Το δίλημμα των G7: Μπορεί ο κόσμος να αντιμετωπίσει την ελληνική χρεοκοπία;

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη, οι πιο ισχυροί υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να τηρήσουν την ατζέντα της συνόδου η οποία έχει οριστεί από τους Γερμανούς οικοδεσπότες και δεν περιλαμβάνει το θέμα της Ελλάδας. Αλλά σίγουρα δεν θα τα καταφέρουν καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το βασικό θέμα των συζητήσεων είναι η Ελλάδα γράφει το Bloomberg.

Η

Σύνοδος των 7 ξεκινάει σήμερα και με βάση το πρόγραμμα θα ασχοληθούν με την οικονομική ανάπτυξη, την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά το πιο πιεστικό ζήτημα για τους πολιτικούς που μετέχουν στη Σύνοδο είναι το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ και κατά πόσο ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου.

Ο χρόνος τελειώνει για την Μεσογειακή χώρα προκειμένου να φθάσει σε συμφωνία, γράφει το Bloomberg, με του Γερμανούς να ζητούν μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει η οικονομική βοήθεια, την ώρα που τον επόμενο μήνα λήγουν αποπληρωμές χρεών προς το ΔΝΤ. Αυτό οδηγεί παρατηρητές εκτός ΕΕ, όπως αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να προειδοποιούν για απροσδόκητες επιπτώσεις εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η ανησυχία όλων εστιάζεται στην Ελλάδα και το μήνυμα προς τη χώρα είναι το τι πρέπει να κάνει για να διασώσει την οικονομία της» λέει στο πρακτορείο ο Christian Schulz, οικονομολόγος στην Berenberg Bank στο Λονδίνο.

Οι G-7 δεν έχουν αρμοδιότητα να αποφασίσουν τι θα γίνει με την Ελλάδα αλλά είναι σημαντικό για τις διαπραγματεύσεις ότι βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι οι αξιωματούχοι των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι θεσμοί που στηρίζουν τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Στο παλάτι που ζούσαν οι βασιλιάδες και οι πρίγκιπες της Σαξονίας, ο Σόιμπλε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας θα φιλοξενήσουν τους ομολόγους τους από την Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ, την διευθύντρια του ΔΝΤ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, επίσης αναμένεται να πάρει μέρος στις συζητήσεις και ο Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο δίνοντας τον τόνο των αμερικανικών προσδοκιών από τη σύνοδο, είπαν ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob L. Lew, σχετικά με το θέμα της Ελλάδας, θα ζητήσει μία ρεαλιστική και εποικοδομητική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.

Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα