Την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ανάπτυξη που διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους λίγους»

Την εναλλακτική στρατηγική του για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάζει τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε εκδήλωση που θα ανοίξει με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας (18:00), ενώ συμμετέχουν ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δομείται στη λογική ότι η πανδημία αποτελεί

μια τομή που ανοίγει τη δυνατότητα για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε βιώσιμη κατεύθυνση που θα διαχέει το όφελος στο σύνολο της κοινωνίας και θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με την κριτική της Κουμουνδούρου το κυβερνητικό σχέδιο για τους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης διέπεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη, καθώς στηρίζεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναδιάρθρωση της αγοράς με περαιτέρω ισχυροποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και στην μείωση της φορολογίας για τους έχοντες με ταυτόχρονη μετακύληση των βαρών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, και πιο πρόσφατα στη συνέντευξή του στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η στρατηγική αυτή που επικράτησε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, απέτυχε, διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή.

Στον αντίποδα αυτής τη λογικής ο ΣΥΡΙΖΑ – εκτιμώντας ότι στην κατεύθυνση που προτείνει έχει «σύμμαχο» και τον πρόεδρο Μπάιντεν –  αντιπαραθέτει το «προοδευτικό μοντέλο» το οποίο σύμφωνα με την ανάλυσή του έχει βασικές αρχές την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, και την μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

·        προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών.

·        προωθεί τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.

·        προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια).

·        προκρίνει δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.

·        προωθεί τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, την ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Το πάνελ των ομιλητών:

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και θα παρέμβουν οι παρακάτω ομιλητές:

Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Αρναουτάκης Σταύρος (Περιφερειάρχης Κρήτης)

Καλτσάς Γιάννης (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο)

Νάντσου Θεοδότα (Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς )

Ρωμανού Νατάσα (Eρευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia)

Σταθάκης Γιώργος (πρώην Υπουργός , υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ)

Στεφανόπουλος Γιώργος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας)

Τσακαλώτος Ευκλείδης (πρώην Υπουργός, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών & Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημες σελίδες του Αλ. Τσίπρα στο facebook και το youtube.

Ειδήσεις σήμερα

Ο ΣΥΡΙΖΑ «πυροβολεί» τη ΝΔ για τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν υπάρχει άνοιγμα της οικονομίας χωρίς ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους (Video)

Χαρίτσης για τουρισμό: Αντί για πανηγυρισμούς χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα