Τάκερ Κάρλσον: Οργή δημοσιογράφων σε ΗΠΑ και Ρωσία για τη συνέντευξη του Πούτιν – Ενδέχεται να του επιβληθούν κυρώσεις

Τριγμούς τόσο σε ΗΠΑ και Ρωσία προκαλεί η συνέντευξη που πήρε ο πρώην παρουσιαστής του Fox News – και υποστηρικτής του Τραμπ – από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Newsweek, o Κάρλσον θα μπορούσε να μπει σε λίστα κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Κάρλσον επισκέφτηκε τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα και την Τρίτη αποκάλυψε ότι «σύντομα» θα δημοσιοποιήσει μια συνέντευξη με τον Ρώσο ηγέτη.

Why I'm interviewing Vladimir Putin. pic.twitter.com/hqvXUZqvHX

— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) February 6, 2024

Το βίντεο που δημοσιεύει ο Κάρλστον, στο οποίο επικρίνει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ισχυρίζεται ότι κανείς δεν προσπάθησε να ακούσει την πλευρά του Πούτιν, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από Αμερικανούς και Ρώσους δημοσιογράφους.

«Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν πάρει συνεντεύξεις από τον Πούτιν, ο οποίος κάνει επίσης συχνές, ομιλίες που τυγχάνουν ευρείας κάλυψης», έγραψε η Anne Applebaum, Αμερικανίδα δημοσιογράφος και ιστορικός, στο X (πρώην Twitter). «Η συνέντευξη του Κάρλσον είναι διαφορετική γιατί δεν είναι δημοσιογράφος, είναι προπαγανδιστής, με ιστορικό υποστήριξης αυταρχικών ηγετών που επιχειρούν να κρύψουν τη διαφθορά».

Ο Κάρλσον, ο οποίος εκδιώχθηκε από το Fox πέρυσι, είπε ότι η συνέντευξη θα δημοσιευθεί «χωρίς επεξεργασία» και «δωρεάν» στον προσωπικό του ιστότοπο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η συνέντευξη είχε ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά δεν γνωστοποίησε πότε θα μεταδοθεί.

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει «δεκάδες συνεντεύξεις» με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ο Κάρλτον, «ούτε ένας δυτικός δημοσιογράφος δεν μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της άλλης χώρας που εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση, τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία ή ποιοι είναι οι στόχοι του τώρα», είπε. «Δεν έχουν ακούσει ποτέ τη φωνή του. Αυτό είναι λάθος».

Αν και είναι αλήθεια ότι ο Κάρλτον είναι ο πρώτος Αμερικανός που πήρε συνέντευξη από τον Πούτιν από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έσπευσαν να επισημάνουν ότι αυτό δεν είναι έλλειμμα προσπάθειας εκ μέρους τους.

«Πιστεύει πραγματικά ο Τάκερ ότι εμείς οι δημοσιογράφοι δεν προσπαθήσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον Πρόεδρο Πούτιν κάθε μέρα από την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία;» Η Κριστιάν Αμανπούρ παρουσιάστρια του CNN, έγραψε στο X. «Είναι παράλογο – θα συνεχίσουμε να ζητάμε συνέντευξη, όπως κάναμε εδώ και χρόνια».

Does Tucker really think we journalists haven't been trying to interview President Putin every day since his full scale invasion of Ukraine? It's absurd — we'll continue to ask for an interview, just as we have for years now. https://t.co/pW8F2zbq1i

— Christiane Amanpour (@amanpour) February 6, 2024

Ομοίως, ο συντάκτης του BBC για τη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, δημοσίευσε ότι το BBC «έχει υποβάλει αρκετά αιτήματα στο Κρεμλίνο τους τελευταίους 18 μήνες. Πάντα ένα “όχι για εμάς”».

«Φτωχός, καημένος Βλαντιμίρ Πούτιν», χλεύασε ο επικεφαλής ανταποκριτής εξωτερικών υποθέσεων της Wall Street Journal Γιαροσλάβ Τροφίμοφ, επίσης στο X. «Μέχρι τώρα, κανείς στη Δύση δεν είχε την ευκαιρία να τον ακούσει να εξηγεί όλους τους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία».

Ο ίδιος ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι το Κρεμλίνο έχει λάβει πολλαπλά αιτήματα συνεντεύξεων από δυτικούς δημοσιογράφους. Αλλά η Μόσχα βλέπει όλες αυτές τις διεξόδους ως προκατειλημμένες και μονόπλευρες.

Επέλεξαν τον Κάρλσον επειδή η θέση του είναι διαφορετική, είπε.

Οργή και στη Ρωσία

Οι δυτικοί δημοσιογράφοι δεν είναι οι μόνοι που εκφράζουν αγανάκτηση για τα λόγια του Κάρλσον. Ρώσοι ρεπόρτερ αντέδρασαν επίσης στα λεγόμενά του.

«Απίστευτος! Είμαι σαν εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους που χρειάστηκε να πάνε στην εξορία για να συνεχίσουν να κάνουν ρεπορτάζ για τον πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε η Ρωσίδα δημοσιογράφος Yevgenia Albats. «Η εναλλακτική ήταν να πάω στη φυλακή. Και τώρα αυτός μας διδάσκει την καλή δημοσιογραφία, τα γυρίσματα από τη σουίτα Ritz των 1.000 δολαρίων στη Μόσχα».

Unbelievable! I am like hundreds of Russian journalists who have had to go into exile to keep reporting about the Kremlin's war against Ukraine. The alternative was to go to jail. And now this SoB is teaching us about good journalism, shooting from the $1000 Ritz suite in Moscow https://t.co/9R3lqy5O6v

— albats (@albats) February 6, 2024

Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν επίσης τη συνεχιζόμενη καταστολή της ρωσικής και ξένης δημοσιογραφίας από τον Πούτιν, η οποία έχει αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής.

Τουλάχιστον 1.000 ανεξάρτητοι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των νέων νόμων λογοκρισίας που ποινικοποιούν την κάλυψη που ασκεί κριτική στον πόλεμο.

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος με κατηγορίες κατασκοπείας και πολλοί άλλοι ξένοι ρεπόρτερ έχουν απελαθεί.

Διαβάστε επίσης:

«Κρεβάτι από πάγο»: Αυτή η εικόνα πήρε βραβείο καλύτερης φωτογραφίας Άγριας Ζωής

Lufthansa: Παρέλυσαν πέντε γερμανικά αεροδρόμια από την απεργία προσωπικού εδάφους – Ακυρώθηκε το 90% των πτήσεων

Judith Godreche: Η γαλλίδα ηθοποιός κατήγγειλε τον σκηνοθέτη Benoit Jacquot για βιασμό

Keywords
Τυχαία Θέματα