ΣΥΡΙΖΑ: «Θρίλερ» με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου

Κάτι τρέχει με το χρονοδιάγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι πληροφορίες πως στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή θα επιχειρηθεί η ανατροπή του από όσους διαφώνησαν με τις αποφάσεις της ΠΓ για διαρκές Συνέδριο τον Αύγουστο και εκλογή προέδρου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ εκείνων που φέρονται να ετοιμάζονται να θέσουν θέμα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και στελέχη προερχόμενα από τους «πασοκογενείς». Πίσω από αυτή την προσπάθεια φαίνεται να υπάρχει η εκτίμηση

ότι οι συσχετισμοί της ΠΓ μπορεί να μην ακριβώς οι ίδιοι στην Κεντρική Επιτροπή, και οι αντιστοιχίσεις να μην είναι ευθέως ανάλογες. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη της Κίνησης Μελών που συντάχθηκαν με την Ομπρέλα στο χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας μπορεί στο 300μελές όργανο να επηρεάζουν λιγότερα μέλη του οργάνου, το ίδιο ή οριακά περισσότερα, απ’ όσα μπορεί να επηρεάζουν διαφωνούντες της ΠΓ ή γενικότερα υποστηρικτές της άλλης άποψης. Επομένως, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει ένα παιχνίδι με τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή. Μπορεί να μην επιφέρουν τελικώς ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα αλλά να πετύχουν μια καταγραφή μιας άποψης ισχυρής αν και μειοψηφούσας.

Στέλεχος της εσωκομματικής μειοψηφίας πάντως εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανατροπής του χρονοδιαγράμματος. Οποιοσδήποτε μπορεί να θέσει το θέμα και να υπάρξει συζήτηση, αλλά μέχρι εκεί. Στέλεχος όμως της πάλαι ποτέ πλειοψηφίας των «προεδρικών» στο οποίο απευθύνθηκε το «Π» δεν εμφανίστηκε τόσο βέβαιο.

Αυτό που ζητούν όσοι διαφωνούν είναι να μην γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου η εκλογή προέδρου, αλλά να πάει μετά τις Αυτοδιοικητικές, με τη διαδικασία που προβλέπεται και που είχε πραγματοποιηθεί και το 2022. Πρώτα συνέδριο με εκλογή νέων συνέδρων και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και στη συνέχεια εκλογή προέδρου από τα μέλη.

Όσοι έχουν διαφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στην ΠΓ και θα πάει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, προβάλλουν την θέση πως η πολιτική, που θα αποφασιστεί συλλογικά, είναι αυτή που προσδιορίζει τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο. Κοινώς, λένε, δεν γίνεται η εκλογή προέδρου να προηγηθεί του Συνεδρίου. Κάτι που ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος συντάσσεται με την παραπάνω θέση, με άρθρο του χθες στη Ναυτεμπορική χαρακτήρισε τη διαδικασία εκλογής προέδρου πριν από το Έκτακτο Συνέδριο με τη φράση «το κάρο μπροστά από το άλογο».

Επιπλέον, στο παρασκήνιο στελέχη υπέρ αυτής της άποψης σημειώνουν πως εφόσον ευρέθη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου που θα έχει χαρακτήρα μεταβατικού προέδρου, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

Στον αντίποδα υπάρχουν μέλη της Κίνησης Μελών που πιστεύουν ότι θα είναι καταστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί ως τον Νοέμβριο «ακέφαλος».

Πάντως, τα παραπάνω συνδέονται και με το γεγονός ότι από την πλευρά της Κίνησης Μελών δεν έχει εξευρεθεί ουσιαστικά υποψηφιότητα, που να μπορεί να στηριχθεί από όλη την τάση και να μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία με αξιώσεις.

Παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο για Τσακαλώτο

Από την πλευρά της Ομπρέλας, μετά την τριήμερη πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη των μελών της με συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το εκλογικό αποτέλεσμα, την ήττα, την αντιπολιτευτική θητεία και την προοπτική από εδώ και πέρα, φαίνεται να επαναβεβαιώνεται το ισχυρό ενδιαφέρον του Ευκλείδη Τσακαλώτου να πάρει μέρος στην κούρσα της διαδοχής. Με άλλα λόγια παραμένει «ενεργό» το ενδεχόμενο για την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι αν δούμε κι επίσημα να εκδηλώνεται αυτή η διάθεση αυτόματα το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου φεύγει από το τραπέζι. Όπως έχουν διευκρινίσει από την συγκεκριμένη τάση είναι πιθανό οι Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου να είναι υποψήφιοι ταυτόχρονα, το διαζευκτικό «ή» μπαίνει μόνο στο «δίδυμο» Αχτσιόγλου – Χαρίτσης ( ή ο ένας ή ο άλλος).

Διαβάστε επίσης:

«Σκοτώνονται» Βελόπουλος και Σπαρτιάτες – «Ή είστε με τη Μακεδονία ή δεν είστε κύριοι»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Γιατί ο Μητσοτάκης «πετάει το γάντι» στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ

Βουλή: Ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις – Προς τα €840 ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Θρίλερ,syriza, thriler