ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του το όνομα - Με εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή

Τι κερδίζουν οι «κομματικοί» Πολιτική

 

Τώρα και όχι στο συνέδριο θα τεθεί τελικώς το ζήτημα της προσθήκης στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτυπώνεται σε αυτόν η διεύρυνση προς το κέντρο και στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί - αφού προηγηθεί συζήτηση και με τους συμμάχους- την πρότασή του για τον πρόσθετο προσδιορισμό.

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα

για το όνομα που αρχικώς εμφανίστηκε ως πρόταση των προεδρικών, εξακολουθεί να βρίσκεται στο κάδρο αυτή τη φορά ως «απειλή», ως προσπάθεια δηλαδή να αποτραπεί κάθε σκέψη να υπάρξει αντιπρόταση στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή καθώς όπως αναφέρεται στην χθεσινή ανεπίσημη ενημέρωση από κομματικές πηγές μετά την Πολιτική Γραμματεία (θα συνεχιστεί σήμερα):

«Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι εξ αρχής η σκέψη για δημοψήφισμα που θα χώριζε σε στρατόπεδα όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, αλλά θα μετρούσε και συσχετισμούς πριν το συνέδριο, φαίνεται λειτούργησε κυρίως ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στο τραπέζι της εσωτερικής διαβούλευσης.

Στη χθεσινή ΠΓ ακούστηκαν οι γνωστές προτάσεις περί «Πράσινης Συμμαχίας», Προοδευτικής Συμμαχίας» ή και άλλες που να παραπέμπουν πιο καθαρά στην οικολογία, ωστόσο, κατά πληροφορίες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

«Εσωκομματική κουζίνα» και συσχετισμοί

Από κει και πέρα, συμφωνήθηκε ότι η παρουσία των συμμάχων στο συνέδριο θα γίνει με τη μορφή των αριστήνδην συνέδρων που θα ανέρχονται σε 250 σε σύνολο 5.000 ή 6.000 συνέδρων.

Η αρχική σκέψη για ποσόστωση στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας στις οργανώσεις, (κατ΄αναλογία της ποσόστωσης που υπάρχει για τις γυναίκες) εγκαταλείφθηκε καθώς πολλοί εκ των συμμάχων δεν είχαν γραφτεί σε οργανώσεις - ξεκίνησε από 30% χαμηλώνοντας σταδιακά ώσπου χτες οριστικοποιήθηκε η επιλογή του «μοντέλου της Παλλήνης», ενός συστήματος προαποφασισμένων ποσοστών συνέδρων (χωρίς τη «βάσανο» της ψηφοφορίας) που είχε ακολουθηθεί στο πρώτο συνέδριο του Συνασπισμού το 1992.

Αποφασίστηκε επίσης ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο η συμμετοχή των συμμάχων θα ανέρχεται στο 1/5 σε σύνολο 250 μελών, δηλαδή 50 μέλη.

Εν ολίγοις, οι «κομματικοί» (Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, 53) φαίνεται πως συγκατένευσαν τελικά στην διευθέτηση του ονόματος και μάλιστα πριν το συνέδριο, έναντι της διασφάλισης ότι ο έλεγχος στην επόμενη ΚΕ θα συνεχίσει να είναι «συριζικός».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως εκτός απροόπτου τα θέματα διευθετούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προκειμένου ως την Κεντρική Επιτροπή να εκτονωθούν όσο το δυνατόν όλες οι εντάσεις και να εστιαστεί η συζήτηση στον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα ενταχθεί στο κείμενο θέσεων το οποίο θα εγκριθεί στις 23 του μήνα από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑόνομαΔημοψήφισμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας, Κεντρική Επιτροπή,syriza, tsipras, kentriki epitropi