Τα 35 παραμελημένα σιντριβάνια της Αθήνας που αναβαθμίζει ο Δήμος

ΕΛΛAΔΑ

 

Μπορεί το νέο σιντριβάνι στην Ομόνοια να έχει βρει περίοπτη θέση στα μέσα ενημέρωσης πριν καν λειτουργήσει, υπάρχουν όμως άλλα 35 μεγάλα και μικρά σιντριβάνια σε διάφορα σημεία της Αθήνας που παραμένουν σε κακή κατάσταση αν και ο Δήμος Αθηναίων έχει αποφασίσει την αναβάθμισή τους από τον Οκτώβριο του 2018.

Όπως αποκαλύπτει το Έθνος Το έργο με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ είχε αποφασισθεί στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου 2018 και είχε τίτλο «Αναβάθμιση πιδάκων».

Δεν

αφορούσε, δηλαδή, κατασκευή νέων σιντριβανιών αλλά διάφορα έργα καθαρισμού, συντήρησης και ενίσχυσης των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών στοιχείων με στόχο την επαναλειτουργία τους.

Η απόφαση είχε ληφθεί από την τότε διοίκηση Καμίνη και καθώς είχε ξεκινήσει άτυπα η προεκλογική περίοδος. Πάντως, δεν είχε τύχει κάποιας ιδιαίτερης προβολής καθώς ο Γ. Καμίνης είχε αποφασίσει να μην ξαναδιεκδικήσει την δημαρχεία και ειναι χαρακτηριστικό ότι είχε ψηφισθεί ως 125ο σε ένα δημοτικό συμβούλιο με 129 θέματα.

Πάντως, επικρατούσε αισιοδοξία για την υλοποίηση καθώς στην εισήγηση των υπηρεσιών προβλεπόταν έως το τέλος του 2019 να έχουν απορροφηθεί τα 950.000 ευρώ και να μένουν άλλα 1.550.000 για το 2020.

Θεωρητικός στόχος της εργολαβίας που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ήταν τα υδάτινα αυτά στοιχεία να επιστρέψουν στην ζωή της πόλης καθώς η οικονομική κρίση, η έλλειψη προσωπικού και συντήρησης ή και πράξεις βανδαλισμού τα είχαν καταδικάσει στην ανυπαρξία.

Σύμφωνα με κάποιες πράξεις που βρίσκονται αναρτημένες στη Διαύγεια, ο διαγωνισμός ξεκίνησε, οι προσφορές ανοίχθηκαν στις 29/3/2019 και στις 24 Ιουνίου, η Οικονομική Επιτροπή ανακήρυξε ανάδοχο τεχνική εταιρεία που έδινε έκπτωση 25,4%.

Ομως, η δεύτερη εταιρεία που είχε δώσει έκπτωση μόλις 2% κατέθεσε προσφυγή και την κέρδισε. Ετσι, τον Οκτώβριο υπό την νέα διοίκηση Μπακογιαννη ακυρώθηκε η απόφαση του Ιουνίου και στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Δευτέρα 3/2/20, εγκρίθηκε το Πρακτικό Ελέγχου των Δικαιολογητικών της δεύτερης εταιρείας που είναι η Τομή του ομίλου Ελλάκτωρ.

Ετσι, τώρα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την εταιρεία Τομή προκειμένου να ξεκινήσουν κάποτε και τα έργα αναβάθμισης των πιδάκων, τα οποία σύμφωνα με την αρχική εισήγηση έπρεπε να ολοκληρωθούν το πολύ σε 18 μήνες.

Πρόκειται για ένα κλασσικό παράδειγμα αργής ωρίμανσης ενός δημόσιου έργου, φτιαγμένη λες επίτηδες για να διαφημίσει άλλες διαδικασίες όπως αυτή που επέλεξε ο Δήμος για την Ομόνοια που γίνεται με χορηγίες ιδιωτών, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, διακήρυξη και ενστάσεις και ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες πριν το τέλος Φεβρουαρίου - εάν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Τα έργα αναβάθμισης θα γίνουν στους πίδακες των σιντριβανιών που βρίσκονται στα εξής σημεία:

Χίλτον (Βασ.Σοφίας και Βασ.Κωνσταντίνου)

Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50)

Πλατεία Κοραή και Σταδίου

Πλατεία Κοραή – Πυραμίδα

Πανεπιστήμιο Αθηνών (δύο σιντριβάνια)

Πλατεία Κοτζιά

Πλατεία Βουκουρεστίου

Πλατεία Συντάγματος

Σύνταγμα-Καταρράκτες

Πλατεία Μαβιλη

Φωκίωνος Νέγρη & Επτανήσου

Φωκίωνος Νέγρη & Δροσοπούλου

Πλατεία Κανάρη (Κυψέλης)

Πλατεία Μαδρίτης (όπισθεν Χίλτον)

Πλατεία Τρούμαν

Πλατεία Ρηγίλλης

Πλατεία Αιγύπτου

Βεΐκου & Δημητρακοπούλου

Πλατεία Ιδρύματος Ερευνών (Βασ.Κωνσταντίνου-Ναϊάδων, Παγκράτι)

Πλατεία Μεταξουργείου (Λένορμανκαι Αχιλλέως)

Φιξ-Πατησίων (Πατησίων και Καυταντζόγλου0

Πλατεία Λαυρίου (Γ'Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη)

Πλατεία Εργάτη (Τραλλέων και Συρακουσών-Λαμπρινή)

Πλατεία Καραϊσκάκη

Πλατεία Αμερικής

Πλατεία Αττικής

Πλατεία Κουμουνδούρου

Πλατεία Ναθαναήλ (Αχαρνών)

Αγιος Νικόλαος (Αχαρνών και Ζερβουδάκη)

Πλατεία Μεσολογγίου (Αστυδάμαντος και Ιφικράτους-Παγκράτι)

Υμηττού και Ευτυχίδου (Παγκράτι)

Πλατεία Πέτρουλα (Λένορμαν και Αλεξανδρείας)

Λίμνη Φιλοπάππου

Τα έργα αναβάθμισης, όπως αναφερόταν στις αποφάσεις του Δήμου αφορούν μεταξύ άλλων:

-Εργασίες επισκευών και καθαρισμού, σε κάθε ένα από τους προτεινόμενους υδατοπίδακες, με έμφαση στον φωτισμό και το παραγόμενο υδάτινο στοιχείο, από τις αντλίες.

-Αντικατάσταση των σωληνώσεων και των ορατών τμημάτων των σιντριβανιών, με ενιαία κλειστά συστήματα αντιβανδαλιστικού τύπου (Compact) ώστε να περιοριστούν οι βανδαλισμοί και θα αυξηθεί ο χρόνος ζωής τους.

-Όσον αφορά τον φωτισμό, οι υπάρχοντες προβολείς, θα αντικατασταθούν με νέας τεχνολογίας (LED). Με αυτήν την αντικατάσταση ο Δήμος θα επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση της καταναλισκόμενης ενέργειας και θα βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα.

-Εργασίες συντήρησης, καθαρισμός, βαφή, στίλβωση, αρμολόγηση και επισκευή μαρμάρινων επιφανειών, καθώς και κάθε εργασία που έχει σχέση με την απεγκατάσταση των υφιστάμενων υλικών και την απόφραξη φρεατίων και σωληνώσεων.

 

συντριβάνιπλατείεςΔήμος ΑθηναίωνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα