Νέο ρήγμα στις ελληνογαλλικές σχέσεις για τα Meteor: Το Παρίσι επικρίνει τον Δένδια ότι αρνήθηκε συνάντηση με τον ομόλογό του, Λικορνί

Ανεξέλεγκτη φαίνεται να γίνεται η κρίση που σοβεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις εδώ και πάνω από ένα μήνα, εξαιτίας της πώλησης των πυραύλους Meteor, στην Τουρκία. Το θέμα επανέρχεται με μία αποκάλυψη από την γαλλική εφημερίδα La Tribune, δημοσίευμα της οποίας φέρει τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να έχει αρνηθεί δύο φορές μέχρι τώρα να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λικορνί., αφήνοντας έτσι πληγή να παραμένει ανοιχτή

Η εφημερίδα γράφει ότι “το Παρίσι προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αθήνα

για να εκτονώσει το ευαίσθητο θέμα που έχει προκύψει με τους πυραύλους Meteor, τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία θέλει να εξαγάγει στην Τουρκία”.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας επιχείρησε με διαρροή να διαψεύσει την γαλλική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι ο ο Νίκος Δένδιας έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Λικορνί να επισκεφτεί την Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «παρά την επιθυμία του Σεμπαστιάν Λεκορνί να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του για να δώσει εξηγήσεις ο Νίκος Δένδιας, για την ώρα, δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημα του Γάλλου υπουργού. Έτσι, ο κύριος Λεκορνί πρότεινε να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 13/2 στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας δεν απάντησε στην εν λόγω πρόταση.

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί φέρεται να ενημερώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Έλληνα ομόλογό του ότι στα τέλη Φεβρουαρίου έστειλε επιστολή στον Υπουργό Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Τζον Χαλέι, για να εστιάσει στις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με την εξαγωγή των Meteor στην Τουρκία. Ο Λεκορνί καλεί το Λονδίνο να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες, σύμφωνα την La Tribune.

Ουσιαστικά το Παρίσι, μέσω του δημοσιεύματος, εκφράζει έντονη δυσφορία για τον κ. Δένδια, θεωρώντας ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σκοπίμως δεν ανταποκρίνεται στις κινήσεις εκτόνωσης που κάνει ο η γαλλική κυβέρνηση, η οποία μέσω του κ. Λεκορνί έκανε κατευναστική παρέμβαση προς το Λονδίνο για το όλο θέμα.

Missiles Meteor : entre Athènes et Paris, une entente plus si cordiale https://t.co/BjHHpgWZpk

— La Tribune (@LaTribune) March 13, 2025

Τη δική τους εκδοχή των πραγμάτων έδωσαν πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας τα εξής:

«Ο Γάλλος υπουργός απέστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό (με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2025, η οποία απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025) με την οποία, μεταξύ άλλων, πρότεινε συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου οι δύο υπουργοί να συζητήσουν για το ζήτημα που είχε προκύψει (αν και, όπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα δεν ήταν «στο χέρι» της Γαλλίας).

Ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας ευρισκόμενος στις ΗΠΑ απάντησε με επιστολή του τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει  τον ομόλογό του στην Αθήνα σε μια αμοιβαία κατάλληλη στιγμή. 

Την παραμονή του Συμβουλίου των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ και ενώ ο κ. Δένδιας ταξίδευε από Ουάσιγκτον προς Βρυξέλλες περιήλθε στην ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ μέσω της αντίστοιχης Γαλλικής αίτημα για συνάντηση των δυο υπουργών στο περιθώριο της Συνόδου.

Λόγω του σύντομου χρονικού περιθωρίου που θα είχαν στη διάθεσή τους οι δύο υπουργοί για να συζητήσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προτάθηκε από ελληνικής πλευράς η συνάντηση να λάβει χώρα στην Αθήνα, όπως είχε αρχικά ζητηθεί από γαλλική πλευρά, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ο Γάλλος υπουργός με νέα του επιστολή διαβίβασε στον Έλληνα υπουργό επιστολή που είχε αποστείλει στον Βρετανό ομόλογό του, με την οποία ο κ. Lecornu ζητούσε από το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Αθήνας που αφορούσαν στην πώληση των Eurofighter. 

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την λύπη του που δεν είχε γίνει η συνάντηση στις Βρυξέλλες και επανέλαβε την πρότασή του να γίνει συνάντηση στην Αθήνα.

Την επομένη, Σάββατο 1 Μαρτίου 2025, ο κ. Δένδιας με επιστολή του ευχαρίστησε για την ενημέρωση τον ομόλογό του, εξήγησε τους λόγους που η συνάντηση της 13 Φεβρουαρίου δεν κατέστη δυνατή και επανέλαβε την ανοιχτή πρόσκλησή του στο Γάλλο υπουργό για συνάντηση στην Αθήνα που θα καθοριστεί σύντομα μέσω της διπλωματικής οδού».

Βαρύ το κλίμα και απροσδιόριστη η συνέχεια

Το πόσο όλο αυτό το σκηνικό θα επιβαρύνει κι άλλο τις ελληνογαλλικές σχέσεις θα φανεί στην πορεία θα φανεί στην πορεία. Κρίσιμη σημασία προφανώς έχει εάν και πότε τελικά θα καθοριστεί συνάντηση ανάμεσα στους κυρίους Δένδια και Λικορνί. Και κυρίως μέσα σε ποιο κλίμα μπορεί να διεξαχθεί μία γόνιμη συζήτηση, αλλά και αν υπάρχουν περιθώρια πλέον να βρεθεί κοινός τόπος.

Ήδη πάντως τα σύννεφα στις επαφές των δύο πλευρών φαίνονται ως ένα βαθμό ακόμα και στο επίπεδο των σχέσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και γενικά στο πώς αντιμετωπίζει το Παρίσι το ρόλο της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ρένα Δούρου για την ενοχή της στη δίκη για Μάτι: Αόριστη η εισαγγελική πρόταση, θα την αντικρούσουμε

Υπόκλιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ονόματα των 57 των Τεμπών (Video)

Ορκίστηκε ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάλλου, Άμυνας, Δένδια,gallou, amynas, dendia