ΣΥΡΙΖΑ: Σφίγγουν τον κλοιό στην κυβέρνηση για τη «ληστρική» ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι υψηλοί και αβάστακτοι λογαριασμοί του ρεύματος που ενίοτε φθάνουν να ξεπερνούν έναν μισθό και άρα αναδεικνύονται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα είναι στην κορυφή των αντιπολιτευτικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος καταγγέλλει σε καθημερινή βάση την ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τεχνητά τους λογαριασμούς για την ίδια περίπου κατανάλωση ρεύματος.

Από την Κουμουνδούρου μάλιστα γίνεται λόγος για «πλιάτσικο» στα ελληνικά νοικοκυριά το οποίο συντονίζει η κυβέρνηση (Νάσος Ηλιόπουλος).

Ταυτόχρονα,

καταγγέλλει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και τα μπόνους των «golden boys της ΔΕΗ» μετά την αποκάλυψη ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, «αποφάσισε να δώσει επιπρόσθετο μπόνους στον εαυτό του και τα υπόλοιπα γαλάζια golden boys του κ. Μητσοτάκη, 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ».

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και το θέμα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, για τα οποία είχε υπάρξει δέσμευση Μητσοτάκη στη Βουλή ότι θα προχωρήσει στη φορολόγησή τους όταν διαπιστωθεί το ύψος αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κάνει λόγο για υπερκέρδη της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς τον προσδιορισμό τους ύψους των κερδών αυτών από την πλευρά των αρμοδίων – όπως η ΡΑΕ την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Παρασκευή.

Σε επίπεδο πρωτοβουλιών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

–Αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που από την περασμένη εβδομάδα έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας για την μη πληρωμή των λογαριασμών χωρίς διακοπή ρεύματος, μέχρι να κριθεί στα δικαστήρια η ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη» και «παράλογη».

–Στηρίζει, και έμπρακτα με την παραπάνω τροπολογία, την πρωτοβουλία των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και καταναλωτικών ενώσεων για προσφυγή στα δικαστήρια με μαζικές αγωγές πολιτών για την κατάργηση της ρήτρας – αύριο κατατίθεται η πρώτη συλλογική αγωγή.

Σε πολιτικό επίπεδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με φόντο την φθορά της κυβέρνησης που καταγράφεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, επιχειρεί να αυξήσει την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση αναδεικνύοντας τις πολιτικές της ευθύνες και συγκεκριμένα ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021. Ταυτόχρονα, από την Κουμουνδούρου τονίζεται ότι η χώρα μας έχει καταστεί σε «πρωταθλήτρια» στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με το 100% των αυξήσεων να περνά στον καταναλωτή και τις εταιρείες ενέργειας να αναλαμβάνουν μηδενικό ρίσκο την ώρα που μετρούν «υπερκέρδη».

«Παραδέχονται ότι μπορούσαν να λάβουν μέτρα αλλά δεν το έκαναν»

Βλέπουν δε ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μεγάλη κοινωνική αλλά και πολιτική πίεση την παραδοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι οι λογαριασμοί ρεύματος είναι «4 με 5 φορές πάνω» αλλά και την «διαβεβαίωση» ότι έρχεται παρέμβαση που θα μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, για την οποία βέβαια κρατούν μικρό καλάθι και αναμένουν να δουν ποια θα είναι αυτή.

Επιπλέον όπως επισήμανε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, η κυβέρνηση τώρα λέει ότι μπορεί να παρέμβει ενώ μέχρι πρότινος ισχυριζόταν το αντίθετο: «ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε το ύψος των αυξήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσε να έχει λάβει η κυβέρνηση και δεν το έχει κάνει» είπε.

«Για ποιο λόγο θα έπρεπε να περιμένουμε 7 μήνες, με τους λογαριασμούς να έχουν εκτοξευτεί και με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να μην μπορεί να βγάλει το μήνα;», διερωτήθηκε.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Ηλεία

Εντείνει τους ρυθμούς των πολιτικών του εξορμήσεων ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής δράσης αλλά και ενόψει της 15ης Μαΐου οπότε πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα 61.600 μέλη του κόμματος.

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σήμερα στην Ηλεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής: στις 11.00 πραγματοποιεί επίσκεψη στην αγορά του Πύργου, ενώ στις 12:30 θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύργου (Δημαρχείο) και στις 13.00 θα έχει ανοιχτή συζήτηση με αγρότες και κτηνοτρόφους (Πλατεία Σαβαλίων).

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδύσεις στην ενέργεια στη συνάντηση του Μητσοτάκη με το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου

Οικονόμου: «Έρχεται παρέμβαση για δραστικά μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος» (video)

Στην Καισαριανή ο Ανδρουλάκης: «Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων σε όλη την ανθρωπότητα» (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Σφίγγουν,syriza, sfingoun