Τα 16 έφτασαν τα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέβαλαν αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι 16 κράτη μέλη έχουν υποβάλει γραπτό αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του σχεδίου ReArm Europe.

Τα κράτη μέλη που υπέβαλαν αίτημα μέχρι σήμερα το πρωί ανέρχονταν σε πέντε, με τον αριθμό να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες ώρες, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέρχεται επίσημα σε δεκαέξι. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία,

την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένονται αιτήματα και από άλλα κράτη μέλη, τα οποία αν και εκτός χρονοδιαγράμματος, που ήταν η τελευταία ημέρα Απριλίου, αναμένεται να γίνουν αποδεκτά. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόσθετα αιτήματα αναμένεται να υποβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς αρκετά κράτη μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να επωφεληθούν από τη ρήτρα αυτή».

Σύμφωνα με το σχέδιο ReARM η ενεργοποίηση της ρήτρας εθνικής διαφυγής παρέχει στα κράτη μέλη πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, παραμένοντας εντός των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 21 τραυματίες από έκρηξη σε κατοικημένη περιοχή της επαρχίας Σανσί

ΗΠΑ: Ελεύθερος με δικαστική εντολή ο Παλαιστίνιος φοιτητής του Κολούμπια που είχε συλληφθεί και επρόκειτο να απελαθεί

Δανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος στην Κοπεγχάγη – Πέντε τραυματίες (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα