ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων – Μετρά τις δυνάμεις της και ζυγίζει τις κινήσεις της η Ομπρέλα εν όψει Κεντρικής Επιτροπής

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων και εξελίξεων ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τις διεργασίες να κορυφώνονται εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν στο τέλος αυτής της εβδομάδας μερίδα της εσωκομματικής μειοψηφίας, δηλαδή τα στελέχη που πρόσκεινται στην Ομπρέλα και η αντίστοιχη οργανωτική βάση, θα επιλέξουν να αποχωρήσουν επί τόπου κρίνοντας, είτε με τις διαγραφές στο τραπέζι είτε χωρίς, πως οι  πολιτικές προϋποθέσεις

για την συνύπαρξη, πόσο μάλλον για την ενότητα δεν υπάρχουν. Ούτως ή άλλως η πλευρά αυτή θεωρεί ότι δεν μπορεί να συμβιώσει με όσους έχουν όλο το προηγούμενο διάστημα επιδοθεί σε κυνήγι εσωτερικών εχθρών εκτοξεύοντας λάσπη περί «υπονομευτών» και «βαριδίων», αφετέρου πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ανεπίστρεπτα και με την καθοδήγηση της ηγετικής ομάδας, σε αρχηγικό κόμμα Κασσελάκη.

Η μετωπική σύγκρουση, επομένως, πολιτική και ιδεολογική, δεν αναμένεται να αποφευχθεί. Αντιθέτως, τα μαχαίρια ακονίζονται από τους «σκληρούς» της κάθε πλευράς.

Από την πλευρά της ηγεσίας έχει γίνει ένα βήμα πίσω, με την έννοια ότι, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε ένα σήμα για χρονική μετάθεση της συζήτησης επί των διαγραφών των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, πέραν της επικείμενης συνεδρίασης. Έτσι η πειθαρχική διαδικασία κινήθηκε με αργούς ρυθμούς, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το διαβιβαστικό προς την Γραμματεία της ΚΕ δεν είχε φύγει καν, και δεν αναμένεται να ζητήσει την γνωμοδότηση του οργάνου, εφόσον κατά τα φαινόμενα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί η δουλειά των τριμελών επιτροπών που καλούνται να εξετάσουν τις 4 υποθέσεις, και να έχουν καταλήξει σε πορίσματα για τις ποινές.

Οι «σκληροί» και οι «ευέλικτοι» της ηγετικής ομάδας

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας ζητήσει από την περασμένη Τρίτη να χαμηλώσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, έχει αποφύγει έκτοτε το εσωκομματικό ανακάτεμα και κάθε δήλωση που θα μπορούσε «να ρίξει νερό στο μύλο» της εσωστρέφειας, αντιθέτως έχει επικεντρωθεί στην εξωστρεφή δράση, με θεσμικές επαφές και με περιοδείες.

Με την αναδίπλωση σε πιο προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά τις διαγραφές, έδειξαν να διαφωνούν ορισμένα στελέχη της ηγετικής ομάδας την περασμένη εβδομάδα, με πιο αισθητή την περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, που ζήτησε οι διαγραφές να προχωρήσουν «χωρίς δισταγμό», διότι το αντίθετο θα είναι «πολιτική αυτοκτονία» του προέδρου. Σε αυτή τη γραμμή έδειξαν να κινούνται και οι Γιώργος Τσίπρας, Πέτρος Παππάς, ενώ και ο Παύλος Πολάκης συγκαταλέγεται σε αυτή τη γραμμή, αν και τις τελευταίες μέρες απέχει από εμπρηστικές δηλώσεις κατά της μειοψηφίας. Ο Νίκος Παππάς, είναι από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που έχει αποφύγει δημόσιες δηλώσεις από την εκδήλωση της προεδρικής πρωτοβουλίας για διαγραφές και έπειτα, και φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από επιθετικές κινήσεις που θα χρεωθεί η ηγεσία και μπορεί να εξωθήσουν στην έξοδο πολύ περισσότερους, και δη σε συνθήκες δημοσκοπικής κατάρρευσης. Η τάση των 6 + 6 θα ζοριστεί πολύ να δικαιολογήσει την παραμονή της σε περίπτωση που η ηγεσία πάρει την χατζάρα των «εκκαθαρίσεων». Η απειλή των διαγραφών άλλωστε και η περιρρέουσα κατάργησης των οργάνων στο όνομα της αδιαμεσολάβητης σχέσης του προέδρου με τα μέλη, δεν έβαλε απέναντι μόνο την Ομπρέλα και τους 6+6 αλλά και μετριοπαθή στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος δημιούργησε δική του ομαδοποίηση.

Εκδήλωση – βαρόμετρο με ομιλητή τον Τσακαλώτο

Από την άλλη πλευρά, η Ομπρέλα οργανώνεται και μετρά δυνάμεις εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με την σημερινή εκδήλωση (19:00, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ) που διοργανώνει η φίλα προσκείμενη εφημερίδα «Εποχή» και με θέμα «Η Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».

Από το πάνελ των ομιλητών διαφαίνεται ότι η τάση, διερευνά τις συμμαχίες της και την δυνατότητά διεύρυνσής της ώστε, εφόσον αποχωρήσει άμεσα ή σύντομα, να δημιουργηθεί μια «μαγιά» που σε επόμενη φάση να μπορεί να επιτρέψει και την δημιουργία ενός νέου φορέα που θα εκφράζει την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά.

Έτσι, στην αποψινή συζήτηση για το μέλλον του χώρου, εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εκ των κορυφαίων στελεχών της Ομπρέλας μετέχουν ο καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Τζανακόπουλος, μέλος των 6+6, η βουλευτής Αχαϊας Σία Αναγνωστοπούλου η οποία ανήκει στην μειοψηφία και φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχει έρθει κοντά με τους 6+6. Μετέχουν όμως και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή όπως ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου ο οποίος αποχώρησε το θερμό καλοκαίρι του 2015, και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διετέλεσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2015 – 2016).

Ένα βασικό στίγμα των επόμενων κινήσεων και της πολιτικής επιχειρηματολογίας στην οποία αυτές θα στηριχθούν, με ορίζοντα την Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται να δώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μένει να φανεί αν και άλλα μέλη της Ομπρέλας θα πάρουν το λόγο στη συζήτηση που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, στην δεδομένη συγκυρία έκανε την εμφάνισή του κείμενο 51 υπογραφών από ανένταχτους ή μέλη αριστερών ομαδοποιήσεων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να δίνουν το παρών στη συζήτηση που ανοίγει η Ομπρέλα για το μέλλον της Αριστεράς. Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται πρόσωπα που αποχώρησαν το 2015, αλλά δεν συντάχθηκαν με την ΛΑΕ ούτε συγκρότησαν κάποιο πολιτικό φορέα, όπως ο προαναφερθείς Βασίλης Παπαστεργίου, αλλά και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας και πρώην γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης, πρόσωπα της γενιάς Τσίπρα, πρόσωπα της δημοσιογραφικής ομάδας της «Εποχής», κ.ά.

Στο κείμενό τους δείχνουν να θέτουν τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός τέτοιου χώρου συνάντησης που θα καταβάλει προσπάθειες για την ανασύνταξη της Αριστεράς, κλείνοντας το μάτι στα υπό αποχώρηση στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε έναν χώρο στον οποίο θα (ξανα)συναντηθούμε, συζητώντας και παρεμβαίνοντας ενωτικά, συντροφικά και ριζοσπαστικά, ο οποίος θα μπορούσε εν καιρώ και υπό προϋποθέσεις να ανιχνεύσει τη δημιουργία ενός νέου ριζοσπαστικού αριστερού πολιτικού υποκειμένου, που θα έχει σαφείς αποστάσεις από τον κυβερνητισμό, αλλά και τον σεχταρισμό(…)».

Επαφές Κασσελάκη με Ράμμο, Μενουδάκο και Ανδρουλάκη

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει το πρόγραμμά του με το βλέμμα στραμμένο προς τα «έξω». Το μεσημέρι θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρήστο Ράμμο (στις 13:00) και Κωνσταντίνο Μενουδάκο (στις 14:30).

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στην Βουλή (ώρα 16:00) με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που εκκρεμούσαν μετά την εκλογή του. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να θέσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα θέματα των υποκλοπών και των Ανεξάρτητων Αρχών, στο απόηχο και των επαφών που θα έχουν μόλις προηγηθεί. 

Διαβάστε επίσης

Ανδρέας Σπυρόπουλος κατά κυβέρνησης: Ο φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το πρώτο μεγάλο ψέμα στον λαό

ΠΑΜΕ: Πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ υπέρ της Παλαιστίνης (Photos)

Κασσελάκης για δηλώσεις Μητσοτάκη: «Οι τίμιοι ελεύθεροι επαγγελματίες βαφτίζονται συλλήβδην φοροφυγάδες»

Keywords
Τυχαία Θέματα