ΤΙΜΕ: Πέντε λόγοι που έβαλαν την Ευρώπη στο στόχαστρο των τρομοκρατών
Από το δημογραφικό μέχρι την πολιτική δημαγωγία η Ευρώπη για διάφορους λόγους κατέληξε να μετατραπεί στο σημείο μηδέν της τρομοκρατίας και να μπει στο στόχαστρο.
Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ήταν η τρίτη μεγάλη επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος τους τελευταίους 15 μήνες. Σύμφωνα με το ΤΙΜΕ, υπάρχουν πέντε λόγοι που έχουν βάλει την Ευρώπη στο στόχαστρο των τρομοκρατών.
1. Προετοιμάζοντας το έδαφος
Ο κύκλος της βίας ξεκίνησε
Στην Ευρώπη περισσότεροι από 185 άνρθωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά ο πληθυσμός των 500 εκατ. έχει τρομοκρατηθεί. Από τη στιγμή που το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Βέλγιο, πολλές από τις προηγούμενες επιθέσεις πιστεύεται ότι ήταν εμπνευσμένες από τον ISIS. Το ISIS έχει προχωρήσει σε 75 τρομοκρατικές ενέργειες σε 20 χώρες εκτός Συρίας και Ιράκ. Όσο το ISIS συνεχίζει να χάνει έδαφος στην Μέση Ανατολή, έχει χάσει το 22% των περιοχών που κατείχε στη Συρία και το Ιράκ από τον Ιανουάριο του 2015, η κόσμος χρειάζεται να ενωθεί για να ενισχύσει με κάθε ευκαιρία το ξήλωμα της οργάνωσης.
2. Βάσεις προσέλκυσης μαχητών στην Ευρώπη
Οι πόλεις που διαλέγουν να επιτεθούν οι τζιχαντιστές δεν είναι τυχαίες. Από το 2012 μέχρι το 2015 περισσότερα από 400 άτομα έφυγαν από το Βέλγιο για ενταχθούν στις δυνάμεις του ISIS σε Συρία και Ιράκ, μετατρέποντας το Βέλγιο στην χώρα με τους περισσότερους μαχητές από όλη την Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό. Σε απόλυτους αριθμούς, 1.200 άτομα έφυγαν από τη Γαλλία για να ενταχθούν στο ISIS. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις χώρες έχουν γίνει οι μεγαλύτερες επιθέσεις καθώς αποτελούν «γόνιμο έδαφος» για την ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας. Και οι δύο χώρες έχουν κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές γειτονιές μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέφουν στις χώρες τους -στο Βέλγιο υπολογίζονται σε 117- συχνά έχουν δίκτυα φίλων που τους φιλοξενούν προσφέροντας καταφύγιο από τις αρχές. Ο μοναδικός επιζών των επιθέσεων στο Παρίσι Salah Abdeslam, συνελήφθη στη γειτονιά του Molenbeek, εργατική φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, όπου κρυβόταν για περισσότερο από 4 μήνες.
3. Η προσφυγική κρίση
Το ISIS δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος, μόνο ανάμεσα σε Ευρωπαίους και στα γκέτο των μεγάλων πόλεων, αλλά εκμεταλλεύεται και τη γεωπολιτική κατάσταση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στη Συρία. Στην μεγάλη προσφυγική κρίση, το ISIS βρίσκει μία χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει τη ρητορική του για πόλεμο πολιτισμών, ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παίξει αυτό το παιχνίδι του ISIS. Όταν ο Πολωνός και Βούλγαρος πρωθυπουργός είπαν ότι δέχονται μόνο χριστιανούς πρόσφυγες, δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στον ISIS να προσελκύσει νέους μαχητές. Ένας από τους τρομοκράτες στο Stade de France, είχε ψεύτικο διαβατήριο από τη Συρία για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον σκοπό του ISIS. Το ISIS θέλει η Ευρώπη να συγχέει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και σε αυτό έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα.
4. Διασπώντας την Ευρωπαϊκή ενότητα
Δεν είναι εύκολο για κάποιον να ισχυριστεί πόσο αποτελεσματική είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση, και κατά πόσο διευκολύνει τη στρατολόγηση νέων μελών για το ISIS, αλλά η Ευρώπη είναι πολύ αποτελεσματική στο να διασπά την ενότητά της. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε πολιτικό βαρομετρικό χαμηλό ακόμη και μετά την ενορχήστρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Η συμφωνία όμως που θα κρατάει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Μετά τις επιθέσεις η Ευρωπαίοι θα είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στο να επιτρέψουν στα 76 εκατ. των Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη.
Το περασμένο καλοκαίρι η συνθήκη Σένγκεν, άρχισε να δέχεται πλήγματα από φράχτες που υψώθηκαν σε κράτη για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, τώρα οι συνοριακοί έλεγχοι δείχνουν ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας και αυτά δεν είναι καλά νέα για το πιο φιλόδοξο σχέδιο του προηγούμενο αιώνα, την Ενωμένη Ευρώπη.
5. Δημοψηφίσματα
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμη να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο τεστ. Το δημοψήφισμα στην Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ. Η πιθανή αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ένωσης. Ήδη το 53% των Γάλλων και το 45% των Γερμανών, των Ισπανών και των Σουηδών επιθυμούν να ακολουθήσουν τη Βρετανία και να προχωρήσουν σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα και στις χώρες τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί εάν υπάρξει ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα. Οι ηγέτες του ISIS έχουν κάθε κίνητρο για να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη ακόμη περισσότερο και έχουν πολλές ευκαιρίες για να το κάνουν. Αυτό καθιστά την Ευρώπη πρωταρχικό στόχο για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ISIS.
ISISτρομοκρατίαεπιθέσεις ΕυρώπηΒέλγιοΒρυξέλλεςHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παντελής Παντελίδης: Ανεπιθύμητη η Φρόσω στα σαράντα του τραγουδιστή
- Καβάλα: ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ “κατέβασαν” την Παναγία και ζήτησαν να μην χτυπήσουν οι ΚΑΜΠΑΝΕΣ!
- Η μαρτυρία του ταξιτζή που μετέφερε τους μακελάρηδες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
- H δήλωση του Τόσκα: "Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τρομοκρατικά χτυπήματα λόγω..."
- Τραυματίστηκε στις Βρυξέλλες 19χρονος που είχε βρεθεί και στη Βοστώνη και στο Παρίσι
- Διπλή τραγωδία στον Κολωνό
- Νόμος Κατσέλη: Πώς να διαγράψετε τα χρέη σας και να ρυθμίσετε οφειλές
- Βρέθηκε ζωντανός ο επί 11 χρόνια αγνοούμενος σύντροφος της Ολίβια Νιούτον Τζον - Ζει με τη νέα αγαπημένη του
- Γνωστή ηθοποιός άφησε φιλοδώρημα 1.000 δολ. σε μπαρ- Τι αποκάλυψε στον σερβιτόρο;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Βρέθηκε ζωντανός ο επί 11 χρόνια αγνοούμενος σύντροφος της Ολίβια Νιούτον Τζον - Ζει με τη νέα αγαπημένη του
- Γνωστή ηθοποιός άφησε φιλοδώρημα 1.000 δολ. σε μπαρ- Τι αποκάλυψε στον σερβιτόρο;
- Γιαγιά 108 χρονών πέθανε στη Ρόδο
- Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της Τουλούζ (Photo-Video)
- Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά - Απειλούνται σπίτια
- Αυτοί είναι οι Τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες
- Ανάκληση φωτιστικών από την ΙΚΕΑ
- Η Ευρώπη αλλάζει μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο
- Έρευνα δείχνει το χρόνο που ένα βαμπίρ χρειάζεται για να πιει αίμα
- Νάξος: Βγήκε... μαχαίρι σε συνεδρίαση επιτροπής για το προσφυγικό

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΤΙΜΕ: Πέντε λόγοι που έβαλαν την Ευρώπη στο στόχαστρο των τρομοκρατών
- Νάξος: Βγήκε... μαχαίρι σε συνεδρίαση επιτροπής για το προσφυγικό
- Περουβιανή μητέρα διδύμων το πρώτο θύμα που ταυτοποιήθηκε στις Βρυξέλλες
- Μπαγκλαντές: Το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε χριστιανό «προς παραδειγματισμό των υπολοίπων»
- Γιαγιά 108 χρονών πέθανε στη Ρόδο
- Αυτοί είναι οι Τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες
- Βρέθηκε ζωντανός ο επί 11 χρόνια αγνοούμενος σύντροφος της Ολίβια Νιούτον Τζον - Ζει με τη νέα αγαπημένη του
- Έρευνα δείχνει το χρόνο που ένα βαμπίρ χρειάζεται για να πιει αίμα
- Τόσκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα
- Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά - Απειλούνται σπίτια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Τηλεφώνημα για βόμβα στο “Ελ. Βενιζέλος”
- Ν. Τόσκας: Κανένας λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα
- Προειδοποιήσεις προς Αμερικανούς τουρίστες στην Ευρώπη μετά τις Βρυξέλλες
- Ξέρετε τι μπορεί να κάνει το αλογάκι της θάλασσας με τα μάτια του;
- Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ
- Ρέλεφορντ: «Στόχος η παραμονή μας στην 5η θέση»
- Στη Βελγική Πρεσβεία ο Γιάννης Μουζάλας
- Ομόνοια: Πρώτος ο Μπεμπέ, δεύτερος ο Σέρινταν
- Πώς ο Ζλάταν κατέστρεψε την καριέρα του (video)
- Mouzalas: I cannot guarantee that we will not have children dying at Idomeni