Τεχνητή Νοημοσύνη: Προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να πλήξει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, προειδοποιούν γιατροί και ειδικοί επιστήμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξη των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι να μπουν ρυθμιστικοί κανόνες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά θα έδινε επαναστατικές λύσεις για τη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας τις προϋποθέσεις διάγνωσης ασθενειών, οδηγώντας σε νέους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών και διευρύνοντας τα περιθώρια περίθαλψης για περισσότερους

ανθρώπους.

Όμως η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ενέχει επίσης τον φόβο αρνητικών συνεπειών στον τομέα της υγείας, όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα και την Μαλαισία, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMJ Global Health.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ιατρική και την φαρμακολογία περιλαμβάνουν «την πιθανότητα λαθών από την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορούσαν να πλήξουν τους ασθενείς, ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας και την χρησιμοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης έτσι ώστε να επιδεινωθούν οι κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι η πιθανότητα χρησιμοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης για την καταμέτρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σε ασθενείς με πιο σκούρο χρώμα δέρματος: η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υπερεκτιμήσει τα επίπεδα σε αυτή την περίπτωση, με συνέπεια να υποβαθμιστεί η αντιμετώπιση της υποξίας σε τέτοιους ασθενείς.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν και για ευρύτερες, παγκόσμιες απειλές λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, που φθάνουν στο επίπεδο της απειλής για την ίδια την ανθρωπότητα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να πλήξει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω των κοινωνικώς καθοριζόμενων παραγόντων της υγείας, μέσω του ελέγχου και της χειραγώγησης των ανθρώπων, της  χρήσης θανατηφόρων αυτόνομων όπλων και με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία λόγω της ανεργίας, αν τα συστήματα που αναπτύσσονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στα συστήματα υγείας.

«Σε συνδυασμό με την ταχύτατα βελτιούμενη ικανότητα παραποίησης της πραγματικότητας με την διασπορά ψευδών ειδήσεων, η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα συστήματα πληροφόρησης που καθοδηγούνται από αυτή μπορούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία προκαλώντας γενική κατάρρευση της εμπιστοσύνης ή πυροδοτώντας τις κοινωνικές αναταραχές, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία», τονίζουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.

Απειλές υπάρχουν επίσης εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας, που θα είναι επακόλουθο της ευρείας ανάπτυξης της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να χαθούν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας την προσεχή δεκαετία.

«Αν και θα υπάρξουν αρκετά οφέλη από το γεγονός ότι συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να αναλάβουν τις πιο επικίνδυνες και δυσάρεστες δουλειές, γνωρίζουμε ότι η ανεργία συνδέεται ισχυρά με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην συμπεριφορά», γράφουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.

«Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε πως θα απαντήσει η κοινωνία ψυχολογικά και συναισθηματικά σε ένα κόσμο όπου δεν θα προσφέρονται ευκαιρίες για  εργασία , ή δεν θα θεωρείται απαραίτητη η εργασία, ούτε ξέρουμε τις πολιτικές και τις στρατηγικές που θα χρειαστούν για να σπάσει η σύνδεση της ανεργίας με την κακή υγεία», προσθέτουν.

Η απειλή που συνιστά το γεγονός ότι αναπτύσσεται αυτοβελτιούμενη Τεχνητή Νοημοσύνη, που θεωρητικά θα μπορούσε να διδαχθεί και να εκτελέσει μία πλήρη γκάμα ανθρώπινων στόχων, είναι υπαρκτή, προειδοποιούν και προσθέτουν: «Με την εκθετική ανάπτυξη της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη κλείνει το παράθυρο της ευκαιρίας για αποφυγή σοβαρών και δυνητικά σοβαρών υπαρξιακών απειλών. Απαιτείται αποτελεσματική ρύθμιση  του πλαισίου για την ανάπτυξη και την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αποφευχθούν οι συνέπειες».

Και καταλήγουν ότι «μέχρι να τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, επιβάλλεται να επιβληθεί μορατόριουμ για την ανάπτυξη της αυτοβελτιούμενης Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης».

Διαβάστε επίσης:

Τυνησία: Πέντε οι νεκροί από το δολοφονικό αμόκ χωροφύλακα σε ναυτική βάση και συναγωγή

Ιταλία: Καραμπινιέρος υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τον εκλεκτό της καρδιάς του (video)

Ιράν: Εκτελέστηκαν τρεις άνδρες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Keywords
Τυχαία Θέματα