«Τα βρήκε» η διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

Πολιτική Σε κοινή συνισταμένη φαίνεται ότι κατέληξαν τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. «Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών ,που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων». «Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν
εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό. Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα» συμπλήρωσε. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το όριο απουσίας, το οποίο εμφανιζόταν να είναι το «αγκάθι» στο τραπέζι της διακομματικής, συμφωνήθηκε ότι αυτό θα ανέλθει στα 35 χρόνια υπό τον όρο ότι στο διάστημα αυτό οι εκλογείς του Εξωτερικού έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα και θα μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Με το πλαίσιο της πρότασης συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκπροσωπείται στην Διακομματική Επιτροπή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο με την προϋπόθεση ότι η πρόταση θα αποτυπώνεται με ακρίβεια και στο νομοσχέδιο.

Την καταρχάς συναίνεσή του δίνει και το ΚΚΕ επίσης με την επιφύλαξη της συνταγματικής θωράκισης των επιμέρους στοιχείων της πρότασης , στο πλαίσιο της εν εξελίξει συνταγματικής αναθεώρησης.

Το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να διαφωνεί με τους περιορισμούς και καταγγέλλει την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από τις αρχικές της θέσεις.

Τέλος με την πρόταση όπως διαμορφώνεται συναινούν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

διακομματική επιτροπήψήφος αποδήμωνΘεοδωρικάκοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα