Το ΔΝΤ... ανακάλυψε τις συνέπειες της κρίσης: Καμπανάκι για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

ΕΛΛAΔΑ

Το ΔΝΤ, οκτώ χρόνια αφότου -σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέρη της τρόικας- επέβαλλε στην Ελλάδα, κι όχι μόνο, σκληρή λιτότητα ως μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που έπληττε τη χώρα, σήμερα... ανακαλύπτει τις δραματικές συνέπειες που οι πολιτικές του είχαν για τη χώρα.

Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), το Ταμείο διαπιστώνει ότι η κρίση και οι πολιτικές αντιμετώπισής

της δεν προκάλεσαν μόνο δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ αλλά επέτειναν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό χωρίο της έκθεσης, σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του 2008, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ο δείκτης γονιμότητας (δηλαδή, ο μέσος αριθμός παιδιών που φέρνει στη ζωή κάθε γυναίκα) μειώθηκε από το 1,5 το 2008 στο 1,3 περίπου το 2016, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθανε το 1,6 το 2016.

Ακόμα χειρότερα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η κρίση του 2008 αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια αυξητική τάση που ο δείκτης γονιμότητας παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι «τη δεκαετία πριν από την κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, για να υποχωρήσει αργότερα».

Η ανάλυση του Ταμείου αποδίδει το φαινόμενο κατά κύριο λόγο στην εκρηκτική αύξηση της της ανεργίας που προκάλεσε η κρίση, κάνοντας, βέβαια, αναφορά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η επιθυμία για μικρότερες οικογένειες.

ΔΝΤΕλλάδακρίσηυπογονιμότηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα