ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση σε Μητσοτάκη για την κουμπαριά Άδωνι με πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την «κουμπαριά» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) ζητούν με ερώτηση τους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που προκαλεί η δημιουργία αυτής της συγγενικής σχέσης στο

ελεγκτικό έργο της Αρχής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θεωρεί θεμιτή τη σύναψη αυτής της κουμπαριάς που αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης. Μάλιστα διερωτώνται εάν δημιουργείται «τεκμήριο επηρεασμού» στις αποφάσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής. Επιπλέον ζητούν από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν ο πρόεδρος της εν λόγω αρχής «πρόκειται να απέχει από κάθε απόφαση ή ενέργεια που θα αφορά σε όργανα ή υπηρεσίες που υπάγονται ή ενδιαφέρουν τον – πλέον – κουμπάρο του Υπουργό Ανάπτυξης».

Υποχρέωση αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη της Αρχής

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν επίσης ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την υποχρέωση αποχής – αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων για τα Μέλη και το Προσωπικό της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Αναφέρουν δε ότι σκοπός της εν λόγω Αρχής είναι μεταξύ άλλων «η διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο». Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη αρχή «εποπτεύει και συντονίζει τη δράση των φορέων της κεντρικής διοίκησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικά κυβερνητικά όργανα με αρμοδιότητα επί των δημοσίων συμβάσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα