ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα εποχή Κασσελάκη και το ερώτημα του συνεδρίου

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ξεκινήσει μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, και το μισό κόμμα πανηγυρίζει ενώ το άλλο μισό προσπαθεί ακόμη να συνέλθει και να χωνέψει το γεγονός ότι ένας περίπου «τουρίστας» είδε φως και μπήκε και πήρε τα κλειδιά ενός ιστορικού κόμματος της Αριστεράς.

Ακόμα τα δεδομένα είναι θολά, τόσο ως προς το πολιτικό σχέδιο, όσο και ως προς τις αλλαγές στο κόμμα. Μεγάλο ερωτηματικό, πάνω στο οποίο

θα «παιχτεί» μια πρώτη σύγκρουση με όσους φανερά ή σιωπηρά τον αμφισβητούν, το αν και πότε θα γίνει συνέδριο.

Στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μένει να ολοκληρωθεί το παζλ όσον αφορά την διάταξη δυνάμεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά.

Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει ο Σωκράτης Φάμελλος, Διευθυντής της ΚΟ αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας και μένει να προσδιοριστεί ο Γραμματέας και να οριστικοποιηθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για τους οποίους η πρόθεση του νέου προέδρου είναι να μην αλλάξουν. Είναι με ερωτηματικό λοιπόν αν η Θεοδώρα Τζάκρη παραμένει κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ή όπως θέλουν τα διάφορα σενάρια θα μετακινηθεί στη θέση της γραμματέως της ΚΟ. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Νάσος Ηλιόπουλος που «ανήκει» στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, παραμένει στη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η Όλγα Γεροβασίλη παραμένει σε θεσμικό ρόλο αυτό της Δ΄ Αντιπρόεδρου της Βουλής.

Για τον Παύλο Πολάκη, το κυρίαρχο σενάριο είναι ότι θα έχει έναν ενισχυμένο ρόλο ως συντονιστής των τομεαρχών της ΚΟ, πέρα από τον Τομέα Διαφάνειας που αναμένεται ότι θα αναλάβει, καθώς θεωρείται ότι είναι ένας τομέας που «τον έχει».

Είναι με ερωτηματικό επίσης αν ο Νίκος Παππάς θα αξιοποιηθεί σε κάποια κομβική θέση πέραν αυτής του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Από εκεί και πέρα, έχει ανακοινωθεί επίσης ότι η πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου αντικαθιστώντας τον Στέργιο Καλπάκη, ενώ Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη έχει αναλάβει ο δικηγόρος της οικογένειας Κασσελάκη Μανώλης Καπνισάκης.

Ρόλο στο πλευρό του προέδρου αναμένεται να έχουν πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς ο οποίος θεωρείται ένας από τους βασικούς «στρατηγούς» του, μαζί με τον Παύλο Πολάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που στήριξαν σε πρώτο ή δεύτερο στάδιο την υποψηφιότητα Κασσελάκη και σύμφωνα με όσες πληροφορίες διακινούνται μέχρι στιγμής αναμένεται να αξιοποιηθούν.

Τα ερωτηματικά που αναδύονται αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τα όργανα, πότε θα συνεδριάσουν, αν θα φτιάξει ένα σχήμα «πρωινού καφέ» και αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να δώσει ένα στίγμα πυγμής, ή θα κάνει κάποιες κινήσεις που κάπως να μπορούν να διασφαλίσουν το χαμήλωμα των τόνων και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Τώρα, αργότερα ή ποτέ

Το Έκτακτο Συνέδριο εφόσον πραγματοποιηθεί αναμένεται να είναι μια διαδικασία όπου θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα, ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και πώς πορεύονται όσοι μένουν.

Προς το παρόν όμως είναι άγνωστες οι βουλές του Στέφανου Κασσελάκη, ο ίδιος και όσοι τον συμβουλεύουν πάντως δεν φαίνεται να βιάζονται καθώς προέχει να βρει τα πατήματά του και να μάθει τα βασικά όσον αφορά πρόσωπα, διαδικασίες, κλπ στο κόμμα και στη Βουλή.

Ήδη κυκλοφορούν σενάρια με βάση τις σκέψεις που καταγράφονται στο περιβάλλον του για μετάθεσή του σε μεγάλο βάθος χρόνου. Κάποιοι λένε ότι αντικειμενικά πλέον δεν γίνεται πριν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, ωστόσο υπάρχει και το σενάριο για διεξαγωγή του μετά τις ευρωεκλογές.

Το δεύτερο σενάριο, για πολλούς από όσους είναι «στα κάγκελα» αυτή τη στιγμή με τη νέα ηγεσία, ή και άλλους πιο μετριοπαθείς που τηρούν στάση αναμονής, μεταφράζεται ως ένδειξη ότι συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει.

Τα ζητήματα εδώ είναι λοιπόν τα εξής:

-Τι θα γίνει με το συνέδριο;

-Αν δεν υπάρξει συνέδριο τι θα γίνει με τα όργανα; Θα πορευθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με τους προηγούμενους συσχετισμούς;

-Πώς θα προκύψει νέος Γραμματέας και ποιος θα είναι αυτός ή αυτή.

Όσον αφορά το συνέδριο ,στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ισχύει η απόφαση της ΚΕ του Ιουλίου για συνέδριο τον Νοέμβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία, επομένως χρειάζεται να οριστεί Οργανωτική Επιτροπή σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εφόσον λοιπόν συνέλθει το όργανο δυνάμεις όπως η Ομπρέλα, κομμάτι της ΡΕΝΕ που δεν έχει συνταχθεί με την πλευρά Κασσελάκη, (και πιθανόν η τριάδα Αχτσιόγλου – Ηλιόπουλου – Χαρίτση), να πιέσουν για ημερομηνία διεξαγωγής συνεδρίου εντός του έτους και συγκρότησης Οργανωτικής Επιτροπής.

Αν υπάρξει η επιλογή να μην γίνει συνέδριο στον ορατό ορίζοντα ή αυτό να προσδιοριστεί στις αρχές της Άνοιξης, ακούγεται ένα σενάριο ότι μπορεί να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση σε ό,τι αφορά την Κεντρική Επιτροπή, με εκλογή νέου οργάνου χωρίς να γίνει συνέδριο και έγκριση νέου Γραμματέα μετά από πρόταση του προέδρου.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελεγχθούν οι συσχετισμοί στην υπάρχουσα Κεντρική Επιτροπή, και σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν αυτή τη στιγμή, η πλευρά Κασσελάκη δεν ελέγχει το όργανο, δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί ένας χρόνος διεργασιών.

Ειρήσθω εν παρόδω στην περίπτωση που έχουν κάποια βάση τα σενάρια για ανάδειξη Γραμματέα άνευ συνεδρίου, «καίγεται» το ενδεχόμενο για Γραμματέα Τεμπονέρα καθώς ο ίδιος έχει θέσει ως προϋπόθεση την έγκριση ενός ορισμένου πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου στο συνέδριο και εκλογή γραμματέα επίσης από το σώμα του συνεδρίου ώστε ο νέος Γραμματέας να έχει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση.

Η στάση της Αχτσιόγλου

Στο μεταξύ η ηττημένη της εκλογικής διαδικασίας Έφη Αχτσιόγλου επιλέγει να βαδίσει προσεκτικά σε αυτή την αχαρτογράφητη φάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μένοντας προς το παρόν εκτός κάδρου της «διοίκησης» Κασσελάκη μετά την άρνησή της να αναλάβει κάποιον ρόλο. Η ίδια εμφανώς επιλέγει να διαφυλάξει το πολιτικό της κεφάλαιο, αυτό του 44% που είναι ένα σημαντικό ποσοστό και διαμορφώνει μια ψυχροπολεμική συνθήκη στο κόμμα καθώς από την άλλη το 56% που πέτυχε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίνει κάποια απόλυτη νομιμοποίηση να κάνει ό,τι θέλει. Στελέχη που τηρούν ευλαβικά μια στάση ουδετερότητας όπως η Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι «η εκλογή του κ. Κασσελάκη είναι αδιαμφισβήτητη και ισχυρότατη» και πως «τα μέλη έχουν την υπόθεση στα χέρια τους και είναι οι εντολείς όλων ημών». Άρα «το αποτέλεσμα αυτό «είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε και να το υπηρετήσουμε». Από εκεί και πέρα όμως, τόνισε «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παράλληλα, είναι ένα κόμμα με εκλεγμένο πρόεδρο αλλά και εκλεγμένα όργανα και με διαδικασίες οι οποίες δεν προσπερνώνται από κανέναν και καμία».

Έτσι η Έφη Αχτσιόγλου αυτή τη στιγμή θα περιμένει από το νέο πρόεδρο να ξεδιπλώσει το πολιτικό και οργανωτικό του σχέδιο, για να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά της. Καθώς φαίνεται θα αποφύγει τις συγκρούσεις προκειμένου προστατευθεί από τις επιθέσεις που υπήρξαν προεκλογικά και να αποφύγει κατηγορίες για «υπονόμευση», του Κασσελάκη αυτή τη φορά (προεκλογικώς «χτυπήθηκε» ως υπονομεύτρια του Αλέξη Τσίπρα).

Αν και η ίδια αναφέρθηκε το βράδυ του εκλογικού αποτελέσματος ονομαστικά στους δύο πιο στενούς της συνεργάτες, Αλέξη Χαρίτση και Νάσος Ηλιόπουλο τους οποίους ευχαρίστησε για την μάχη που έδωσαν από κοινού, δεν είναι σαφές αν λειτουργούν σε αυτή τη φάση συντεταγμένα, καθώς μέχρι στιγμής αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τη νέα εσωκομματική κατάσταση.

Πάντως, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κοινός βηματισμός με την Ομπρέλα, αν και αυτή η πλευρά προφανώς παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της Έφης Αχτσιόγλου.

Συγκρουσιακοί τόνοι

Στελέχη της Ομπρέλας όπως οι Φίλης και Σκουρλέτης έχουν επιλέξει την κατά μέτωπο επίθεση ( ο πρώτος) ή την οξεία κριτική (ο δεύτερος), με τα βέλη να φεύγουν και για τον Αλέξη Τσίπρα, άλλοι όμως κινούνται πιο προσεκτικά, όπως οι Παπαδημούλης, Βίτσας, κ.ά. σε μια λογική ότι θα μείνουμε και θα δώσουμε τη μάχη εκ των έσω.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μάλιστα διεμήνυσε πως «η διάσπαση θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη», επιχειρώντας να χαμηλώσει αυτή τη συζήτηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την λιτή δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, χωρίς καμία αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη. τηρεί προς το παρόν στάση σιωπής και δεν έχει εμφανιστεί ενώ έχει γίνει γνωστό ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα υπάρξει πανελλαδική συνδιάσκεψη των 53 προκειμένου να συζητήσουν επί των νέων δεδομένων στο κόμμα και τη φυσιογνωμία του και επί της στάσης που θα κρατήσουν.

Τις επόμενες ημέρες κι όσο ξεδιπλώνονται οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίγουν τα χαρτιά τους όλο περισσότερο  και οι διάφοροι «παίκτες» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Η νέα σταυροφορία της Δύσης – Στόχος ο έλεγχος της διατροφικής αλυσίδας στην Αφρική

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερος γύρος με το κόμμα σε περιδίνηση – Σκληρό μπρα ντε φερ Κασσελάκη-Αχτσιόγλου

Μόνο ανήφορος για την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη,syriza, kasselaki