Τα Σκόπια ανοίγουν τα σύνορα στην Ειδομένη - Θα περάσουν μόνο 100 πρόσφυγες!

ΕΛΛAΔΑ

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα Σκόπια έκλεισαν από χθες το βράδυ τα σύνορα και τα άνοιξαν στις 9:40 σήμερα το πρωί. Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες αρχές τα Σκόπια θα δεχθούν σήμερα μόλις 100 πρόσφυγες.

Δεδομένης της κατάστασης στην Ειδομένη και

της συνεχιζόμενης ροής των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία, η χώρα έχει γεμίσει απελπισμένους μετανάστες, για τους οποίους δεν επαρκούν, πλέον, τα κέντρα φιλοξενίας.

Στην Αθήνα, Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνας είναι ασφυκτικά γεμάτα, όπως πλέον και το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική οι πρόσφυγες, που φθάνουν συνεχώς με καράβια από τα νησιά, με δεδομένο ότι δεν έχουν πού να φιλοξενηθούν, καταλήγουν είτε στην πλατεία Βικτωρίας, είτε... διασκορπίζονται στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες είναι εδώ και δύο ημέρες οι εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, στη διαδρομή προς Ειδομένη. Εκατοντάδες πούλμαν τα οποία ξεκίνησαν από την Αθήνα γεμάτα Σύρους προς τα σύνορα έχουν σταματήσει σε διάφορα σημεία, σε Λαμία, Τέμπη, Σκοτίνα και αλλού, μιας και ήδη η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι ασφυκτική.

Τόσο χθες όσο και προχθές, πολλοί από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες (αρκετοί εκ των οποίων κατέληξαν να κοιμούνται ανάμεσα στα τρακτέρ των αγροτικών μπλόκων) ξεκίνησαν τον μακρύ δρόμο ως τα σύνορα με τα πόδια! Ακόμη και μικρά παιδιά, μόνα, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, κρατώντας στα χέρια τα λιγοστά τους υπάρχοντα ξεκίνησαν να κάνουν με τα πόδια αυτή την ατελείωτη διαδρομή.

Στα Γρεβενά, τη Βέροια, την Κοζάνη και την Λάρισα, αλλά και σε όλη τη γεωγραφική γραμμή των πόλεων από την Αθήνα έως την Ειδομένη, η κατάσταση είναι παρόμοια.

Στην Κοζάνη τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν την περασμένη Δευτέρα και έκτοτε οι άνθρωποι φιλοξενούνται στο κλειστό της πόλης και οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται από τους φορείς της πόλης, τους εθελοντές αλλά και την προσφορά των απλών πολιτών. Εντός του κλειστού γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιο ιατρείο και εκεί διενεργούνται συνεχώς προληπτικές εξετάσεις, σε όσους το επιθυμούν, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δέχονται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της εθελοντικής ιατρικής ομάδας από τους διασώστες Κοζάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα περιστατικά που έχουν μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί, αφορούν κυρίως παιδιά με πυρετό, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ενώ στους ενήλικες παρατηρείται κυρίως γαστρεντερίτιδα, διάφορες κακώσεις του μυοσκελετικού αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας Τρικάλων έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 350 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί, τους οποίους υποδέχτηκαν οι αρχές του δήμου Τρικκαίων και εθελοντικές ομάδες. Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες, με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικές δομές του δήμου και σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους/ες έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.

Πηγή: voria.gr

πρόσφυγεςΣκόπιασύνοραΕιδομένηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα