Τέμπη: Σαν σήμερα το δυστύχημα με τους 21 νεκρούς μαθητές (Video)
Σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, σημειώθηκε ένα από τα τραγικότερα δυστυχήματα που σημαδεύσαν την περιοχή των Τεμπών.
Ήταν απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003, ημέρα Κυριακή, όταν ο χρόνος πάγωσε στην κοιλάδα των Τεμπών.
Λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα, νταλίκα -που κινούνταν στο 385ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και μετέφερε πλάκες νοβοπάν με κατεύθυνση την Αθήνα- ξέφυγε από την πορεία της, λόγω μετατόπισης του φορτίου, και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές
Από τη σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκαν 21 μαθητές (12 αγόρια και 9 κορίτσια) και τραυματίστηκαν ακόμα 29 άνθρωποι. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες: Τα νοβοπάν έκοψαν σα μαχαίρια στα δύο το πούλμαν.
Οι αιτίες δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ επαρκώς. Αποκαλύφθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού οδηγούσε συνεχόμενα επί έξι ώρες χωρίς διάλειμμα, ενώ τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.
Η δίκη για όσους κατηγορήθηκαν έγινε τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά τον οδηγό της νταλίκας να καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω.
Και τα παιδιά που δεν γύρισαν πίσω ποτέ ήταν οι: Ευαγγελία Θ. Γάτου, Αναστασία Π. Παυλίδου, Περιστερά Ι. Ουστά, Γεωργία Δ. Τραπεζανλή, Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος Ετών 15, Ηλίας Π. Τσολερίδης, Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης, Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης, Χριστίνα Ε. Σταματέλλου, Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης, Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος, Ευανθία Κ. Ψαλίδα, Δημήτριος Α. Κοσμίδης Ετών 15, Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος, Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου, Σάββας Λ. Παναγιωτίδης, Αθανάσιος Μαρκανταράς, Γιώργος Κ. Μήτσκας, Ιωάννα Θ. Καστίδου, Δημήτριος Θ. Σίγγας, Ολγα Β. Αγγελίνα. Όλοι τους 16 χρονών!
Το πόρισμα των πραγματογνωμόνωνΣτις 19 Απριλίου, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο οδηγός και οι δύο συνιδιοκτήτες της νταλίκας, που είχαν συλληφθεί νωρίτερα. Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που επιδόθηκε στις 22 Απριλίου στον εισαγγελέα της Λάρισας διαπίστωσε ότι η μοιραία νταλίκα είχε φθαρμένα ελαστικά, πειραγμένο ταχογράφο και παραπανίσιο φορτίο.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2004 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμα αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη τον οδηγό και τους δύο συνιδιοκτήτες της νταλίκας, καθώς και τρία στελέχη της εταιρείας ξυλείας «Ακρίτας», που εδρεύει στον Έβρο.
Η δίκη ξεκίνησε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα στις 21 Μαρτίου 2005 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Βόλου. Το συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων ήταν ότι το δυστύχημα οφειλόταν στο υπέρβαρο του φορτίου, στα φθαρμένα ελαστικά και στην ταχύτητα του φορτηγού που προκάλεσε μετατόπιση του κέντρου βάρους.
Ο οδηγός της νταλίκας στην απολογία του παραδέχτηκε ότι το μοιραίο όχημα ήταν υπερφορτωμένο, αλλά ο ίδιος δέχτηκε να το οδηγήσει επειδή ήταν νέος στη δουλειά και φοβόταν να μη τον απολύσουν.
Η απόφαση του δικαστηρίουΣτις 22 Ιουλίου 2005 το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή τους και αποδεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα επέβαλε τις παρακάτω ποινές:
Στον οδηγό της νταλίκας Δημήτριο Ντόλα: Κάθειρξη 19 ετών και τετράχρονη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.Στον Φώτη Καβελίδη, έναν από τους συνιδιοκτήτες της νταλίκας: Κάθειρξη 18 ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.Στον έτερο συνιδιοκτήτη Αντώνιο Καμέα: Κάθειρξη 14 ετών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.Στον Δημήτριο Χαμπούρη, πρώην γενικό διευθυντή της εταιρείας «Ακρίτας»: Κάθειρξη 13 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια.Στον Πολυχρόνη Δαρδαμπούνη, διευθυντή του εργοστασίου της «Ακρίτας»: Κάθειρξη 13 ετών και δύο χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.Στον αποθηκάριο της εταιρείας Μωυσή Αλεξάκη: Κάθειρξη 4 ετών και 8 μηνών.Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο πρότεινε να παραπεμφθούν σε δίκη ο Αθανάσιος Σαράντης, πρόεδρος της «Ακρίτας» και η διευθύνουσα σύμβουλος Λουκία Σαράντη, κόρη του προέδρου.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έγινε στη Λάρισα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Άρχισε στις 17 Νοεμβρίου 2006 και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου 2007, με την έκδοση της απόφασης για τους έξι κατηγορούμενους. Για πρώτη φορά δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχθηκε τον ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρο τροχαίο, μετατρέποντας την κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν:
Στον οδηγό της νταλίκας Δημήτριο Ντόλα: Κάθειρξη 15 ετών και 3 μηνών.Στον εκ των συνιδιοκτητών της νταλίκας Φώτη Καβελίδη: Κάθειρξη 14 ετών και 3 μηνών.Στον εκ των συνιδιοκτητών της νταλίκας Αντώνιο Καμέα: Κάθειρξη 11 ετών και 3 μηνών.Στον Δημήτριο Χαμπούρη: Φυλάκιση 4 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών, καθώς η κατηγορία της διατάραξης συγκοινωνιών μετετράπη από «ενδεχόμενο δόλο» σε «ασυνείδητη αμέλεια».Στον Πολυχρόνη Δαρδαμπούνη: Φυλάκιση 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών.Στον Μωυσή Αλεξάκη: Φυλάκιση 3 ετών και 11 μηνών.Σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Στους τρεις τελευταίους των κατηγορουμένων η ποινή μετετράπη σε εξαγοράσιμη.
Το ποινικό σκέλος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τη δίκη των ιδιοκτητών της εταιρείας ξυλείας «Ακρίτας» Αθανασίου Σαράντη και Λουκίας Σαράντη, η οποία ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2008 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας. Στις 10 Φεβρουαρίου 2009, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους δύο κατηγορούμενους για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και τους καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστο, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως. Στην ίδια δίκη κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο οποίος αθωώθηκε.
Η δικαστική αυλαία του πολύνεκρου δυστυχήματος έπεσε με την επιδίκαση αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων. Η μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή «Στο σημείο αυτό, με ευθύνη της Πολιτείας και στο βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α’ Τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας», ανακαλεί μνήμες στους διερχόμενους για το τραγικό δυστύχημα της αποφράδας 13ης Απριλίου 2003.
Με πληροφορίες από το sansimera.gr
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Πλακιάς για Τέμπη: «Δεν υπήρχε κανένα μπάζωμα – Τη λέξη τη χρησιμοποιήσαμε για να τους μπερδέψουμε»
Καιρός: Έρχονται μέρες καλοκαιριού και αφρικάνικη σκόνη από Δευτέρα
Θεσσαλονίκη: Σε 52χρονη αλλοδαπή ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στον Θερμαϊκό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Κόκοτας: «Περιμένουμε ώρα-ώρα» – Του έγινε τραχειοστομία, τα τελευταία νέα
- Θρίλερ με μυστηριώδη ασθένεια - Ολόκληρα χωριά κάνουν εμετό μέχρι... θανάτου
- Τζέιμς Καφετζής: Θρίλερ στον Ειρηνικό Ωκεανό – Ναυάγησε ο πατέρας του
- Σε 52χρονη ανήκει η σορός που ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό – Καθόταν σε παγκάκι και στην συνέχεια έπεσε στη θάλασσα
- Τρόμος στις θάλασσες της Κρήτης - Εμφανίστηκε επικίνδυνο ψάρι, μη το φάτε
- Απαγορευτικό της Γερμανίας στον Βαρουφάκη - Τι καταγγέλλει ο ίδιος
- Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Δικηγόρος σε δίκη με όπλο στη ζώνη
- Απίστευτο περιστατικό στη Λάρισα: Ήρθαν στα χέρια για ένα πάρκινγκ και κατέληξαν και οι δυο τους στο… νοσοκομείο
- Συρρέουν στην Λέσβο οι Τούρκοι τουρίστες για το Σεκέρ Μπαϊράμ (βίντεο)
- Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα τζιν – Τι απαντούν οι δερματολόγοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Καλύτερα δε γίνεται»: Το «καρφί» Καρβέλα για Λυμπεράκη και το δώρο της Ναταλίας Γερμανού
- Γιώργος Αυτιάς: «Όταν έχεις μάθει τόσα χρόνια να είσαι φούρναρης, δεν το διακινδυνεύεις να κάνεις γλυκά»
- Κέιτ Μίντλετον – Μακελειό στην Αυστραλία: Εκφράζει την λύπη της στο πρώτο δημόσιο μήνυμα μετά την διάγνωση με καρκίνο
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: Η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε κατάληψη στο κτήριο της παλαιάς Νομικής
- Καρβέλας για Τέμπη: «Υπεύθυνος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός, όχι ο μικρός σταθμαρχάκος»
- Νίκος Πλακιάς για Τέμπη: «Δεν υπήρχε κανένα μπάζωμα – Τη λέξη τη χρησιμοποιήσαμε για να τους μπερδέψουμε»
- Σκωτία: Το Κέντρο Λοχ Νες ζητάει τη βοήθεια της Nasa για το γνωστό «τέρας» (Video)
- Θεσσαλονίκη: Σε 52χρονη αλλοδαπή ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στον Θερμαϊκό
- Βουγιούκας: Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα εμποδίζει τις Τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια
- Χατζηδάκης: «Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη»

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τέμπη: Σαν σήμερα το δυστύχημα με τους 21 νεκρούς μαθητές (Video)
- Σκωτία: Το Κέντρο Λοχ Νες ζητάει τη βοήθεια της Nasa για το γνωστό «τέρας» (Video)
- Γιώργος Αυτιάς: «Όταν έχεις μάθει τόσα χρόνια να είσαι φούρναρης, δεν το διακινδυνεύεις να κάνεις γλυκά»
- Νίκος Πλακιάς για Τέμπη: «Δεν υπήρχε κανένα μπάζωμα – Τη λέξη τη χρησιμοποιήσαμε για να τους μπερδέψουμε»
- Καιρός: Έρχονται μέρες καλοκαιριού και αφρικάνικη σκόνη από Δευτέρα
- Βουγιούκας: Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα εμποδίζει τις Τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια
- Θεσσαλονίκη: Σε 52χρονη αλλοδαπή ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στον Θερμαϊκό
- «Καλύτερα δε γίνεται»: Το «καρφί» Καρβέλα για Λυμπεράκη και το δώρο της Ναταλίας Γερμανού
- Καρβέλας για Τέμπη: «Υπεύθυνος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός, όχι ο μικρός σταθμαρχάκος»
- Χατζηδάκης: «Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- LIVE: Βόλος – Ατρόμητος
- Ολυμπιακός: Υπέγραψε μέχρι το 2025 ο Μεντιλίμπαρ
- Παναγία των Παρισίων: Πέντε χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά, η αποκατάσταση ολοκληρώνεται
- Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 2-2: Γιόρτασαν την παραμονή με γκολ και θέαμα
- Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το μήνυμα Πλεύρη, Παππά και Κατρίνη για ευρωεκλογές χωρίς πόλωση
- Scorpios: Επιτέλους ανακωχή, επέστρεψε η μελαχρινή που έκανε το μαγαζί viral – «Δεν τη διώξαμε, ήθελε διακοπές» [βίντεο]
- Πυροβολισμοί έξω από γήπεδο στη Νέα Σμύρνη - Ένας τραυματίας
- Το μήνυμα Ουίλιαμ - Κέιτ για το μακελειό στο Σίδνεϊ
- Ασυνείδητος οδηγός κινούνταν ανάποδα στην Αττική Οδό – Βίντεο ντοκουμέντο
- Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: «Η Ελλάδα εξελίχθηκε από πυλώνας σταθερότητας σε απαραίτητο σύμμαχο»