Το ερώτημα του β’ γύρου στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανατρέψιμη ή όχι η διαφορά των 10 μονάδων; Τι λένε τα δύο επιτελεία και το παράδειγμα… Μητσοτάκη!

Δύο βασικές προβλέψεις που είχαν διατυπώσεις οι πιο ψύχραιμοι και σώφρονες περί των Συριζαϊκών επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Κυριακής:

Πρώτη πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν δύο γύροι για να εκλεγεί ο νέος ή η νέα αρχηγός.

Δεύτερη πρόβλεψη ότι νικητής του πρώτου γύρου θα ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την πρώτη την αποδέχονταν όλοι πρέπει να σας πω.

Τη δεύτερη μία μειοψηφία μόνο.

Βλέπετε οι περισσότεροι είχαν μείνει στα παλαιότερα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η Έφη Αχτσιόγλου είχε ισχυρό προβάδισμα, που

δεν μπορούσε να ανατραπεί από τη δυναμική της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Αυτή η δυναμική όμως αποδείχθηκε ισχυρή. Έστω κι αν δεν δικαίωσε τις πιο προχωρημένες προσδοκίες κάποιων επιτελών του ότι θα μπορούσε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Το θέμα προφανώς τώρα είναι εάν μπορεί να ανατραπεί το προβάδισμα περίπου 10 μονάδων που πήρε ο Κασσελάκης.

Δεν θα πω τις αισιόδοξες προσεγγίσεις των συνεργατών του – αυτές τις μαντεύετε μάλλον εύκολα.

Θα σας πω όμως τι λένε στελέχη του στρατοπέδου Αχτσιόγλου.

Αρχικά εκφράζουν την πεποίθηση ότι όλα παίζονται.

Θεωρούν ότι ο Κασσελάκης έφτασε στο πικ και αφού δεν πήρε το κόμμα με αυτό το κύμα, η τελική μάχη είναι ανοιχτή. Ανατρέπεται το αποτέλεσμα, μου έλεγε αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα μάλιστα, έμπειρο στέλεχος κοντά στην Έφη. Και επικαλούνταν το παράδειγμα… Μητσοτάκη.

Ο νυν πρωθυπουργός είχε κερδίσει τον Βαγγέλη τον Μεϊμαράκη το 2016, ανατρέποντας μία διαφορά περίπου 11,5 μονάδων! Για να επικρατήσει τότε με πέντε μονάδες τελικά.

Βεβαίως το παράδειγμα λαμβάνεται υπόψη, αλλά έχει ένα αδύνατο σημείο: ο Μεϊμαράκης είχε ξεκινήσει ως φαβορί και παρουσίαζε διαρκώς μειούμενη δυναμική, ενώ ο Μητσοτάκης βρέθηκε στην αφετηρία των προβλέψεων στην… τρίτο-τέταρτη θέση (πίσω από Τζιτζικώστα και Άδωνη Γεωργιάδη) και ανέβαινε διαρκώς.

Εδώ η δεύτερη Έφη είχε ξεκινήσει με τη δυναμική του φαβορί, ενώ ο Στέφανος ως αουτσάιντερ.

Άρα εάν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές, η διαφορά δεν ανατρέπεται.

Εάν αλλάξουν όμως τα κριτήρια και το «γήπεδο» της νέας αντιπαράθεσης, τότε μπορεί.

Και φυσικά έχει σημασία η στάση των άλλων υποψηφίων που βρέθηκαν εκτός β’ γύρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλευράς Αχτσιόγλου, οι «τσακαλώτοι» θα πάνε κανονικά, σούμπιτοι στο πλευρό της, καλύπτοντας το μεγάλο μέρος της διαφοράς από τον Κασσελάκη. Οι δε ψηφοφόροι του Νίκου Παππά θα μοιραστούν περίπου με αναλογία 60-40 υπέρ του Κασσελάκη. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτιά του Στέφανου δεν ανατρέπεται a priori, αλλά η διαφορά θα είναι σχετικά οριακή. Κάτι που σημαίνει ότι το επιτελείο της Έφης ελπίζει πως μπορεί να αλλάξουν κατά τι κάποια άλλα δεδομένα.

Όπως για παράδειγμα να κινητοποιηθούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήγαν χθες – υπολογίζονται σε περίπου 40.000, εφόσον βέβαια παραμένουν στο κόμμα και ενδιαφερθούν.

Βλέπω την Έφη πάντως να παίζει δυνατά το χαρτί της παρουσίας της στη Βουλή, σε αντίθεση με τον Στέφανο που δεν είναι βουλευτής. Αλλά πάλι και αυτό ήταν γνωστό από πριν και δεν εμπόδισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τον προτιμήσουν.

Απόλυτος αιφνιδιασμός στο ΠΑΣΟΚ

Για τα του ΣΥΡΙΖΑ θα τα βλέπουμε μέρα με την ημέρα μέσα στην εβδομάδα.

Αλλά εκείνο που μου έκανε εντύπωση την Κυριακή ήταν ότι οι Πασόκοι έπεσαν από τα σύννεφα. Σαν να μην περίμεναν με τίποτα την επικράτηση Κασσελάκη.

Λες και ο Ανδρουλάκης δεν ήταν εκείνος που έκανε την έκπληξη στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι ο Λοβέρδος είχε πάρει προβάδισμα, τελικά όλα ανατράπηκαν. Και μάλιστα ο Ανδρουλάκης νίκησε άνετα και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το πώς το έχασαν αυτό το σκηνικό είναι περίεργο, καθότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν και έμπειρα στελέχη.

Εκτός κι αν δεν μιλάνε και δεν… ζυμώνονται μεταξύ τους. Άλλο αυτό!

Διαβάστε επίσης:

Έξι συμπεράσματα για τη μάχη Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, τι σκέφτεται ο Παππάς και ένας ανασχηματισμός που έρχεται από Ανδρουλάκη

Metron Analysis για ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα στον Κασσελάκη με 8 μονάδες δίνουν όσοι λένε πως θα ψηφίσουν – Ντέρμπι με Αχτσιόγλου στον β’ γύρο

Μπελέρης: Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται οριστικά η υπόθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ανατρέψιμη, … Μητσοτάκη,syriza, anatrepsimi, … mitsotaki