Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μέση Ανατολή

Η επίσκεψη λίγων ωρών που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ και η συνάντηση του μόνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, χωρίς παράλληλα να δει κάποιον από την παλαιστινιακή πλευρά όπως έκαναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι ομόλογοι του της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έφερε σοβαρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και έντονο προβληματισμό σε κεντροδεξιούς κύκλους.

Και αυτό γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στην χώρα μας, δεδομένου ότι παραδοσιακά η Αθήνα

είχε ανοικτούς δίαυλους με την Παλαιστινιακή αρχή. 

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε την εμπλοκή της χώρας σε αυτή την ιστορία παραβιάζοντας την πάγια ελληνική θέση, που  μιλά για την εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης και για τις δύο πλευρές.  

Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει αναφερθεί στον διάδρομο της ανθρωπιστικής βοήθειας δείχνοντας έτσι ότι η χώρα μας καταδικάζει τα όσα έχουν υποστεί οι άμαχοι στην περιοχή. 

Στελέχη της κυβέρνησης λένε πάντως, ότι  η επιλογή αυτή έγινε καθώς ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, υπάρχει και η ελληνο-ισραηλινή αμυντική συμφωνία.  

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Νετανάχιου ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον προβληματισμό για τη χερσαία επιχείρηση, επιμένοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντοτε και μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». 

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη και το ντόμινο  επιπτώσεων που θα επέφερε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε πολυεπίπεδες αναπροσαρμογές, αρχής γενομένης από τον δημοσιονομικό προγραμματισμό. 

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε: «Κάθε πόλεμος έχει κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και μην λησμονούμε, άλλο Χαμάς και άλλο Παλαιστινιακός λαός. Επείγει το θέμα της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, εάν δεν θέλουμε να δούμε μια δεύτερη εστία πολέμου στην Ευρώπη», όπως είπε.

Επιτακτική ανάγκη, κυρίως η ΕΕ να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες αντιδράσεις στις διαγραφές Κασσελάκη: Επικροτεί ο Πολάκης – Για κίνδυνο γελοιοποίησης μιλά ο Σκουρλέτης

Πολάκης για Κούλογλου: Καμιά στενοχώρια που έφυγε, έδινε χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη

Κώστας Καραμανλής: Δυστυχώς η Ευρώπη περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, Μέση Ανατολή,mitsotaki, mesi anatoli