Τέχνες και πόλη: Μια έκθεση αναζήτησης ενός σύγχρονου κόσμου

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την έκθεση «Περί ζωγραφικής», στην οποία συμμετέχουν πέντε απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, οι Αγγελική Αντωνέα, Αντρέας Βεντούρης, Φίλιππος Κούτρικας, Irina Kouzmenko και Γιώργος Λουλούδης. Την έκθεση επιμελείται η Νιόβη Κρητικού.

Οι καλλιτέχνες εδραιώνουν τον προσωπικό τους χώρο μέσα από την κοινή τους αναζήτηση της ουσίας του πολύχρωμου και πολυδιάστατου κόσμου της ζωγραφικής, ορίζοντας τον δικό τους βηματισμό μέσα στην πολυπλοκότητα της αισθητικής σύνθεσης του σύγχρονου κόσμου. Η κοινή τους εξερεύνηση

είναι ταυτόχρονα απόλυτα προσωπική και εσωτερική για τον καθένα ξεχωριστά κι όλοι μαζί δημιουργούν το παζλ των κλασικών ζωγραφικών προσεγγίσεων. Όπως αναφέρει και η επιμελήτρια της έκθεσης Νιόβη Κρητικού: «Καθιστώντας την αναμέτρηση με τους πατέρες της αναγέννησης και του μοντερνισμού έναν ενοποιητικό μίτο της δημιουργικής τους πορείας, διαμορφώνουν έναν καίριο και συνάμα σύγχρονο διάλογο με την ιστορία της τέχνης».

Σκιά και φως: το προσωπικό στοίχημα κάθε δημιουργού είναι ο διάλογος αυτών των στοιχείων στο έργο του, μια αέναη αντίστιξη που δίνει μορφή στο καλλιτεχνικό του όραμα και την ταυτότητά του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιχνίδι διαλεκτικής ανάμεσα στις αισθητικές αντιλήψεις των καλλιτεχνών και την καλλιτεχνική τους απόδοση. Κάθε πινελιά αντιπροσωπεύει ένα κεφάλαιο στην εκφραστική τους τέχνη και σηματοδοτεί ένα βήμα στοχασμού, αισθήματος και τέρψης.

«Η κοινή συνιστώσα της έκθεσης δεν είναι μόνο η αγάπη για τη ζωγραφική του υψηλού, αλλά και η αγάπη για καλαισθητικές ποιότητες. Άλλωστε, η ύστατη στιγμή του δέους που τέρπει τον θεατή μπροστά στο οπτικό ερέθισμα ενός έργου τέχνης, είναι το σύμπλεγμα ενός σφουμάτο, μιας λαζούρας ή μιας παχιάς πινελιάς, πάνω στην επιφάνεια του καμβά, όταν αυτά λειτουργούν εναρμονισμένα», μας λέει η Νιόβη Κρητικού.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι επηρεασμένοι από την αναπαραγωγή ιστορικών μοτίβων – όμως δεν περιορίζονται σε αυτά. Ο στόχος τους είναι η αναζήτηση της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας, η έκφραση της εσωτερικότητάς τους και η διεκδίκηση της θέσης τους στο σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι.

Με καθαρότητα στη ματιά και πάθος στο χέρι

Αυτή η έκθεση ενώνει με έναν αόρατο μίτο το παρελθόν και το μέλλον, την παράδοση με το καινούργιο. Η κοινή συνιστώσα της έκθεσης δεν είναι μόνο η – προφανής – αγάπη για τη ζωγραφική αλλά και ο πειραματισμός, η αναζήτηση, οι καλαισθητικές ποιότητες.

Η Νιόβη Κρητικού μας εισάγει «σε τίτλους» στα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση: «Με μικτές τεχνικές και τα μέσα της χαρακτικής, η Αγγελική Αντωνέα αιχμαλωτίζει το τερνερικό ηλιοβασίλεμα μέσα στο ελληνικό τοπίο. Ταυτόχρονα ο Αντρέας Βεντούρης φωτίζει ελαφρώς στιγμιότυπα της Αθήνας, των σταθμών των τρένων ή μιας καθημερινότητας που συναντάμε πλάι στην παλιά αγορά. Ο Φίλιππος Κούτρικας συλλαμβάνει με τρομακτική ειλικρίνεια τον εσωτερικό ψυχισμό των πορτρέτων του, ενώ η επιδέξια Irina Kouzmenko μιλά, μέσα από ποικίλες αναφορές, για τον ζωτικό χώρο του ύπνου, αναδεικνύοντας ευάλωτες στιγμές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του “εγώ”. Τέλος, ο Γιώργος Λουλούδης μας μεταφέρει σε μυσταγωγικά, μοναχικά τοπία προσφέροντας μια μοναδική και απόκοσμη εμπειρία, μιας γρήγορης, φευγαλέας στιγμής με σκοπό να απαθανατίσει την εντύπωση της κίνησης».

Μέσα από την έκθεση «Περί ζωγραφικής», οι πέντε καλλιτέχνες ανιχνεύουν το δικό τους μέλλον με περίσσια ευαισθησία, δέος και τεχνική αρτιότητα.

Info:

Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Αθήνα 11636

 Εγκαίνια: 09.05.24, στις 19.00 – 22.00 | Διάρκεια: 09-30.05.24

Πάμε Αρδηττού για φαγητό και κοκτέιλ!

Ούτε 10 λεπτά από το μετρό της Ακρόπολης, το Bar Bodega φαίνεται μικρό σαν κόσμημα, αλλά ταυτόχρονα αρκετά επιβλητικό. Η διακόσμηση είναι πληθωρική, οι πίνακες, τα φωτιστικά, οι λεπτομέρειες στους τοίχους έχουν μια jazzfunky αισθητική, το κλίμα είναι πρόσχαρο και τα vibes θα σας φτιάξουν τη διάθεση! Από τα παράθυρα φαίνεται πιάτο η Ακρόπολη και οι στύλοι του Ολυμπίου Διός…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Bar Bodega ®️ (@lebar_bodega)

To φαγητό είναι κυριολεκτικά κολασμένο και βασίζεται στη φιλοσοφία του finger food με υπέροχα μανιτάρια με τυρί, δροσερές σαλάτες με ευφάνταστους συνδυασμούς και φυσικά το αγαπημένο κλασικό burger. Όλα αυτά μπορείτε να τα συνδυάσετε με κοκτέιλ – υπερθεάματα όπως το Red Elf, που έχει τζίντζερ και ρόδι αναμειγμένα σε ιρλανδέζικο ουίσκι!

Διαβάστε επίσης:

Τέχνες και Πόλη: Η Κατερίνα Παπαζήση μας ανοίγει τις πόρτες του δικού της dancefloor

Τέχνες και πόλη: Στην καρδιά του Μοναστηρακίου ένας χώρος γεμάτος τέχνη

Τέχνες και πόλη: Χαμένοι στο σύμπαν του Νίκου Παπαδόπουλου σε έναν «Κήπο Σωματιδίων»

Keywords
Τυχαία Θέματα