Θεσσαλικός κάμπος: Εδώ και τώρα αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Κραυγή απόγνωσης στέλνουν οι αγρότες… στον κρατικό μηχανισμό!  Σημειώνουν ότι το 1/4 της αγροτικής παραγωγής της χώρας πνίγηκε βουτώντας στη λάσπη… το καθοριστικό 5% του ΑΕΠ (8 δισ. Ευρώ)! 

«Η καταστροφή είναι βιβλική δεν έμειναν καρούλια, λάστιχα, τα πήρε όλα μαζί της η κακοκαιρία … σπάσανε τα αναχώματα… γι’ αυτό πλημμυρίσαμε! Έχουμε διαπιστώσει πολλές παρατυπίες μετά τον Ιανό!» λεει ο Κώστας Τζέλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και συνεχίζει: 

«Ήταν τότε που μπαλώσανε τα αναχώματα, αλλά ούτε

ποτάμια καθαρίσανε ούτε τίποτα … και να μην ξεχνάμε ότι μετά τον Ιανό είχαμε και το Διομήδη και ούτε τότε προχώρησαν σε κάποιο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό!!! Είμαστε στο έλεος του θεού … φανταστείτε ότι ούτε το υγειονομικό δεν έχει περάσει ακόμη!

Εμείς σήμερα είμαστε σε απόγνωση, ξεκινάμε από το μείον 100. 

Το γεγονός αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης όταν έλεγε ότι η ζημιά είναι τριπλάσια, από τον Ιανό. Άρα και οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι 3 φορές πάνω… Αλλά να δοθούν σε όλο τον κόσμο, όχι, στους ημέτερους… διότι δεν ξεχνάμε ότι κάποιοι συμπολίτες μας τότε δοξάζανε λέγοντας «Άγιος Ιανός» ενώ άλλοι κλαίγανε!» 

Την ίδια ωρα, όμως, κάνουν λόγο για ολιγωρία των αρχών για τα αντιπλημμυρικά έργα : «Καταστράφηκε στο 100% ο θεσσαλικος κάμπος… Κτηνοτροφικές μονάδες, βαμβάκι ντομάτες, αποθήκες με σιτηρά… δεν έμεινε τίποτα! Μιλάμε για Κόλαση του Δάντη» λέει κάτοικος Βλοχού Καρδίτσας Ναυπηγός Μηχανολόγος ο Κώστας Τσιαπουλας.

«Από το ‘94 που έγινε η πρώτη πλημμύρα, αφεθήκαμε στις τύχες μας. Δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο, από το Μουζάκι έως τα Σκόπια – Φαρσάλα – Λάρισας. Ούτε καθαρισμός ούτε εμβάθυνση. Τίποτα! Το 2020 με τον Ιανό η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Ωστόσο, οι ιθύνοντες προχώρησαν σε προχειροδουλειές με απευθείας αναθέσεις… και με «έξυπνες» ιδέες να αλλάξουν τη ροή των νερών! Όμως, πλέον, ο κόμπος έφθασε στο χτένι. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα γενναίες αποζημιώσεις και να γίνουν μελέτες με πλήρη διαφάνεια σε συνεργασία ΙΓΝΕ, Τεχνολογική Επιτροπή, Σύλλογοι, Περιφέρεια και αρμόδια Υπουργεία! Δεν δεχόμαστε καμία δικαιολογία του τύπου Κλιματική αλλαγή κλπ!»

Στις  καταγγελίες των πληγέντων η Κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη απαντά ότι «είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, για τα οποία δόθηκαν 140 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά αυτά είχαν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση κακοκαιρίας παρόμοιας με αυτή του Ιανού και όχι όπως την Daniel, η οποία ήταν πιο ισχυρή»!

Ωστόσο, η Κοµισιόν φαίνεται ότι έχει άλλη αποψη… Σε τρεις αναφορές στις ∆έσμες Παραβάσεων το 2022 και το 2023 είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, υπενθυμίζοντάς της την υποχρέωσή της να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας. Συγκεκριμένα, στην αναφορά της που δημοσιεύτηκε στη ∆έσμη Παραβάσεων του Φεβρουαρίου του 2022 τονίζεται ότι η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες οφείλουν να συμμορφωθούν µε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία του 2007 και να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας!!! 

Τώρα σε ό,τι αφορά για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις, η απάντηση του υπουργείου στην αγωνία των κατοίκων προς ώρας είναι οτι θα προχωρήσουν γρήγορα σε ένα μητρώο πληγέντων ώστε οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, το περασμένο Σάββατο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ  για έργα πρόληψης από φυσικές καταστροφές στους Δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. 

Διαβάστε επίσης:

Τζεντιλόνι: Αρωγή στην Ελλάδα από το έκτακτο ταμείο της ΕΕ αλλά… θα καθυστερήσει ένα χρόνο

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών μέχρι την Παρασκευή (15/9) – Ποιοι πάνε «ταμείο»

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Keywords
Τυχαία Θέματα