Το «ανακάτεμα της τράπουλας» και οι παραπονεμένοι από το νέο κυβερνητικό σχήμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με λιγότερη επισημότητα από όση θα περίμενε κανείς για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος έγινε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης κι αυτό καθώς οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργώντας ένα τραγικό φόντο για την πολιτική κατάσταση.

Γιατί όμως η κυβέρνηση βιάστηκε να ανακοινώσει το νέο σχήμα, την ώρα που όλοι ασχολούνται με τα πύρινα μέτωπα; Η μοναδική εξήγηση, είναι ότι την Δευτέρα καταφθάνουν στην Ελλάδα

τα στελέχη των θεσμών, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να βρουν στα υπουργεία στελέχη για να συζητήσουν και να εξειδικεύσουν.

Οι αλλαγές

Ήταν γνωστό, πως ο Πάνος Σκουρλέτης από την στιγμή που δεν θα είχε την ευκαιρία να κάνει πράξη την επαναφορά του κατώτατου μισθού, για την οποία είχε δεσμευτεί και προσωπικά σε αρκετές περιπτώσεις, ήθελε να αποχωρήσει από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό και έγινε. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, μεταφέρετε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Αυτό δηλαδή που άφησε ακέφαλο –ουσιαστικά- με την ψήφο του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πάνος Σκουρλέτης θα έχει ευκολότερο έργο ή με λιγότερο πολιτικό κόστος. Άλλωστε όλες σχεδόν οι ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται από την συμφωνία, θα έχουν την υπογραφή του.

Το κενό που αφήνει ο Πάνος Σκουρλέτης στο Υπουργείο Εργασίας έρχεται να καλύψει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την θέση του γνωστού νομικού στο υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, δημοσκόπος και μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Οι εκπλήξεις

Ο γνωστός ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης είναι ο άνθρωπος που τραβά τα βλέμματα στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ήταν από εκείνους που αμφιταλαντεύονταν για την ψήφο τους στην βουλή για την εξουσιοδότηση ακόμα της κυβέρνησης ώστε να υπογράψει συμφωνία. Οι αντιστάσεις του κάμφθηκαν και τελικώς και πλέον καταλαμβάνει την θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που άφησε κενή ο Δημήτρης Στρατούλης. Μάλιστα, ο τομέας ευθύνης του γνωστού κωμικού ηθοποιού, μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας.

Έκπληξη πάντως μπορεί να θεωρηθεί και η κάλυψη της θέσης της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών. Την θέση έρχεται να καλύψει, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης, όνομα που δεν είχε ακουστεί όσες μέρες διαρκούσαν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Περνάμε δηλαδή από τη Νάντια Βαλαβάνη, που κατηγορήθηκε για αρκετά όπως για την φράση της "δεν είχα κάνει μόνη μου την φορολογική μου δήλωση ποτέ", σε έναν γνώστη του αντικειμένου, όπως δηλώνει άλλωστε και η προηγούμενη ιδιότητά του.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχει μεταφερθεί από την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη και έπειτα στο Οικονομικών και του Νίκου Χουντή που έχει παραιτηθεί για να πάρει την θέση του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή, καταλαμβάνουν πλέον, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, αντίστοιχα.

Και αν στην περίπτωση της κ. Αναγνωστοπούλου, μιλάμε για ένα στέλεχος που από την ημέρα της Συνόδου Κορυφής και έπειτα έχει αναλάβει την δύσκολη αποστολή να υπερασπίζεται σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ την επιλογή της κυβέρνησης, σε εκείνη του κ. Αμανατίδη, έχουμε σαφώς μια προσπάθεια «διεμβόλισης» της Αριστερής Πλατφόρμας και της στάσης της.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κινούταν στον χώρο της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, όμως πείσθηκε τελικώς να δώσει θετική ψήφο στην Ολομέλεια για τα προαπαιτούμενα και τελικώς, υπουργοποιήθηκε κιόλας.

Τέλος την θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και οι κοινοβουλευτικοί

Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κρίνεται ανεπαρκής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το αντίθετο. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, με σπουδές στα οικονομικά, αρχικώς προοριζόταν για αντικαταστάτης της Νάντιας Βαλαβάνη. Προτιμήθηκε όμως να ενισχύσει την ομάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ (κόβοντας τον Θανάση Πετράκο), οι οποίοι θα έχουν ιδιαίτερα δύσκολο έργο το επόμενο διάστημα. Μαζί του και ο πρώην παρουσιαστής της ΕΤ3 και βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Και ο Πανούσης;

Για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, δεν υπήρχε καν σενάριο αλλαγής του. Επιπλέον θα ήταν πολύ δύσκολο, ακόμα και αν υπήρχε απόφαση για αποστράτευσή του από το συγκεκριμένο πόστο, η ανακοίνωση να γινόταν εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Από την στιγμή όμως, που ο πρωθυπουργός δίνει μάχη για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο και την ώρα που η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει απαιτήσει κατ’ επανάληψη την παραίτησή του, ίσως κάποιος να περίμενε ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, να παραγκωνιστεί. Κάτι τέτοιο όμως ούτε έγινε και –πολύ περισσότερο- δεν αναμένεται να συμβεί ούτε σε μελλοντικό χρόνο.

ανασχηματισμόςνέο κυβερνητικό σχήμαπρόσωπαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα