Τι λέει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τη χρήση μάσκας από ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

ΕΛΛAΔΑ

 

Εν μέσω φημών για τον κίνδυνο χρήσης μάσκας, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία και εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ξεκαθαρίζει η Πνευμολογική Εταιρεία.

Ωστόσο επισημαίνει

ότι η χρήση μάσκας μπορεί να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές.

Το ΔΣ της ΕΠΕ, έπειτα από διαβούλευση ανακοίνωσε τα εξής:

«Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ''αναπνευστικοί ασθενείς'' δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία,elliniki pnevmonologiki etaireia