ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την απομόνωση κυβέρνησης και Ντογιάκου – Συνεχίζει με την ατζέντα της καθημερινότητας

Συνεχίστηκε και χθες το σφυροκόπημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την γνωμοδότηση Ντογιάκου, με την έννοια ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «χρεώνεται» σε αυτήν από τη στιγμή που της παρέχει συνδρομή για την συγκάλυψη του σκανδάλου και «λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βγουν τα πράγματα στο φως», όπως ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΔΑΕ που εκτιμάται πως θα αποφασίσει την συνέχεια των ερευνών της υπό το σκεπτικό που εξέθεσε και ο κ. Ράμμος πως

η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν είναι δεσμευτική.

Η Κουμουνδούρου, παρακολουθώντας και την γενικευμένη κατακραυγή από το νομικό κόσμο και δη από πρόσωπα με διαφορετικές πολιτικές αναφορές (Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ακρίτας Καϊδατζής, Ξενοφών Κοντιάδης, κ.ά) συντηρεί το θέμα χωρίς «κορώνες» καθώς θεωρεί πως η γενικευμένη αποδοκιμασία του νομικού κόσμου στις πρακτικές της την έχουν απομονώσει.

Έτσι χθες μετά το κείμενο των 16 συνταγματολόγων και την απόφαση του ΔΣΑ το ΔΣ του οποίου συνεδρίασε χθες εκτάκτως για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ. «Εδώ και δύο ημέρες το σύνολο των νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων της χώρας έχουν αποδομήσει λέξη προς λέξη την πρωτοφανή γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου και το επιχειρούμενο μπλόκο στο έργο διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κατά το Σύνταγμα μοναδική αρμόδια ΑΔΑΕ» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζει η ανακοίνωση θέτοντας ένα ερώτημα υπό τη μορφή διλήμματος: «Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την “εθνική ασφάλεια” ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του»;

Ικανοποίηση κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου και για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ευοδώνονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για αλλαγές στη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση μελών της που λήγει η θητεία τους καθώς και του επικεφαλής της Χρήστου Ράμμου. Στην χθεσινή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το ζήτημα δεν τέθηκε καν, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συγκεντρώνει τα 3/5 που απαιτούνται, δεδομένου ότι ολόκληρη η αντιπολίτευση είναι απέναντι.

«Συνειδητή η απαξίωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση»

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί ψηλά και τα υπόλοιπα ζητήματα της ατζέντας του.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας με επίσκεψή του στο παιδιατρικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έδωσε συνέχεια στα θέματα της Υγείας, μετά την συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού ενημερώθηκε από τη διοίκηση και το προσωπικό για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, έκανε λόγο για «υγειονομική ανασφάλεια» και «αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης», για την οποία είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την κατηγόρησε για συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ ώστε να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας. Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ανάγκη αύξησης των ετήσιων δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7%, ενώ αναφέρθηκε και στο μισθολογικό των γιατρών σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένες ειδικότητες τονίζοντας ότι ο νεοδιόριστος θα πρέπει να παίρνει μισθό 2.000 ευρώ, με επιπλέον κίνητρα για τις ειδικότητες σε έλλειψη.

Το Ευρωβαρόμετρο και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ακρίβεια, για την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης».

Σημείωσε επίσης πως ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός το 2022 έκλεισε στο 9,6%, «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ξεπέρασε το 15%, γεγονός που επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου καλαθιού της κυβέρνησης». Και πως «με την είσοδο του 2023, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με νέες μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης». «Με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» κατέληξε, «οι πολίτες όχι μόνο φτωχοποιούνται, αλλά πληρώνουν ένα βαρύ και άδικο τίμημα, για να τροφοδοτούνται και να ενισχύονται τα υπερκέρδη των μονοπωλίων».

Διαβάστε επίσης:

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Και ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση

Οικονόμου: Αμείλικτα ερωτήματα μετά την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα