεταστεί 100 «ύποπτα» κρούσματα

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Το φράγμα στον Νείλο που διχάζει Αίγυπτο και Αιθιοπία
- Ταξίδι με τρένο από το ένα στο άλλο άκρο των ΗΠΑ
- Εύβοια: Βρέθηκε πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη
- Κορωνοϊός: Κορύφωση αγωνίας στο Αττικόν για τον 33χρονο - Έχουν εξεταστεί 100 «ύποπτα» κρούσματα
- Ένοπλες ληστείες σε Ιλίσια και Μενίδι
- Νεκρή ηλικιωμένη από φωτιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο
- Kίνα-κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί - 100 θάνατοι ημερησίως
- Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαλίφα επιτίθεται με πυροβολικό στην πρωτεύουσα Τρίπολη
- Όταν η ανεξαρτησία της Ελλάδας υπογράφτηκε χωρίς την Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κύπελλο Ελλάδας: Για τη νίκη-πρόκριση ο Ολυμπιακός στη Λαμία
- H γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανέβασε story τον γιο του στο instagram [vid]
- Ελλάδα Τουρκία: Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ
- Τραγούδησαν "Τζιβαέρι" μπροστά από Καρυάτιδα του Βρετανικού Μουσείου
- Θεσσαλονίκη: Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Ευκαρπία
- Ο Μπέρνι Σάντερς επικράτησε στην εσωκομματική ψηφοφορία στο Νιου Χάμσιρ
- Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Απεργία 18 Φλεβάρη ενάντια αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
- Φρίκη: Σκότωσαν, έγδαραν και έκοψαν όλα τα όργανα γυναίκας στο Μεξικό