Το 9ο ενημερωτικό σημείωμα του παρατηρητηρίου της γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Advertorial

To 9o ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο “ Kορίτσια”.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα για τους εξής δείκτες του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων :

1. Μέση επίτευξη των εφήβων στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, ανά φύλο και ανά πεδίο.

Ο δείκτης εκφράζει τη μέση επίδοση των μαθητών/τριών ηλικίας 15 ετών στο πρόγραμμα PISA στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες. Ο δείκτης υπολογίζεται ως η μέση τιμή των επιδόσεων των μαθητών/τριών στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

2. Ποσοστό γυναικών που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανά φύλο, ηλικία, πεδίο σπουδών, τομείς ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο δείκτης εκφράζει το ποσοστό των γυναικών που φοιτούν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Ο δείκτης υπολογίζεται ως το πηλίκο του αριθμού των γυναικών που φοιτούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης προς το συνολικό αριθμό φοιτητών/τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην επίδοση κοριτσιών και αγοριών στις φυσικές επιστήμες και δεν παρατηρείται στατιστική διαφορά στη επίδοση κοριτσιών και αγοριών στα μαθηματικά.

Λίγα λόγια για το PISA 2015:

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν και να είναι σε θέση να κάνουν οι μαθητές;

• Πρόκειται για το βασικό ερώτημα που θέτει το Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των μαθητών PISA (Programme for International Student Assessment) το οποίο αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ποιότητας, της ισότητας των παρεχόμενων ευκαιριών και της αποδοτικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η έρευνα διεξάγεται ανά τριετία, με διαφορετικό κύριο αντικείμενο κάθε φορά, και σύμφωνα με συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές οι οποίες ακολουθούνται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της.

• Το κύριο αντικείμενο αξιολόγησης για το PISA 2015 ήταν οι Φυσικές Επιστήμες, ενώ εξετάστηκαν επίσης, με πιο συνοπτικό τρόπο τα Μαθηματικά, η Κατανόηση Κειμένου και η Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος.

• Στο Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των μαθητών/τριών PISA 2015 συμμετείχαν 72 χώρες/οικονομίες (35 χώρες του ΟΟΣΑ και 37 συνεργαζόμενες χώρες/οικονομίες) και αξιολογήθηκαν περίπου 540.000 μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα 29 εκατομμυρίων 15χρονων μαθητών/τριών από τα σχολεία των 72 αυτών χωρών.

• Από την Ελλάδα συμμετείχαν περίπου 5.500 15χρονοι/νες μαθητές/τριες, από 212 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο φορέας υλοποίησης του PISA στην Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (IEΠ).

Πηγή: ΥΠΕΠΘ/Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ανακοίνωση 6/12/2016 της Εθνικής Διαχειρίστριας PISA .http://iep.edu.gr/pisa/files/reports/06-12-2016_pisa_apotelesmata.pdf

Από τους τακτικούς/ές φοιτητές/τριες των Πανεπιστημίων, κατά μέσο όρο, των ακαδημαϊκών ετών 2010/11 -2014/15 το 58.5% είναι γυναίκες και το 41.4% είναι άνδρες. Δηλαδή έχουμε 147.384 περισσότερες γυναίκες τακτικές φοιτήτριες έναντι των ανδρών τακτικών φοιτητών.

 Ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας των τακτικών φοιτητριών των ΤΕΙ είναι κατά 10% μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τακτικών φοιτητριών των ΑΕΙ.

 Ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας των τακτικών φοιτητών των ΤΕΙ είναι κατά 10% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τακτικών φοιτητών των ΑΕΙ.

 Το σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελείται από 22 Πανεπιστήμια (Πανεπιστημιακός Τομέας) και 14 ΤΕΙ (Τεχνολογικός Τομέας) με 268 και 168 τμήματα αντίστοιχα.

 Κατά την πενταετία 2010-2015 το σύνολο των φοιτητριών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (AEI και ΤΕΙ) ανήλθε στις 758.345 ενώ το σύνολο των φοιτητών στους 626.405 με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 55% για τις φοιτήτριες και στο 45% για τους φοιτητές.

• Το σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελείται από 22 Πανεπιστήμια (Πανεπιστημιακός Τομέας) και 14 ΤΕΙ (Τεχνολογικός Τομέας) με 268 και 168 τμήματα αντίστοιχα.

• Κατά την πενταετία 2010-2015 το σύνολο των φοιτητριών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (AEI και ΤΕΙ) ανήλθε στις 758.345 ενώ το σύνολο των φοιτητών στους 626.405 με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 55% για τις φοιτήτριες και στο 45% για τους φοιτητές.

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση των στοιχείων είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλωνπαρατηρητήριο γυναίκεςMedia Gallery: Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα