ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνονται οι εξελίξεις, θέμα χρόνου η διάσπαση – Συγκροτεί διευθυντήριο ο Κασσελάκης, παρέμβαση Αχτσιόγλου

Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι χωρισμένος σε στρατόπεδα, με τα στελέχη της μειοψηφίας να μην κρύβουν ότι η αποχώρηση, δεδομένης της κατάστασης, επίκεινται. Oλοένα και μεγαλώνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και την παραπομπή για διαγραφή ιστορικών στελεχών.

Αποφασισμένος για ρήξεις ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που οι αντιφρονούντες βάλουν

κατά του προέδρου του κόμματος, με τους τόνους να έχουν ανέβει σε μεγάλο βαθμό από την πλευρά των στελεχών της “Ομπρέλας”μετά τις διαγραφές στελεχών. Στον «χορό» και ο Δρίτσας που ζητά ευθέως από τον πρόεδρο του κόμματος να αποχωρήσει, ενώ Σταθάκης και Ξανθός υπογράφουν κείμενο στελεχών από Κρήτη κατά Κασσελάκη. Τελεσίγραφο για νέες διαγραφές από Κουμουνδούρου. Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου, δήλωσε η Δώρα Αυγέρη για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τους κκ. Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη. Διαλυτική η κατάσταση, να επισπευσθεί το συνέδριο ζητούν Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ Σβίγκου-Βασιλειάδης προχώρησαν σε ενωτική παρέμβαση. Το πρώτο πολιτικό διευθυντήριο συγκροτεί ο Κασσελάκης, στο οποίο μετέχει και η Αχτσιόγλου.

Στην κοινή τους δήλωση οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου σε αυτές τις «διαλυτικές» συνθήκες όπως αναφέρουν «να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο». Υπό αυτές τις συνθήκες ζητούν και την επίσπευση του Έκτακτου Συνεδρίου ενώ ζητούν η πορεία μέχρι την κορυφαία διαδικασία του κόμματος να διανυθεί «με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Σε μια ενωτική παρέμβαση, οι Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης υπενθυμίζουν την αδιαμφισβήτητη εκλογή του κ. Κασσελάκη από τα μέλη. Στην ανακοίνωση των Γραμματέων του κόμματος αναφέρεται ότι «γιατί ο διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση. Και φυσικά, ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο, είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος».

Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος ότι είναι εφικτή η ενότητα. «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν» έγραψε.

Η Δώρα Αυγέρη επισήμανε ότι ο καθένας έχει την ευθύνη των λεγομένων του, μιλώντας για «ανάγκη αποδραματοποίησης και αποφυγής των χαρακτηρισμών περί «αποκεφαλισμών»». «Μιλά για «αποκεφαλισμούς» ο κ. Τσακαλώτος. Γνωρίζει επομένως το αποτέλεσμα της διαδικασίας; Ή μάλλον έχει έτοιμη στη συνείδηση του και το μυαλό του το ποια θα έπρεπε να είναι η απόφαση της διαδικασίας. Μα μήπως το προκαλούν;», διερωτήθηκε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

Μετωπική σύγκρουση

Απάντηση στο μπαράζ δηλώσεων των διαγραφέντων στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας) αλλά και όσων με δημόσιες δηλώσεις τους αμφισβητούν την ηγεσία, έδωσε νωρίτερα η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατονομάζουν τους 3 διαγραφέντες κατηγορώντας τους για «ελιτισμό» και «ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα», ενώ συμπληρώνουν πως με τη συμπεριφορά τους προσπαθούν να αποδομήσουν όχι μόνο τον πρόεδρο αλλά και την διαδικασία εκλογής του.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές, ωστόσο όταν δεν εκφράζονται στα αρμόδια όργανα, αλλά παίρνουν το χαρακτήρα δημόσιας υπονόμευσης από την τηλεόραση τελικά υπονομευουν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν τις σημερινές δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη πως «η κριτική έχει όρια τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού» ενώ διαμηνύουν ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κάποια στελέχη κάνουν αντιπολίτευση στο ίδιο τους το κόμμα, ενώ πολλά στελέχη τονίζουν ότι η κριτική των διαφωνούντων προς τον νέο πρόεδρο είναι εκτός ορίων μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών αλλά και το κείμενο της “Ομπρέλας” το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Αλέξη Τσίπρα. Έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν αρκετοί μετά την μετωπική σύγκρουση του προέδρου του κόμματος με τους διαφωνούντες.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις που έγιναν δημόσια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Είναι ενδεικτική του κλιματος η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε αποστολή διάλυσης του κόμματος, ενώ την αλληλεγγύη του στους τρεις δείχνει ο Νίκος Βούτσης. Παράλληλα ακούγεται ότι υπάρχουν στελέχη που ανήκουν σε μια τάση μέσα στην κίνηση “Ομπρέλα” που ζητούν συντεταγμένη αποχώρηση των μελών της άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη δίνουν «ραντεβού» με την ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το κόμμα, μετά και τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Όσον αφορά στη διαδικασία που προβλέπεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία και παραπέμπονται τα καταγγελλόμενα πρόσωπα, η Επιτροπή συνεδριάζει, βλέπει τι υπάρχει στην καταγγελία γι αυτά τα πρόσωπα, ζητείται μια γνωμοδότηση από το όργανο στο οποίο ανήκουν, εν προκειμένω από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική για την Επιτροπή. Θα ακολουθήσει μια συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, εξέταση των γεγονότων, εισήγηση από τρία πρόσωπα μέλη της Επιτροπής και λήψη της απόφασης που σε περίπτωση θεμάτων διαγραφών ή προσωρινής αναστολής κομματικής ιδιότητας πρέπει να ληφθεί με 2/3 από τα μέλη της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ενωτική παρέμβαση Σβίγκου- Βασιλειάδη: Σαν γροθιά το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση – Δεν περισσεύει κανείς

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης συγκροτεί το πρώτο πολιτικό διευθυντήριο – Μετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου!

ΣΥΡΙΖΑ: Διαλυτική η κατάσταση, να επισπευσθεί το συνέδριο ζητούν Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα