Τα κίνητρα που ζητούν οι αναισθησιολόγοι για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ

Οι χαμηλές αμοιβές, η υπερεργασία, οι συχνές μετακινήσεις με τη μορφή του «εντέλλεσθε» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο που μπορεί να είναι έως και 200 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, αλλά και η υψηλή φορολόγηση στον μισθό τους, είναι τα βασικότερα προβλήματα που ωθούν τους γιατρούς να γυρίζουν την «πλάτη» στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης έχει παραδεχτεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα, αναφορικά με τις ελλείψεις γιατρών, είναι οι κενές

θέσεις που υπάρχουν στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων, καθώς χωρίς αυτούς χειρουργείο δεν γίνεται! Μάλιστα έχει ήδη ανακοινώσει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με αμοιβή στο ιατρικό team του νοσοκομείου, με στόχο την αποσυμφόρηση της πολύμηνης πρωινής λίστας αναμονής στα τακτικά χειρουργεία.

Τι συμβαίνει όμως και αυτή η ειδικότητα έχει έλλειψη; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία (Ε.Α.Ε), που -από τον περασμένο Νοέμβριο- έχει υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας, τα αιτήματα της, μετά από έρευνα που διενέργησε σε 511 αναισθησιολόγους.

Από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε βγαίνουν εξαιρετικά συμπεράσματα για τις συνθήκες εργασίας τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τα μεγάλα κενά που έχει αυτή η ειδικότητα στο ΕΣΥ.

Αναλυτικά, σήμερα, είναι κενές περίπου το 40% από τις οργανικές θέσεις και το χειρότερο είναι κενές το 70% των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών, που σημαίνει ότι δεν έρχονται άλλοι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ!

Δυστυχώς, το οικονομικό κίνητρο των 400 ευρώ το μήνα που θέσπισε η κυβέρνηση πέρσι τον Απρίλιο δεν απέδωσε όπως έδειξε η έλλειψη ενδιαφέροντος στις προκηρύξεις κατά προτεραιότητα για θέσεις αναισθησιολόγων, που έγιναν τους περασμένους μήνες.

Είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν, ότι χρειάζονται περισσότερα κίνητρα σε όλους τους γιατρούς αλλά κυρίως στους αναισθησιολόγους.

Τα προβλήματα και οι προτάσεις των αναισθησιολόγων

Παρακάτω αναφέρουμε τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που προτείνουν οι 511 αναισθησιολόγοι στο ερωτηματολόγιο της Ε.Α.Ε:

1. Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο που εργάζονται η απάντηση ήταν θετική σε υψηλό ποσοστό (53,18%), ενώ πλήρης κάλυψη αναφέρεται μόνο στο 18,89%.

2. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε τμήματα που έχουν ελλείψεις, οι αναισθησιολόγοι μετακινούνται για να καλύψουν κενά σε άλλα νοσοκομεία (32,85%), ενώ η μετακίνηση αναισθησιολόγων από τμήματα που έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων αφορά μικρό ποσοστό (10,06%).

3. Ιδιώτες αναισθησιολόγοι καλύπτουν κενές θέσεις σε ποσοστό 7,60%.

Προβλήματα

Όσον αφορά την περιγραφή της κατάστασης στο εργασιακό περιβάλλον, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων (53,38%) την περιέγραψε ως «απογοητευτική», ενώ ως «ικανοποιητική» την περιέγραψαν σε ποσοστό 30,65%.

Σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας στα κοινώς παραδεκτά προβλήματα στην άσκηση της αναισθησιολογίας στο ΕΣΥ, την πρώτη θέση κατέχουν οι χαμηλές οικονομικές απολαβές (54,37%). Ακολουθούν η έλλειψη προσωπικού, η υπερεργασία, οι μετακινήσεις/εντέλλεσθε και οι πολλές διακομιδές. Στα επιπρόσθετα σχόλια αναφέρεται πολύ συχνά η υπερφορολόγηση.

Προτεινόμενες λύσεις

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις προτάσεις των αναισθησιολόγων που θα κάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό.

-Αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση (παράταση χειρουργείων) στο πρωινό ωράριο (88%), ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (89%).

– Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία (92%), φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης (94%), βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία (92%).

– Εθνικό σχέδιο για να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών (90%), επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των Τμημάτων- ενσωμάτωση των ιατρείων πόνου στους οργανισμούς (88%),

– Επαναχάραξη του υγειονομικού χάρτη (83%), πρόσληψη μόνιμων ιατρών για κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην ασφαλή διακομιδή των βαριά πασχόντων ασθενών (88%), ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των Αναισθησιολογικών Τμημάτων (82%),

– Βελτίωση της εκπαίδευσης με ολοκλήρωση του νέου curriculum για την ειδικότητα και τη θέσπιση ειδικών αντικειμένων (fellowships) όπως αυτά που έχουμε καταθέσει σαν προτάσεις στο ΚΕΣΥ (86%), αναγνώριση του τίτλου του Αλγολόγου (76%), ανανέωση του Νομοθετικού πλαισίου για τη στελέχωση και ασφάλεια στην αναισθησία, νομοθέτηση των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών για την ασφάλεια στην αναισθησία (ΚΕΣΥ 2018) (89%), δυνατότητα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας (78%).

Για τα απογευματινά χειρουργεία

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία η θέση των αναισθησιολόγων είναι 55% προς το θετικό 45% προς το αρνητικό. Αναλυτικά:

-εντελώς υπέρ (12, 91%),

-θετική πρόταση υπό όρους (42,23%),

-επιφυλακτικός/η (30,63%),

-εντελώς αντίθετος/η (14,22%).

Όπως αναφέρει η Ε.Α.Ε « Έχει ήδη χαθεί πολύς χρόνος και η άμεση εφαρμογή κατάλληλων μέτρων είναι επιτακτική. Τα οικονομικά κίνητρα είτε με αύξηση του εισοδήματος, είτε με αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών κατέχουν την πρώτη θέση. Ωστόσο και άλλα μέτρα δύναται να ληφθούν έτσι ώστε αφενός να προσελκύσουμε νέους ιατρούς στο χώρο της αναισθησιολογίας, και αφετέρου να θελήσουν οι νέοι ειδικευμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν το νευραλγικό χώρο του ΕΣΥ».

Αναισθησιολόγοι – Κίνητρα επιστροφής στο ΕΣΥΛήψη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΣΥ,esy