ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν πιθανό «ξήλωμα» Πέτσα

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Στη Βουλή φέρνει ο Τσίπρας το θέμα της αδιαφανούς χρηματοδότησης «ανύπαρκτων» ΜΜΕ

Στη Βουλή φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα των χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ στο πλαίσιο καμπάνιας για την πανδημία ή

αλλιώς της «λίστας Πέτσα», ύστερα από την ερώτηση με αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε χθες προς τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «προέβη σε παραπειστική, ελλιπή κατάθεση ενός έγγραφου καταλόγου από τον οποίο δεν προκύπτουν τα ακριβή ποσά, τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής τους».

Στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά, τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής τους» και τον καλεί να καταθέσει:

Πλήρη και αναλυτικό κατάλογο από τον οποίο να προκύπτουν: α) τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά κ.ά.) που έλαβαν από οποιονδήποτε φορέα του ελληνικού Δημοσίου οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσης διαφημιστικής εταιρείας για οποιουδήποτε είδους διαφημιστική καμπάνια και εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, β) τα ποσά που έλαβαν, γ) τον τρόπο, δηλ. τα νόμιμα κριτήρια και τη διαδικασία υπολογισμού τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε τη συγκυρία του κορωνοϊού «ως χρυσή ευκαιρία παρέκκλισης από τους κανόνες που προβλέπονταν για τη διαφάνεια, τη διαύγεια και τον έλεγχο των απευθείας αναθέσεων». Κάνει λόγο για θολά, αυθαίρετα και αθέμιτα κριτήρια στον επιμερισμό των κονδυλίων προς έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα «ζόμπι» και «φαντάσματα», σε μέσα «που δημιουργήθηκαν (…) λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σχετική απόφαση χρηματοδότησής τους ή, τέλος, σε μέσα που φαίνεται ότι δεν λειτουργούσαν εδώ και πολύ καιρό».

Επικαλείται δε και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία «εξωθήθηκε» από το εξόφθαλμο της αδιαφάνειας «να ζητήσει δημόσια την κατάθεση πλήρους και αναλυτικού καταλόγου με τα μέσα που χρηματοδοτήθηκαν και, κυρίως, με τα ποσά χρηματοδότησής τους».

Μπηχτές για τον ανασχηματισμό

Στο μεταξύ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ χθες υπαινίσσονταν ότι ο «ανασχηματισμός» «κολλάει» στον Στέλιο Πέτσα καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την προσπάθεια Μητσοτάκη να υποβαθμίσει τα περί ανασχηματισμού χθες μιλώντας για «διορθωτικές κινήσεις», σημείωναν πως «το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ανασχηματισμό και το μεσημέρι τον αναβάλλει. Μέχρι να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αν θα καλύψει ή όχι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα χρήματα σε ανύπαρκτα ΜΜΕ, ώστε να μπορέσει να κάνει και ανασχηματισμό, ας κάνει κάτι χρήσιμο. Ας απαντήσει άμεσα στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ας δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που έλαβε το κάθε μέσο». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή Πέτσα.

Εικονική πραγματικότητα

Η πολιτική πίεση που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από το ότι θεωρεί πως η υπόθεση έχει τις διαστάσεις σκανδάλου ανάλογου με αυτό των voucher πριν από λίγο καιρό, εντάσσεται και σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντιπολιτευτικής ρητορικής που λέει ότι η κυβέρνηση το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι η επικοινωνία και κατ' επέκταση η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης ώστε να διαμορφώνουν μια εικονική πραγματικότητα σχετικά με το κυβερνητικό έργο.

Είναι συνεχείς οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες και στόχο έχουν να αναδείξουν

 τόσο ότι η κυβέρνηση, ενώ μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την ύφεση, σκορπίζει δημόσιο χρήμα για να καλλωπίσει την εικόνα της ενώ την ίδια ώρα ρίχνει με το σταγονόμετρο ρευστό στην πραγματική οικονομία,

 όσο και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική διαχείριση, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ποντάρει όλα της τα χρήματα στην επικοινωνία, την προπαγάνδα, τη μονοφωνία και την απουσία προβολής των θέσεων και της κριτικής που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να συγκαλύψει την αποτυχία της στην οικονομία, το υποτιθέμενο «ισχυρό χαρτί της».

Στην ομιλία του προς τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επανέλαβε τη θέση ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδήγησε στην ύφεση πολύ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και δεν στήριξε ούτε τότε ούτε τώρα τις επιχειρήσεις διότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει πετυχημένα, αυτό θα το παραδεχθώ, στην επικοινωνία».

Την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή της ερώτησης Τσίπρα για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε δύο φορές στο θέμα της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Οι «παρακούμπαροι» και οι «περίεργοι»

Στην αρχή της πρωτολογίας του παρέπεμψε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που, όπως είπε, δείχνουν ένα μοναδικό «κατόρθωμα» της κυβέρνησης, το ότι δηλαδή ενώ παρέλαβε την οικονομία σε ανάπτυξη κατά 12 συνεχή τρίμηνα με ετήσιο ρυθμό 2,8%, μέσα σε τέσσερις μήνες την οδήγησε σε ύφεση παρόλο που προεκλογικά έταξε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και κάνοντας σύνδεση με το θέμα των χρηματοδοτήσεων ανύπαρκτων ΜΜΕ σημείωσε: «Κάτι το οποίο προφανώς δεν αναδείχθηκε τις προηγούμενες μέρες από τα δεκάδες sites, τις δεκάδες εφημερίδες, μικρές και μεγάλες, ανύπαρκτες, μέσα ενημέρωσης, που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα όλο το προηγούμενο διάστημα, σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις».

Λίγο αργότερα, αναφερόμενος στο ύψος του πακέτου στήριξης της οικονομίας, δηλαδή τα 24 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε στον πρωθυπουργό το ερώτημα «πού είναι αυτά τα χρήματα», αφού οι άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους συνομιλεί, όπως είπε, δεν έχουν δει ρευστότητα. Περαιτέρω, κατήγγειλε ξανά λαθροχειρίες στους υπολογισμούς του ύψους του πακέτου καθώς, όπως είπε, τα δημοσιονομικά μέτρα είναι στα 8,5 δισ. ευρώ και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κάνει ένα λογικό άλμα και υπολογίζει την «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση». Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας άφησε την αιχμή ότι παρά τις λαθροχειρίες αυτές «διάφοροι δευτεροκλασάτοι παρουσιαστές της τηλεόρασης, που έχουν μπλογκ» και παίρνουν χρήματα του ελληνικού λιβανίζουν την κυβέρνηση. Ρώτησε δε και πάλι τον πρωθυπουργό αν θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά ανά μέσο που «έχει δώσει ο κ. Πέτσας στους κουμπάρους και στους παρακουμπάρους». «Κάποτε σας κάναμε κριτική γιατί δίνατε λεφτά στους καναλάρχες. Οι καναλάρχες τουλάχιστον έχουν και εργαζόμενους να θρέψουν, σε αντίθεση με αυτούς τους περίεργους τύπους, στους οποίους δώσατε αφειδώς κρατικό χρήμα, για να σας λιβανίζουν στα πρωτοσέλιδά τους ότι είστε ο Μεσσίας, ότι είστε ο Μωυσής» κατέληξε η αποστροφή του λόγου του.

ΣΥΡΙΖΑΣτέλιος ΠέτσαςΚυβέρνησηΤσίπραςανασχηματισμόςIssue: 2130Issue date: 18-6-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα