Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Κασσελάκης στην πρώτη τους συνάντηση

Σχεδον μία ώρα διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις τη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά

την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη, όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους.

Πηγές από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι τέσσερα ήταν τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο κ. Κασσελάκης στον κ. Μητσοτάκη.

Για τις υποκλοπές ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ για την άρση απορρήτου υπαλλήλων της ΕΥΠ να καταθέτουν ως μάρτυρες και του παρέδωσε το νόμο με το σχετικό άρθρο που το προβλέπει (νόμος 3649 άρθρο 14 παράγραφος 4).

Επίσης πρότεινε να γίνονται διορισμοί αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ όλων των διοικήσεις δημοσίων οργανισμών.

Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε την αλλαγή του νόμου «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», που θα προβλέπει «πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις με δημοσίευση όλων των στοιχείων των δανείων, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται όροι χορηγήσεις, πληρωμής κτλ».

Επίσης, συζήτησαν την ευρύτερη ελληνική στάση στη Μέση Ανατολή, ενώ ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης διάταξης προνομιακής για τραπεζικά στελέχη δημοσίων οργανισμών επιτροπών κτλ

Μπροστά στις κάμερες

Στο επίκεντρο του διάλογου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη της πρώτης τους τετ-α-τετ συνάντησής τους στη Βουλή βρέθηκε το ζήτημα του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των αποδήμων,

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι «έχουμε την ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω», αναφερόμενος και στο δικαίωμά τους για ψήφο στις ελληνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε μια «καλή αρχή», τονίζοντας ότι «φέραμε το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα στους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ήταν ένα εθνικό χρέος».

Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι και σημείωσε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν εκλογικές περιφέρειες και για τους απόδημους και τους ομογενείς, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος. Έχουν το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Ο διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες:

Μητσοτάκης: Καλημέρα κύριε πρόεδρε, συγχαρητήρια και από κοντά.

Κασσελάκης: Ευχαριστώ πολύ.

Μητσοτάκης: Καλό μήνα.

Κασσελάκης: Καλό μήνα.

Μητσοτάκης: Προσαρμοστήκατε στους καινούργιους χώρους;

Κασσελάκης: Στη Βουλή όχι ακόμα αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα και στην Ελλάδα. Οπως ξέρετε έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία.

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Νομίζω ότι σε αυτό έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες.

Κασσελάκης: Είναι δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας.

Μητσοτάκης: Ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος και το πρόσθετο δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Φαντάζομαι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε.

Κασσελάκης: Στο εξωτερικό δεν το έχει.

Η γνωριμία στη Νέα Υόρκη

Η συνάντηση «εκκρεμούσε» από το βράδυ της εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Μητσοτάκης τού τηλεφώνησε να τον συγχαρεί και του απηύθυνε την πρόσκληση.

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, η πρώτη τους γνωριμία έγινε πριν από αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη σε κοινωνική εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Γιατί οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να προβληματίζουν – Η στρατηγική για να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπαρτιάτες-δικογραφία: Ο Στίγκας «έδωσε» στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη σχέση των βουλευτών του με τον Κασιδιάρη

Μητσοτάκης vs Κασσελάκης: Το Μαξίμου ελπίζει στους… διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα στον Ανδρουλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα