Τα 90 κλείνει ο Ολυμπιακός – Τα «καλά» του φοράει ο Πειραιάς

ΑΘΛΗΤΙΚA

Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής σήμερα Τρίτη και αρκετοί εξέφρασαν τις ευχές του για τα γενέθλια των «ερυθρολεύκων». Από την FIFA και την UNICEF μέχρι και αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες (ΑΠΟΕΛ, Αγιαξ, Μάντσεστερ Σίτι, Ουντινέζε, Σαμπντόρια, Γαλατασαράι).

«Χρόνια Πολλά στον Ολυμπιακό. Να απολαύσετε

την ημέρα των εορτασμών σας», ήταν το μήνυμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, ενώ η UNICEF έγραψε το εξής: «Ο Ολυμπιακός γιορτάζει τα 90 του χρόνια! Τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρει»!

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης ανακοίνωσε σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. «Ο Ολυμπιακός, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Πειραιά. Αποτελεί σύμβολο για τους Πειραιώτες και είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό. Εκτός από θριάμβους, κύπελλα και τίτλους, ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει στην πράξη τη στήριξη και την αγάπη του για την πόλη του, τον Πειραιά. Η ανιδιοτελής προσφορά του προς τον δήμο από την αρχή της δημαρχιακής μας θητείας, βοηθά καταλυτικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων στην πόλη» τόνισε με δήλωσή του ο Γιάννης Μώραλης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της ίδρυσης της ομάδας των Ερυθρολεύκων, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4» έχει προσαρμόσει, για σήμερα Τρίτη 10 Μαρτίου, το πρόγραμμά του με αφιερωματικές εκπομπές στην πορεία και την ιστορία του Ολυμπιακού.

Παράλληλα θα φωταγωγηθούν κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ο δήμος Πειραιά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανώσει δράσεις και εκδηλώσεις σε συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό.

Επιπλέον, ο δήμος στηρίζει τις δράσεις που διοργανώνει την Τρίτη ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την ΠΑΕ.

Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925 από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. «Νονός» της ομάδας ήταν ο αεροπόρος Νότης Καμπέρος, ενώ ο πολιτικός Μιχάλης Μανούσκος προσέθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».

Τα χρώματα αποφασίστηκε να είναι το κόκκινο και το λευκό κι έμβλημα ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος.

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη, η πυγμαχία και η ιστορία πήρε το δρόμο της δημιουργώντας αυτό που οι φίλοι της ομάδας αποκαλούν «Θρύλο». Ο Ολυμπιακός δέκα χρόνια πριν κλείσει τα 100 από την ίδρυσή του μπορεί να καυχιέται πως είναι από τους πιο πετυχημένους συλλόγους παγκοσμίως, με τεράστιες επιτυχίες, εγχώριες και διεθνείς, σε όλα του τα τμήματα, που θα ζήλευαν μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού με περισσότερη «ζωή». Μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος με δέκα διεθνείς τίτλους και επτά τρόπαια σε μεγάλες διοργανώσεις του μπάσκετ, του βόλεϊ και του πόλο.

Η ομάδα μετρά 71 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 41 πρωταθλήματα, 26 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ οι κούπες είναι 23, 10 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, 53 στο βόλεϊ με 47 για τους Άνδρες (27 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 2 Λιγκ Καπ και 2 Κυπελλούχων) και 6 για τις Γυναίκες (2 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα), 54 στο πόλο με 48 για τους Άνδρες (28 πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 6 για τις Γυναίκες (5 πρωταθλήματα, 1 Κυπελλούχων), ενώ το εντυπωσιακό παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν 60 τίτλοι στην κολύμβηση, 28 στο στίβο, 46 στο πινγκ-πονγκ, αλλά και διακρίσεις σε ιστιοπλοΐα, πάλη, πυγμαχία, καταδύσεις και ενόργανη γυμναστική.

ΟλυμπιακόςΠειραιάςγενέθλιααθλητισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα